El CSC ha obert la convocatòria per rebre propostes per al pròxim cicle de Sessions Tècniques, que s'iniciarà el mes de gener de 2025.
Aquestes sessions, que enguany han arribat a la seva 24a edició, aborden temes relacionats amb el desenvolupament dels sistemes de salut i d'atenció social, des de la perspectiva de les polítiques i de la gestió de serveis.
Podeu enviar les vostres propostes indicant temes i possibles ponents a inscripcions@consorci.org fins al 20 de setembre.
El CSC acollirà, el 19 de setembre, una nova Trobada de Salut Pública, titulada 'De la planificació a l'acció: contribucions dels plans locals de salut'. La jornada comptarà amb les participacions de Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), qui també moderarà la sessió; Neus Orriols (Ajuntament d'Igualada); Sílvia Del Fresno (Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia), i Mireia Campos (Ajuntament de Barberà del Vallès). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta sessió de forma presencial està disponible aquí. Per seguir-la online, cal registrar-se aquí.
El CSC acollirà, el 7 d'octubre, una jornada sobre els Codis de Conducta per al tractament de dades personals en l'àmbit sanitari i social, elaborats pel Consorci i aprovats per l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). La directora d'aquest organisme, Meritxell Borràs, serà una de les ponents de la jornada, juntament amb Marc Sabaté (CSC), Roc Mas (Parc de Salut Mar i Laboratori de Referència de Catalunya) i Roger Civit (Taula del Tercer Sector Social de Catalunya). Les inscripcions per assistir a la jornada de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
'Integració social i sanitària' és un dels sis eixos del Congrés de Salut i Món Local, que tindrà lloc els pròxims 30 de setembre i 1 d'octubre a Barcelona. Sobre aquesta temàtica parlarà l'especialista en Salut Comunitària Rafael Bengoa, en la seva ponència, i també serà l'eix de debat de la taula rodona 'Experiència avançada d'atenció integrada social i sanitària'. Aquesta taula comptarà amb Elisabeth Ortega (Consorci de Benestar Social del Ripollès), Ester Gavaldà (ICS), Claudi Camps (IAS) i Eva Cabanillas (Ajuntament del Prat de Llobregat), i serà moderada per Albert Arévalo (Ajuntament de Montcada i Reixac). Podeu consultar tota la informació sobre l'esdeveniment a salutimonlocal.org.
El CSC ha participat en el 82è Congrés Mundial de Farmàcia i Ciències Farmacèutiques, organitzat per la Federació Internacional de Farmàcia i que ha tingut lloc entre l'1 i el 4 de setembre a Ciutat del Cap, a Sud-àfrica. En el marc d'aquest esdeveniment, el director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del Consorci, Josep M Guiu, ha presentat diferents comunicacions fruit de la col·laboració entre el CSC i la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona.
El 30 de setembre és la data límit perquè les organitzacions de la xarxa sanitària i social pública de Catalunya puguin presentar les seves candidatures als Premis CSC Impulsa. Aquests guardons busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors d'aquestes entitats i, per fer-ho, els guanyadors rebran una aportació de 20.000 euros per al desenvolupament del projecte i acompanyament per part de l'Oficina Tècnica de Projectes d'Innovació del CSC. Per participar-hi, cal inscriure el projecte a través d'un formulari en línia disponible aquí. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) compta amb un nou associat: l'Ajuntament de Cervelló, un municipi de prop de 9.500 habitants situat a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona). Celebrem aquesta nova incorporació i desitgem que sigui l'inici d'una profitosa relació, que ens permeti treballar conjuntament per millorar la salut i el benestar dels cervellonencs i cervellonenques.
Les inscripcions per al II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària, que se celebrarà a Sitges els dies 21 i 22 de novembre, preveuen un descompte si es fan abans del 25 de setembre. A més, els associats al CSC disposen d'una rebaixa extra fins a la data de tancament d'inscripcions, el 10 de novembre. Organitzat per la Societat Catalana de Gestió Sanitària i amb la col·laboració del CSC, el Congrés vol ser un punt de referència, amb una mirada transversal i la participació de professionals de tots els àmbits de la gestió i els nivells assistencials.
