Si no podeu veure correctament aquest email podeu veure la versió web.

Actualitat CSC

CSC. Consorci de Salut i Social de Catalunya



Destaquem

La Comissió Social d’Ens Locals, nou espai de participació del CSC

Una trentena d'entitats del món local associades al CSC van ser convocades el passat dilluns a la primera reunió de la Comissió Social d'Ens Locals, que va tenir lloc a la seu del Consorci.

Aquest nou espai de participació, liderat per l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib), busca compartir experiències i bones pràctiques en l'àmbit social per promoure la innovació i millorar l'eficiència dels serveis d'atenció a les persones prestats pels ens locals.

La Comissió es reunirà trimestralment i, alhora, s'anirà avançant en diferents projectes a partir de grups de treball.

Més informació

Vols aprendre a calcular la petjada de carboni de la teva organització?

El CSC, en col·laboració amb SANIDAD#PorElClima, organitza un taller pràctic per al càlcul de la petjada de carboni a les organitzacions de salut el dimecres 24 d'abril, de 10 a 13 h, a la seu del Consorci.

La sessió girarà entorn de ScopeCO2, l'eina que s'ha d'utilitzar per reportar el càlcul de la petjada de carboni al Ministeri de Sanitat, i comptarà amb la participació dels tècnics que l'han desenvolupada.

L'activitat serà exclusivament presencial, amb aforament limitat. Per assistir-hi, cal inscriure's en aquest enllaç.

Més informació


Activitat Consorci

Resposta del conseller de Drets Socials a la carta de les patronals

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va respondre ahir a la carta de les patronals del sector de l'atenció a la gent gran i la dependència, mitjançant la qual demanàvem el compliment de l'acord signat l'1 de juny per a l'enfortiment del sistema de serveis socials de Catalunya. En la seva resposta, el conseller reconeix que l'absència de pressupostos "posa en risc el creixement i la consolidació del sistema de serveis socials català", així com "alguns dels compromisos i necessitats socials acordades aquests darrers mesos entre el Govern de Catalunya, sindicats i patronals del sector".

Llegir més

Coneixem les línies de treball de Salut i el CatSalut pel que fa a la coordinació entre l’atenció primària i la intermèdia

El director de Transformació de l'atenció intermèdia del Departament de Salut, Marco Inzitari, acompanyat de l'adjunta a la Direcció d'Atenció Primària de l'ICS, Sara Rodoreda, i de la cap operativa d'Atenció intermèdia del CatSalut, Galdina Valls, ha participat avui en la Comissió d'Atenció Primària CSC-UCH per presentar les línies de treball entorn de la millora de la coordinació entre l'atenció primària i l'atenció intermèdia.

Llegir més

Presentem una nova consulta al mercat en el marc del Centre virtual d'Intel·ligència Artificial en el Medicament (CIAM)

En el marc del Programa Salut/IA del Departament de Salut, el Centre virtual d'Intel·ligència Artificial en el Medicament (CIAM), coordinat pel CSC, va celebrar, el passat 4 d'abril, la jornada de presentació de les bases de la consulta preliminar al mercat del repte d'IA en Salut de desenvolupament de solucions basades en intel·ligència artificial per a la prevenció de problemes de salut relacionats amb els medicaments. Amb aquesta jornada es va iniciar el procés perquè institucions públiques i privades presentin les seves propostes fins al 15 d'abril, a les 10:00 h. La informació sobre les bases de la consulta es pot consultar aquí.

Llegir més

Nova plataforma CoNNectaCSC: un espai de trobada entre entitats associades i empreses innovadores

El CSC ha posat en marxa el web 'coNNectaCSC', un espai virtual de trobada entre les empreses que ofereixen solucions innovadores i les entitats associades al Consorci. Així, amb aquesta nova plataforma es busca connectar les inquietuds o necessitats dels associats amb les solucions que han desenvolupat empreses i proveïdors i, alhora, s'ofereix un repositori de coneixement de les alternatives innovadores disponibles al mercat en diferents àmbits relacionats amb l'assistència sanitària i social.

Llegir més

El CSC desenvoluparà models de compra per valor incorporant noves eines per a la negociació amb la indústria farmacèutica

El CSC ha començat a treballar en nous models de compra per valor de medicaments incorporant noves eines per a la gestió de la informació i la negociació amb la indústria farmacèutica. Es tracta d'un projecte innovador en col·laboració amb la marca de tecnologia sanitària Lyfegen, qui ha desenvolupat la major plataforma de gestió d'acords públics del món i un simulador de contractació de fàrmacs. L'objectiu d'aquesta iniciativa és incrementar els processos de compra basada en valor de medicaments, fet que permetrà als centres sanitaris associats al CSC posar el focus en l'avaluació dels beneficis clínics, econòmics i socials que el fàrmac pot aportar en relació amb el seu cost. Mitjans com El Global, Actualidad Sanitaria i Pharmatech, entre d'altres, s'han fet ressò de la notícia.

