Més de 600 alcaldes, regidors i altres representants i professionals del món local es reuniran el 30 de setembre i l'1 d'octubre per debatre entorn del paper dels municipis en la millora de la salut i el benestar de la població. Ho faran en el marc del 1r Congrés de Salut i Món Local, que se celebrarà al Museu de la Ciència (CosmoCaixa), gràcies a un acord de col·laboració entre el CSC, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l'ACM i la FMC.
El CSC acollirà, el 19 de setembre, una nova Trobada de Salut Pública, titulada 'De la planificació a l'acció: contribucions dels plans locals de salut'. La jornada comptarà amb les participacions de Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), qui també moderarà la sessió; Neus Orriols (Ajuntament d'Igualada); Sílvia Del Fresno (Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia), i Mireia Campos (Ajuntament de Barberà del Vallès). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta sessió de forma presencial està disponible aquí. Per seguir-la online, cal registrar-se aquí.
El CSC acollirà, el 7 d'octubre, una jornada sobre els Codis de Conducta per al tractament de dades personals en l'àmbit sanitari i social, elaborats pel Consorci i aprovats per l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). La directora d'aquest organisme, Meritxell Borràs, serà una de les ponents de la jornada, juntament amb Marc Sabaté (CSC), Roc Mas (Parc de Salut Mar i Laboratori de Referència de Catalunya) i Roger Civit (Taula del Tercer Sector Social de Catalunya). Les inscripcions per assistir a la jornada de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
El CSC i l'Hospital de les Clíniques de la Universitat de Ciències de la Salut de Lituàna, Kauno Klinikos, han iniciat un projecte de col·laboració amb el suport de l'empresa Health Tech Accelerator, per compartir coneixement sobre els ecosistemes d'innovació d'ambdós territoris. La iniciativa, que comença aquest mes de setembre i tindrà una durada de sis mesos, es portarà a terme a través de l'ecosistema d'innovació del Consorci, iNexesCSC.
El director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Josep M Guiu, ha participat en una taula rodona de Diálogos, de La Vanguardia, juntament amb altres professionals del món de la salut, per parlar d'innovació en el sistema sanitari i de l'envelliment de la població. "No es tracta només de viure més anys, sinó de viure'ls amb qualitat", ha assenyalat Guiu en declaracions al mitjà. Podeu recuperar l'article sobre la trobada en aquest enllaç.
El CSC ha obert la convocatòria per rebre propostes per al pròxim cicle de Sessions Tècniques, que s'iniciarà el mes de gener de 2025. Aquestes sessions, que enguany han arribat a la seva 24a edició, aborden temes relacionats amb el desenvolupament dels sistemes de salut i d'atenció social, des de la perspectiva de les polítiques i de la gestió de serveis. Podeu enviar les vostres propostes indicant temàtiques i possibles ponents a inscripcions@consorci.org fins al 20 de setembre.
El 30 de setembre és la data límit perquè les organitzacions de la xarxa sanitària i social pública de Catalunya puguin presentar les seves candidatures als Premis CSC Impulsa. Aquests guardons busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors d'aquestes entitats i, per fer-ho, els guanyadors rebran una aportació de 20.000 euros per al desenvolupament del projecte i acompanyament per part de l'Oficina Tècnica de Projectes d'Innovació del CSC. Per participar-hi, cal inscriure el projecte a través d'un formulari en línia disponible aquí. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.
Les inscripcions per al II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària, que se celebrarà a Sitges els dies 21 i 22 de novembre, preveuen un descompte si es fan abans del 25 de setembre. A més, els associats al CSC disposen d'una rebaixa extra fins a la data de tancament d'inscripcions, el 10 de novembre. Organitzat per la Societat Catalana de Gestió Sanitària i amb la col·laboració del CSC, el Congrés vol ser un punt de referència, amb una mirada transversal i la participació de professionals de tots els àmbits de la gestió i els nivells assistencials.
El BOE núm. 220, d'11 de setembre, ha publicat el Reial Decret 893/2024, de 10 de setembre, pel qual es regula la protecció de la seguretat i la salut en l'àmbit del servei de la llar familiar. Aquest Reial decret, a més de regular la protecció de la seguretat i salut en l'àmbit del servei de la llar familiar, recull en la disposició addicional primera una modificació del Reglament dels Serveis de Prevenció que incorpora un desenvolupament normatiu amb obligacions específiques en matèria preventiva per a les empreses que presten serveis d'atenció domiciliària per a persones en situació de dependència. Aquestes obligacions en matèria preventiva se centren bàsicament en l'avaluació de riscos laborals, establint les visites a tots els domicilis on es duu a terme l'activitat d'atenció domiciliària i també respecte a l'adopció de mesures d'acció preventiva en el domicili amb relació al consentiment de la persona que n'és titular.
