El Museu de la Ciència CosmoCaixa acollirà, els pròxims dilluns i dimarts, el 1r Congrés de Salut i Món Local. L'esdeveniment reunirà més de 600 alcaldes, regidors i altres professionals del món local i comptarà amb la consellera de Salut, Olga Pané, qui participarà en la inauguració. L'objectiu és debatre entorn de la contribució dels municipis a la millora de la salut i el benestar de les persones, i a la sostenibilitat del sistema sanitari i social.
El congrés és fruit d'un acord de col·laboració entre el CSC, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l'ACM i la FMC.
Tota la informació i el programa del congrés pot consultar-se aquí.
El programa Cruïlla d'Europa, un espai de Ràdio Mataró dedicat a l'actualitat europea relacionada amb la vida local de Catalunya, va estar centrat, el passat dilluns, en el 1r Congrés de Salut i Món Local, que se celebrarà els pròxims dilluns i dimarts a Barcelona. Conduït per la periodista Teresa Carreras, el programa va comptar amb la participació del president del CSC i president del Comitè Organitzador del Congrés, Josep Mayoral; la regidora de Ciutat inclusiva i saludable de l'Ajuntament de Mataró i una de les ponents del Congrés, Laura Seijo; i un dels portaveus de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública, Paco Carnota. Podeu escoltar el programa en aquest enllaç.
El CSC i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han signat un conveni de col·laboració per enfortir la cooperació en els àmbits de l'assessorament tècnic, la formació i la recerca. El conveni tindrà una durada inicial de quatre anys i es podrà prorrogar per quatre anys més. Aquesta aliança busca consolidar sinergies entre ambdues institucions per abordar reptes sanitaris tant a nivell local com global. El conveni estableix la participació conjunta en projectes d'investigació i innovació en diverses àrees i també en activitats de formació.
El CSC va acollir, el passat dijous, la Trobada de Salut Pública 'De la planificació a l'acció: contribucions dels plans locals de salut', una jornada que va abordar els treballs en aquest àmbit que han dut a terme els ajuntaments d'Igualada, Sant Sadurní d'Anoia i Barberà del Vallès i la importància de la col·laboració entre plans de salut. A la sessió, van participar Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), Neus Orriols (Ajuntament d'Igualada), Sílvia Del Fresno (Sant Sadurní d'Anoia) i Mireia Campos (Barberà del Vallès).
El CSC acollirà la Sessió Tècnica 'Implicacions pràctiques i ètiques de l'aplicació de la intel·ligència artificial en salut' el pròxim 10 d'octubre, de 14 a 16 h, a la seu de l'entitat. Toni Gilabert (CSC) moderarà la sessió, que comptarà amb les ponències d'Enrique Bernal-Delgado (Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud), Pere Clavé (Consorci Sanitari del Maresme) i Begoña Roman (Universitat de Barcelona i Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya). Les inscripcions per assistir a la jornada de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure-s'hi aquí.
El CSC organitza una nova sessió del cicle de debats d'#iNNovacióCSC el dimecres 2 d'octubre, de 12 a 14 h, sota el títol 'La salut mental: nous reptes assistencials per una atenció integral'. L'objectiu d'aquesta sessió serà compartir, debatre i consensuar sobre l'atenció integral en salut mental i, per fer-ho, comptarem amb Belén Gias Gil (Fundació Hospital Asil de Granollers), Diego Palao (Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí) i Esther Lobo Polidano (Badalona Serveis Assistencials), a més de representants de pacients i familiars, i de la indústria. Les inscripcions es poden fer en aquest enllaç.
El CSC acollirà, el 7 d'octubre, una jornada sobre els Codis de Conducta per al tractament de dades personals en l'àmbit sanitari i social, elaborats pel Consorci i aprovats per l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). La directora d'aquest organisme, Meritxell Borràs, serà una de les ponents de la jornada, juntament amb Marc Sabaté (CSC), Roc Mas (Parc de Salut Mar i Laboratori de Referència de Catalunya) i Roger Civit (Taula del Tercer Sector Social de Catalunya). Les inscripcions per assistir a la jornada de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç.
El 30 de setembre és la data límit perquè les organitzacions de la xarxa sanitària i social pública de Catalunya puguin presentar les seves candidatures als Premis CSC Impulsa. Aquests guardons busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors d'aquestes entitats i, per fer-ho, els guanyadors rebran una aportació de 20.000 euros per al desenvolupament del projecte i acompanyament per part de l'Oficina Tècnica de Projectes d'Innovació del CSC. Per participar-hi, cal inscriure el projecte a través d'un formulari en línia disponible aquí. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.
El CSC va participar en la jornada de debat Desafíos y oportunidades en la financiación de Terapias Génicas, celebrada ahir a Madrid, on es van reunir diversos experts del sector per debatre sobre els reptes i les oportunitats que presenta la implementació d'aquestes teràpies avançades en el sistema sanitari. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i Medicament del CSC, va participar en la taula de debat dedicada als reptes i solucions per garantir l'accés a aquestes teràpies.
El CSC va participar, el passat 18 de setembre, en la jornada de presentació del Manual de Farmacoeconomia per a professionals del Sistema Nacional de Salut (SNS), un document en el qual el CSC ha contribuït redactant un dels capítols. El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC i un dels autors del manual, Antoni Gilabert, va participar en aquesta jornada, organitzada per la Fundación Weber i Chiesi a Madrid, com a ponent en la taula 'Les fronteres en l'avaluació dels medicaments en l'SNS: com incorporar la innovació de forma eficient i equitativa?'. El manual es pot consultar en aquest enllaç.