Llegir més

Les conseqüències de la sequera per a la salut, en l'última Trobada de Salut Pública

El CSC va acollir el passat dijous la primera Trobada de Salut Pública de l'any, titulada 'Sequera i salut: un repte de salut pública'. En la sessió van participar Carmen Cabezas (Departament de Salut), Enrique Velasco (Agència Catalana de l'Aigua), Irene Corbella (Agència de Salut Pública de Catalunya), Marta Ganzer (Aigües de Barcelona) i Anna Gómez (Agència de Salut Pública de Barcelona). Carme Chacón (Agència de Salut Pública de Catalunya) va moderar la jornada.

Llegir més

Organitzem un cicle de formacions sobre innovacions en les sutures mecàniques, laparoscòpia i energia

El CSC organitza un cicle de formacions sobre les últimes innovacions i tècniques en el camp de les sutures mecàniques, laparoscòpia i energia. El cicle constarà de tres sessions, que se celebraran aquest divendres, 12 d'abril; el pròxim dilluns, 15 d'abril, i el dimecres 17 d'abril, a la seu del Consorci. Durant aquestes sessions, diferents empreses impartiran una formació i mostraran els seus productes. Podeu consultar el programa en aquest enllaç. Les persones interessades en el curs poden contactar amb sacac@consorci.org.

Llegir més

Les millores i els reptes de l'atenció primària i comunitària, a la pròxima Sessió Tècnica CSC

El CSC acollirà una nova Sessió Tècnica el dijous 18 d'abril, de 14 a 16 h, titulada "De la reflexió a la pràctica: com estem millorant l'atenció primària i comunitària i quins reptes tenim pendents?". Hi participaran Mònica Solanes (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària), Xavier Bayona (Institut Català de la Salut), Ester Giménez (Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya) i Carme Herranz (Consorci d'Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra). Sònia Pérez (Corporació de Salut de Maresme i la Selva) moderarà la sessió.

Llegir més

Parlem sobre l’ús de l’aigua en l’entorn sanitari en el pròxim e-pitching

El CSC organitza un nou e-pitching el dijous 25 d'abril, que tractarà sobre l'ús de l'aigua en l'entorn sanitari. La conferència inaugural anirà a càrrec de Jaume Castellano, coordinador de la Comissió de Serveis Generals del CSC i director de Serveis del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Els e-pitching del CSC són trobades virtuals entre empreses amb solucions innovadores i directors i caps de serveis d'entitats associades. Per poder assistir com a oient a la pròxima sessió i conèixer quines solucions proposa el mercat, cal inscriure's aquí.

Llegir més

Coorganitzem un seminari internacional a Santiago de Xile que abordarà les intervencions per al diagnòstic precoç del càncer

El seminari internacional Millorant l'equitat d'accés del diagnòstic precoç del càncer: una investigació operativa en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina, coorganitzat pel Servei d'Estudis del CSC i la Escuela de Salut Pública de la Universidad de Chile, tindrà lloc el dimarts 30 d'abril i abordarà els retards en l'accés i les intervencions adaptades per millorar-los en el marc del projecte EquityCancer-LA, finançat per la UE i liderat pel CSC. L'activitat serà oberta a tothom qui hi estigui interessat, es desenvoluparà de forma presencial i es podrà seguir en streaming.

Llegir més

Inaugurem el cicle de debats d'#iNNovacióCSC 2024 amb 'OneHealth: els reptes d’avui i de demà en salut'

El CSC celebra, enguany, una nova edició del cicle de debats d'innovació. La sessió inaugural, 'OneHealth: els reptes d'avui i de demà en salut', tindrà lloc el dimecres 8 de maig, a les 12 h, a la seu del Consorci. Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, moderarà la jornada, en la qual participaran Marc Vilahur (Generalitat de Catalunya), Marta Maroto (Pfizer), Josep Maria Antó (Lancet Countdown on Health and Climate Change), Franz Peters (Institut de Ciències del Mar - CSIC), Ferran Campillo (Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa), Carla Oliva (CoMB), Irene Corbella (ASPCAT) i Chiesi. Les inscripcions són gratuïtes per a totes les entitats associades al Consorci.

Llegir més

El Consorci Sociosanitari de Vilafranca del Penedès ampliarà i renovarà el Centre Ricard Fortuny

La Junta de Govern del Consorci Sociosanitari de Vilafranca del Penedès (CSSV), format pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha donat llum verda al projecte d'ampliació i renovació del Centre Ricard Fortuny, que integra un centre sociosanitari i una residència de persones grans. Així ho han anunciat aquest dilluns l'alcalde del municipi, Francisco Romero; el president del CSC, Josep Mayoral, i el president del CSSV, Francesc Ferrer, en un acte celebrat a l'Auditori del CSSV.