Els dies 23, 24 i 25 d'octubre, el Servei Canari de la Salut organitza el III Congrés d'Igualtat i Recursos Humans del sector salut on es reuniran les persones amb responsabilitats en polítiques de personal, formació, gestió i polítiques d'igualtat en l'àmbit sanitari públic i privat, nacional i internacional, per posar en comú experiències i trobar solucions als reptes als quals s'enfronta la sanitat del futur pròxim.
El CatSalut ha elaborat la Instrucció 04/2024 sobre les actuacions que han de portar a terme les entitats proveïdores de serveis sanitaris per actualitzar i adequar la denominació professional de les infermeres i infermers del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya. La instrucció ha de contribuir al reconeixement professional i a la denominació adequada de les infermeres i infermers en la documentació i els instruments de treball. També ha de permetre aconseguir una comunicació efectiva i una correcta comprensió dels seus rols i les seves responsabilitats en el sistema sanitari públic, tant entre els professionals sanitaris com amb la ciutadania.
Segons dades provisionals de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Catalunya, l'any 2023, es va reduir la taxa de mortalitat per suïcidis en un 2%. El passat dimarts, 10 de setembre, es va commemorar el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, amb l'objectiu de promoure la conscienciació sobre aquesta causa de mort i la seva prevenció. La consellera de Salut, Olga Pané, va inaugurar la Jornada Commemorativa, on va explicar el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), amb el qual la Generalitat treballa per abaixar la taxa de temptatives i morts per suïcidi en més d'un 15% i també per reduir l'estigma social.
Aquesta setmana s'ha anunciat un nou nomenament al Departament de Salut, encapçalat per la consellera Olga Pané. Glòria Gálvez, doctora en Psicologia Social, infermera i llicenciada en Geografia i Història, serà la nova secretària d'Atenció Sanitària i Participació. Experta en consultoria i intervenció en la gestió de conflictes, Gálvez ha estat la coordinadora d'Avaluació i Experiència de Pacient al Servei Català de la Salut. Anteriorment, va desenvolupar la seva trajectòria professional a l'Hospital Universitari de Bellvitge i a l'Hospital Vall d'Hebron, i va crear la Unitat d'Atenció a l'Usuari de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) (Fotografia: Hospital Vall d'Hebron).
La nova Unitat de Diàlisi de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP) va iniciar la seva activitat el passat dilluns, 9 de setembre. La posada en marxa d'aquest dispositiu, on es realitzen les consultes externes dels pacients del territori amb malaltia renal crònica avançada, les sessions d'introducció a la diàlisi peritoneal i les sessions d'hemodiàlisi convencional, suposa un gran canvi per als pacients del territori, que fins ara s'havien de desplaçar a Vilanova i la Geltrú per rebre aquest servei. Aquesta nova unitat, amb 850m2 de superfície, es divideix en quatre sales de tractament amb capacitat per a 30 persones, una sala d'entrenaments per a la diàlisi peritoneal i consultes externes.
La Setmana Europea de la Mobilitat se celebra a Catalunya la pròxima setmana, del 16 al 22 de setembre, amb l'objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. Amb el tema 'Compartim l'espai públic', aquest any es posa el focus en la intermodalitat i en animar a la ciutadania a fer servir mitjans de transports sostenibles, ja que comporta un benefici per a la salut i per al medi ambient. El CSC va realitzar l'estudi 'La sostenibilitat ambiental en el sector salut i social', d'on es desprèn que el 36% dels associats han implementat mesures per promoure la mobilitat sostenible i el 21% ha definit un Pla de mobilitat sostenible.
16 de setembre Madrid/Online. Learning from Health Systems Analysis - the Health System in Spain >>més
16 de setembre Sant Boi de Llobregat. XIV Workshop del Banc d'Instrumentos CIBERSAM >>més
17 de setembre Barcelona/Online. Canvis en els reials decrets d'aigües i les seves implicacions >>més
27 de setembre Barcelona. La transformació digital de la salut >>més
1 d'octubre Barcelona. Màster en Malalt Crític i Emergències >>més
2 d'octubre Terrassa. I jornada de dermatologia pediàtrica. "Descobrint les lesions cutànies infantils" >>més
7 d'octubre Barcelona. Jornada bon govern, sostenibilitat i valors >>més
21-25 d'octubre Barcelona. Time Use Week 2024 "Avançant en el dret al temps per a tothom" >>més
7 de novembre Madrid. VIII Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
14-16 de novembre Barcelona. XLIV Congrés de la SEMFYC >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
Publicacions oficials
DOGC
DECRET 287/2024, de 10 de setembre, de nomenament de la senyora Gloria Gálvez Hernando com a secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut.
DECRET 294/2024, de 10 de setembre, de nomenament del senyor Josep Antoni Mundó i Balcells com a director de Serveis del Departament de Drets Socials i Inclusió.