El CSC acollirà, demà, la Sessió Tècnica 'Implicacions pràctiques i ètiques de l'aplicació de la intel·ligència artificial en salut'.
Toni Gilabert (CSC) moderarà la sessió, que comptarà amb les ponències d'Enrique Bernal-Delgado (Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud), Alberto Martín (Consorci Sanitari del Maresme) i Begoña Roman (Universitat de Barcelona i Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya).
Fins demà a les 9 h, encara us hi podeu inscriure pera assistir-hi de forma presencial o online.
Diferents mitjans de comunicació s'han fet ressò del 1r Congrés de Salut i Món Local, que es va celebrar els passats 30 de setembre i 1 d'octubre al Museu de la Ciència CosmoCaixa. Entre ells, les televisions i ràdios de La Xarxai els diaris El Punt Avui, 20 minutos i Social.cat.
Les fotografies del 1r Congrés de Salut i Món Local ja estan disponibles al web de l'esdeveniment. En una galeria d'imatges, es poden visualitzar i descarregar les fotos de les conferències, taules rodones i tallers que van tenir lloc al CosmoCaixa durant les dues jornades de Congrés, així com les de les diferents intervencions en el moment d'inauguració i clausura de l'acte.
El CSC organitza un nou e-pitching el dimarts 22 d'octubre, que tractarà sobre l'atenció domiciliària. Les jornades e-pitching s'emmarquen dins la plataforma #CoNNectaCSC i consisteixen en una trobada virtual amb un format ràpid i dinàmic d'empreses innovadores amb directors i caps de serveis d'entitats associades al CSC. Els associats que vulguin participar en aquesta sessió poden fer la inscripció en aquest enllaç.
El CSC s'ha incorporat al WeMind Cluster, un centre d'innovació per a la millora de l'autonomia de les persones i referent internacional en el desenvolupament d'iniciatives col·laboratives per a treballar aquesta autonomia en el camp de la salut mental, l'envelliment i les neurociències. La incorporació del Consorci permetrà aportar un valor clau en la transformació i la innovació en salut mental, atenció social i benestar, reforçant la col·laboració entre institucions de salut, centres de recerca i entitats tecnològiques.
El CSC va acollir, el passat dilluns, una jornada sobre els Codis de Conducta per al tractament de dades personals en l'àmbit sanitari i social, elaborats pel CSC i aprovats per l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). Hi van participar Meritxell Borràs (APDCAT), Marc Sabaté (CSC), Roc Mas (Parc de Salut Mar i Laboratori de Referència de Catalunya), i Roger Civit (Taula del Tercer Sector Social de Catalunya). El president del CSC, Josep Mayoral, va donar la benvinguda a la sessió.
El CSC va organitzar, els passats dijous i divendres, un taller sobre l'ús de la intel·ligència artificial (IA) generativa en entorns hospitalaris. Aquesta doble sessió pràctica, a càrrec de Néstor Guerra, va completar la jornada teòrica sobre la mateixa temàtica que es va impartir el passat 1 de juliol. El taller, que es va dividir en dues sessions per qüestions d'aforament, va tenir una durada de quatre hores, durant les quals els participants van explorar diferents aplicacions de la IA.
El termini per enviar propostes per al pròxim cicle de Sessions Tècniques del CSC, que s'iniciarà el mes de gener de 2025, s'allarga fins al pròxim dilluns, 14 d'octubre. Aquestes sessions, que enguany han arribat a la seva 24a edició, aborden temes relacionats amb el desenvolupament dels sistemes de salut i d'atenció social, des de la perspectiva de les polítiques i de la gestió de serveis. Podeu enviar les vostres propostes indicant temàtiques i possibles ponents a inscripcions@consorci.org.
Tot a punt per a la desena edició del Premi Lluís Martí, que enguany compta amb la col·laboració del CSC. Aquest premi, convocat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i que porta el nom del seu fundador, premiarà programes de voluntariat amb valor socioambiental centrats en la salut que responen a les amenaces de la salut global del planeta, el que es coneix com 'Una sola salut'. La participació en les diferents categories del Premi es tancarà el 21 d'octubre.
En aquest nou número del butlletí Projecte Àgora destaquem els quatre nous articles de l'espai Recursos Humans al Món, l'article de la revista Capital Humano 'Per què fracassen els canvis?', l'anàlisi del web de Hrider, que és una plataforma de gestió del talent i, per acabar, en l'apartat Unitat de Coneixement, s'analitza el model operatiu basat en habilitats.