Llegir més


Informació patronal CAPSS

El Govern aprova el suplement de crèdit per atendre increments de despesa en situació de pròrroga pressupostària

El Govern ha aprovat un decret llei de suplement de crèdit per import de 1.850 milions d'euros amb la finalitat d'atendre increments de despesa en situació de pròrroga pressupostària. El decret llei recull diferents mesures que afecten les despeses de personal, habilitant els crèdits necessaris per cobrir la previsió d'increment retributiu del 2% per als treballadors públics (una vegada s'aprovi per normativa bàsica estatal) i el seu impacte proporcional sobre els concerts educatius, sanitaris, de serveis socials i d'igualtat i feminismes, i el del personal dels centres universitaris.

Més informació

Noves publicacions i webinars en diferit a la plataforma de Future for Work Institute

'Com influeix la complementarietat de les habilitats en el seu valor econòmic' (apunts de ciència)'', 'El nou ordre mundial i el futur del treball' (webinar en diferit), 'Sense desconnexió no n'hi ha connexió' (article), 'Talentopia: joves i nous paradigmes del valor del treball' i 'Retribució i acompliment' (article) són les noves publicacions i webinars en diferit de Future For Work Institute (FFWI) als quals poden accedir els associats del CSC.

Més informació

El Consell de Relacions Laborals presenta una nova eina per facilitar la negociació dels plans d'igualtat a les empreses

La Comissió d'Igualtat i del Temps de Treball del Consell de Relacions Laborals (CRL) ha consensuat el document de Recomanacions per a la negociació col·lectiva dels plans d'igualtat a les empreses, que es presentarà el pròxim dia 17 d'abril. En aquest enllaç trobareu més informació sobre el programa i com fer la inscripció.

Més informació

Nou butlletí de Notícies RED 05/2024

En aquest nou butlletí trobareu les indicacions amb relació a les modificacions de les normes legals de cotització a la Seguretat Social que es van publicar al BOE n. 77 de 28 de març. 

Veure butlletí

Treballa amb nosaltres

Consulta les darreres convocatòries publicades a la nostra pàgina web.

Més informació


T'interessa

La UPF xifra en 3.000 milions d'euros l'infrafinançament de la sanitat pública catalana

Un estudi publicat pel Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra conclou que la sanitat catalana pateix un infrafinançament de la despesa pública d'uns 3.000 milions d'euros. Segons l'informe, que actualitza un treball de 2001 amb les últimes xifres oficials -les de 2021-, la despesa pública per persona a Catalunya és de 2.537 euros, inferior a la del conjunt d'Espanya, situada en 2.695. L'estudi, que assenyala el dèficit fiscal autonòmic com a part del problema, alerta que el pronòstic és dolent si no s'apliquen mesures de correcció importants.

MÉS INFORMACIÓ

Aprovat l'avantprojecte de llei de provisió del sistema públic de serveis socials

A proposta del Departament de Drets Socials, el Govern ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials de Catalunya, que s'enviarà al Parlament tan bon punt s'iniciï la pròxima legislatura. En el seu procés d'elaboració, ha comptat amb la participació d'entitats socials i municipalistes, sindicats, patronals, entre les quals el CSC, i tot un conjunt d'actors que hi han fet més de 300 aportacions.

Més informació

Els professionals sanitaris ja poden formalitzar el document de voluntats anticipades

Els professionals sanitaris de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària, preferentment dels centres de referència per al pacient, ja poden formalitzar el document de voluntats anticipades (DVA). Així, des del passat 7 d'abril, amb l'entrada en vigor de la Llei 2/2024, del 6 de febrer, de modificació de la Llei 21/2000, sobre els drets d'informació concernent la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, aquest col·lectiu professional també pot complir la funció de testimoni. 

Més informació

Nova recomanació Essencial sobre depressió lleu i antidepressius

La iniciativa Essencial, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ha publicat una nova recomanació per a professionals en què, en persones adultes amb un episodi de depressió lleu, desaconsella el tractament amb antidepressius com a primera opció terapèutica. Per contra, prioritza intervencions relacionades amb el suport, l'autoajuda guiada, la psicoeducació, l'exercici físic estructurat o la prescripció social. Es considera que un episodi depressiu és lleu quan els símptomes depressius tenen una afectació limitada en la vida diària de les persones. En l'àmbit de Catalunya, representen el 56% de totes les depressions majors. L'eficàcia dels antidepressius resulta minsa en quadres lleus.