El termini per gaudir d'un descompte a l'hora de fer les inscripcions per assistir al II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària, que se celebrarà a Sitges els dies 21 i 22 de novembre, s'ha allargat fins al 4 d'octubre. A més, els associats al CSC disposen d'una rebaixa extra fins a la data de tancament d'inscripcions, el 10 de novembre. Organitzat per la Societat Catalana de Gestió Sanitària i amb la col·laboració del CSC, el Congrés vol ser un punt de referència, amb una mirada transversal i la participació de professionals de tots els àmbits de la gestió i els nivells assistencials.
El Govern de l'Estat i els representants de les organitzacions empresarials i sindicals majoritàries -CEOE, Cepyme, CCOO i UGT- han rubricat un acord en matèria de pensions i Seguretat Social, emmarcat en les recomanacions del Pacte de Toledo. En el text s'estableix una nova regulació de la compatibilitat entre treball i pensió, amb l'objectiu d'afavorir la sortida gradual i flexible del mercat de treball. També s'ha aconseguit un punt d'acord amb relació a la incapacitat temporal, amb el procediment per establir coeficients reductors de l'edat de jubilació per a ocupacions especialment penoses o perilloses i amb la introducció de millores en les condicions d'accés a la jubilació per als treballadors fixos discontinus.
Només podran realitzar aquest tipus d'operacions els metges amb l'especialitat en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora o una altra especialitat quirúrgica o medicoquirúrgica que inclogui competències en cirurgia estètica en el seu programa formatiu oficial. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat l'ordre ministerial per la qual es modifica l'annex II del Reial decret 1277/2003, de 10 d'octubre, pel qual s'estableixen les bases generals sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris. Amb aquesta ordre s'actualitza la definició de la Unitat Assistencial de Cirurgia Estètica, que apareix en l'annex II del Reial decret 1277/2003, i que engloba totes les activitats i procediments relacionats amb la cirurgia estètica.
El Consell de Relacions Laborals organitza, el 26 de setembre, en el marc del III Cicle Formatiu en Negociació Col·lectiva, una sessió en línia sobre nous continguts a la negociació col·lectiva. El programa de la sessió preveu, en primer lloc, una ponència de l'experta en intel·ligència artificial (IA) i negociació col·lectiva de l'Institut Sindicat Europeu (ETUI) Aida Ponce Del Castillo, i, en segon lloc, l'experta Carolina Vidal López analitzarà l'aplicació del Reglament de la Llei 4/2023 per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI.
El DOGC núm. 9253 de 23 de setembre ha publicat la Resolució EMT/3326/2024, de 2 d'agost, per la qual es disposen la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball d'establiments sanitaris d'hospitalització, assistència, consulta i laboratoris d'anàlisis clíniques de Catalunya per als anys 2023-2025.
El Govern de la Generalitat ha aprovat la creació del Comitè d'Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS), que té la funció d'assessorar, acompanyar tècnicament, impulsar i coordinar les actuacions del Departament de Salut per a la reforma i la sostenibilitat del sistema de salut. El CAIROS estarà presidit pel director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Manel del Castillo, i les funcions d'aquest comitè se centraran en àmbits com la modernització de la gestió dels centres i dels sistemes de compra i finançament, l'atenció social i sanitària integrada, el desplegament de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, la transformació digital, i la recerca i la innovació competitives, entre d'altres.
L'Institut de Formació Contínua - IL3 de la Universitat de Barcelona (UB) ofereix el Màster en Gestió Integrada de Serveis d'Atenció Primària, Socials, Hospitalaris i Comunitaris (GESAPH), una formació que aborda el repte que suposa per als serveis socials, sanitaris i comunitaris l'increment de l'esperança de vida i l'envelliment de la població. La formació, en la qual col·labora el CSC, inclou la gestió de l'atenció integrada social i sanitària, dels equips professionals i dels projectes integrals, entre d'altres. El pròxim dimarts 1 d'octubre, a les 18:30 h, tindrà lloc una sessió informativa online sobre aquest Màster. La inscripció per assistir a aquesta sessió es pot fer aquí.
La campanya de vacunació contra la grip i la Covid-19 va començar el passat dilluns 23 de setembre a les residències. A Catalunya, al voltant de 55.000 persones viuen en aquests centres. L'objectiu de la campanya és protegir les persones més vulnerables de patir complicacions relacionades amb qualsevol d'ambdues infeccions. Segons dades del Departament de Salut, la temporada 2023-24 es va arribar a una vacunació superior al 80% de la població que viu a residències per a persones grans.
27 de setembre Barcelona. La transformació digital de la salut >>més
1 d'octubre Barcelona. Màster en Malalt Crític i Emergències >>més
2 d'octubre Terrassa. I jornada de dermatologia pediàtrica. "Descobrint les lesions cutànies infantils" >>més
7 d'octubre Barcelona. Jornada bon govern, sostenibilitat i valors >>més
18 d'octubre Igualada/Online. Taller de sensibilització en l'atenció a persones trans* i LGTBI+ per a professionals de la salut >>més
21-25 d'octubre Barcelona. Time Use Week 2024 "Avançant en el dret al temps per a tothom" >>més
7 de novembre Madrid. VIII Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
14-16 de novembre Barcelona. XLIV Congrés de la SEMFYC >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més