El BOE núm. 244, de 9 d'octubre, ha publicat el Reial Decret 1026/2024, de 8 d'octubre, pel qual es desenvolupa el conjunt planificat de les mesures per a la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI en les empreses. Les empreses que tinguin més de 50 persones treballadores estaran obligades a comptar amb aquestes mesures planificades i també s'aplicaran a les persones treballadores cedides per empreses de treball temporal durant els períodes de prestació de serveis. Així mateix, les mesures planificades hauran d'incloure un protocol enfront de l'assetjament i la violència on s'identifiquin pràctiques preventives i mecanismes de detecció i d'actuació enfront d'aquestes situacions.
Unió Consorci Formació (UCF) obre inscripcions 100% subvencionades amb l'objectiu de millorar les competències en l'atenció a persones fràgils i amb cronicitat complexa. Concretament, UCF ofereix un curs en línia autoformatiu de tres hores perquè els professionals de l'àmbit hospitalari puguin posar-se al dia i un curs en línia tutoritzat de 15 hores per aprofundir en el model i la seva aplicació pràctica.
Xavier Pérez s'ha reincorporat com a director gerent de la Fundació Hospital de Palamós - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, canvi que ha estat aprovat pel patronat de la fundació després que Pérez hagi exercit, durant un any i mig, com a director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS). Durant aquest temps, Montse Garcia i Anna Ribera han ocupat aquest càrrec a la fundació, ambdues com a codirectores, i, a partir d'ara, continuaran al Consell de Direcció de l'entitat com a directora econòmica financera i patrimonial, en el cas de Montse Garcia, i com a directora assistencial, en el cas d'Anna Ribera.
El Ministeri de Sanitat ha publicat la segona onada del Baròmetre Sanitari 2024, que assenyala que la població valora amb 6,35 punts sobre 10 el funcionament de la sanitat pública i que un 38% dels enquestats considera que hi ha diferències en els serveis rebuts segons la comunitat autònoma de residència. Per altra banda, la majoria de les persones consultades no perceben discriminació en l'atenció sanitària per raons socioeconòmiques, d'edat o de nacionalitat. Els serveis millors valorats són urgències del 061 o 112, amb un 7,48, i l'assistència als pacients ingressats en hospitals públics, amb un 7,22. Cal destacar també que gairebé la meitat de la població no sap que la sanitat pública es finança amb impostos i no amb les cotitzacions a la Seguretat Social.
Dincat, entitat que representa el sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, ha publicat les dades del 'Segon informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya', elaborat juntament amb Granés Fundació, entitat que promou projectes de recerca amb relació a la discapacitat. El document assenyala dades que l'organització considera "preocupants", com el fet que només un de cada deu persones amb discapacitat intel·lectual té feina, que hi ha una llista d'espera de més de 3.800 persones per accedir a centres residencials o llars residència, i que una de cada tres dones amb discapacitat intel·lectual no ha anat mai a una consulta ginecològica, entre d'altres.
El Govern ha aprovat destinar més d'1,2 milions d'euros (concretament, 1.237.057,94) dels pressupostos públics a millorar i reforçar el finançament d'onze instituts i fundacions de recerca en salut de Catalunya. Entre les entitats que es beneficiaran d'aquest finançament, hi ha la Fundació Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Fundació Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i la Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer.
18 d'octubre Igualada/Online. Taller de sensibilització en l'atenció a persones trans* i LGTBI+ per a professionals de la salut >>més
21-25 d'octubre Barcelona. Time Use Week 2024 "Avançant en el dret al temps per a tothom" >>més
7 de novembre Madrid. VIII Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
8 de novembre Terrassa. II Workshop de Salut Mental. Decisions anticipades en Salut Mental: un procés d'aprenentatge mutu >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
14-16 de novembre Barcelona. XLIV Congrés de la SEMFYC >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
ORDRE DSI/207/2024, de 4 d'octubre, de modificació de l'Ordre DSO/257/2023, de 22 de novembre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de subvencions a projectes d'inversió en locals destinats al desenvolupament d'activitats d'educació en el lleure per part d'entitats sense afany de lucre.
BOE
ORDRE SND/1074/2024, de 2 d'octubre, per la qual es procedeix a l'actualització al 2024 del sistema de preus de referència de medicaments en el Sistema Nacional de Salut.
REIAL DECRET 1026/2024, de 8 d'octubre, pel qual es desenvolupa el conjunt planificat de les mesures per la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI a les empreses.