Més informació

Sant Joan de Déu i el Clínic, pioners en l'aplicació de cirurgia cardíaca robòtica en infants i joves

L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i l'Hospital Clínic Barcelona han presentat el nou centre de cardiopaties congènites per oferir una atenció conjunta i, durant totes les etapes de la vida, als infants que neixen amb una malformació al cor.  El centre, pioner a tot Espanya i format per 23 professionals, aplica cirurgia cardíaca robòtica en infants i joves en substitució de la cirurgia oberta. Cada any neixen a Catalunya 600 nens amb una cardiopatia congènita -en el 30% dels casos és greu-, un 95% dels quals arriba a l'edat adulta, però amb unes necessitats molt específiques.

Més informació

Punt final a la commemoració dels cent anys de l'edifici històric de l'Hospital de Granollers

L'Hospital de Granollers va tancar el passat divendres els actes commemoratius del centenari de l'edifici històric. Un espectacle de videomapatge posava el punt final a una vintena d'activitats socials, culturals, esportives i científiques que s'han dut a terme des de finals de 2022. L'acte va comptar amb la presència del president del CSC, Josep Mayoral, qui durant divuit anys va ser alcalde de la capital del Vallès Oriental i membre del Patronat de l'Hospital. L'Hospital de Granollers es va inaugurar el 25 de juliol de 1923 i, des de llavors, s'ha convertit en un referent per a l'atenció sanitària al territori, amb un fort arrelament a la comunitat del Vallès Oriental.

Més informació

La Setmana Europea de la Salut Pública se centrarà en la salut com a opció política

La Setmana Europea de la Salut Pública està enllestint els preparatius per a l'edició d'enguany, la sisena, que se celebrarà entre el 13 i el 17 de maig. Sota el lema general 'La salut és una opció política!', ja s'han programat diverses presentacions al voltant de la salut mental, planetària i pública, així com la salut al llarg de la vida. La idea és oferir debats dinàmics sobre salut pública per tal de donar suport al canvi sostenible a tot Europa. L'Associació Europea de Salut Pública insta les entitats i persones interessades a organitzar i presentar-hi propostes de debat o a contribuir en els tallers i webinars que s'hi realitzaran.

Més informació

Actes i jornades

  • 12 d'abril Barcelona. Presentació-diàleg "Cap a la contaminació zero el 2050: la nova directiva sobre la qualitat de l'aire" >>més
  • 16 d'abril Barcelona i Online. "Implementació i Avaluació del programa Transformem els patis" >>més
  • 17 d'abril Barcelona. Jornada Enllumenat públic: gestió, tendències i actualització normativa >>més
  • 18 d'abril Terrassa. VI Jornada MAPAC. X aniversari de la Comissió de Millora de la Pràctica clínica del CST. "Com millorar l'adequació de la pràctica assistencial i clínica" >>més
  • 25 d'abril Barcelona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
  • 25 d'abril Taller online de Comunidad #PorElClima. "¿Cómo actuar desde los municipios de cara a 2030?" >>més
  • 16 de maig Lleida. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
  • 16 de maig Terrassa. I Jornada de la Unitat de Fractura Osteoporòtica del CST: "Actualització del maneig de la prevenció secundària de la fractura osteoporòtica" >>més
  • 24 de maig Tarragona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
  • 5-7 de juny Barcelona. X Congreso Nacional de la Sociedad Española de Psicología Oncológica. "Retos de la Psicooncología en el siglo XXI: Implementación y sostenibilidad" >>més
  • 6 de juny Vic. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
  • 4 de juliol Girona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
  • 21-27 de juliol Venècia. Observatori de l'Escola d'Estiu. "Navegant per la crisi del personal sanitari: innovacions i transformació en l'atenció sanitària" >>més
  • 10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
  • 12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més


Publicacions oficials

DOGC

ACORD GOV/73/2024, de 2 d'abril, pel qual es crea el Programa temporal per a la realització del Projecte Compendia 2016-2026, d'impuls de la garantia del dret d'accés a la informació pública.

RESOLUCIÓ SLT/1060/2024, de 2 d'abril, per la qual es convoca el curs per a l'obtenció del títol de diploma d'especialització en Salut Pública per a l'edició 2024-2025.

BOE

Resolució de 22 de març de 2024, de la Direcció General de Salut Pública i Equitat en Salut, per la qual es valida la Guia per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica per part de les/les infermeres/es: deshabituació tabàquica.

Resolució de 22 de març de 2024, de la Direcció General de Salut Pública i Equitat en Salut, per la qual es valida la Guia per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica per part de les/les infermeres/es: procediments diagnòstics o terapèutics que requereixen l'ús d'anestèsics locals.

 


 
Donar-se de baixa
Av. Tibidabo, 21
Barcelona, Barcelona 08022
Espanya