El BOE n. 186 de 2 d'agost va publicar la Llei Orgànica 2/2024, d'1 d'agost, de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes, que ha entrat en vigor el dia 22 d'agost. Amb aquesta llei es vol garantir la representació paritària i la participació equilibrada en òrgans de govern i de decisió, tant en el sector públic com en el privat, amb l'objecte d'assolir una aplicació efectiva del principi d'igualtat. En la circular CAPSS 15.24, podeu trobar la informació més rellevant d'aquesta Llei.
'ChatGPT per a Recursos Humans: Un enfocament pràctic', 'Implicacions laborals del Reglament europeu d'IA' i 'Model integrat de gestió del talent: el cas L'Oréal', són els pròxims webinars de la plataforma FFWI als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
Des del nomenament d'Olga Pané com a consellera de Salut, que va tenir lloc a mitjan agost arran de la configuració del nou Govern de la Generalitat de Catalunya sota la presidència de Salvador Illa, s'han anunciat alguns dels nous càrrecs que conformaran la Conselleria. Narcís Pérez de Puig en serà el secretari general i Esteve Fernández Muñoz, el secretari de Salut Pública.
L'equip del nou Departament de Drets Socials i Inclusió, encapçalat per Mónica Martínez Bravo, compta amb Raúl Moreno com a secretari general, Carolina Homar com a secretària d'Afers Socials i Famílies, i Teresa Llorens com a secretària d'Infància, Adolescència i Joventut. També s'han anunciat les direccions generals: José Manuel Gil (Provisió de Serveis), Anna Vila (Serveis Socials), Jaume Romero (Acció Cívica i Comunitària), Clara Quirante (Joventut) i David Moya (Migracions, Refugi i Antiracisme).
Un estudi de l'Hospital del Mar i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, amb la col·laboració del Servei Català de la Salut, assenyala que la col·laboració entre farmàcia hospitalària i comunitària en el lliurament de la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria (MHDA) és ben rebuda pel pacient. Concretament, el 92,5% dels pacients s'han mostrat satisfets o molt satisfets amb l'atenció rebuda. Sobre aquesta qüestió, el CSC va publicar, el passat abril, el document 'Models de dispensació de la medicació MHDA amb entrega de proximitat', que presenta els diferents models de lliurament que es fan servir en els centres sanitaris del sistema públic de salut de Catalunya i recull experiències d'èxit en la seva implementació.
La iniciativa Essencial, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ha publicat una nova recomanació per a professionals en què, en persones amb dispnea, desaconsella l'oxigenoteràpia contínua domiciliària si no es compleixen criteris d'insuficiència respiratòria, ja que, en aquests casos, els estudis no han demostrat una millora de la dispnea en la vida diària i tampoc en la qualitat de vida. Per altra banda, assenyala que l'oxigenoteràpia està associada a riscos potencials i és un tractament costós a nivell econòmic i emocional.
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
16 de setembre Madrid/Online. Learning from Health Systems Analysis - the Health System in Spain >>més
16 de setembre Sant Boi de Llobregat. XIV Workshop del Banc d'Instrumentos CIBERSAM >>més
17 de setembre Barcelona/Online. Canvis en els reials decrets d'aigües i les seves implicacions >>més
27 de setembre Barcelona. La transformació digital de la salut >>més
1 d'octubre Barcelona. Màster en Malalt Crític i Emergències >>més
2 d'octubre Terrassa. I jornada de dermatologia pediàtrica. "Descobrint les lesions cutànies infantils" >>més
21-25 d'octubre Barcelona. Time Use Week 2024 "Avançant en el dret al temps per a tothom" >>més
7 de novembre Madrid. VIII Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
14-16 de novembre Barcelona. XLIV Congrés de la SEMFYC >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
Publicacions oficials
DOGC
DECRET 178/2024, de 27 d'agost, de nomenament del senyor Narcís Pérez de Puig com a secretari general del Departament de Salut.
DECRET 179/2024, de 27 d'agost, de nomenament del senyor Esteve Fernández Muñoz com a secretari de Salut Pública del Departament de Salut.
DECRET 187/2024, de 27 d'agost, de nomenament del senyor Raúl Moreno Montaña com a secretari general del Departament de Drets Socials i Inclusió.
DECRET 237/2024, de 3 de setembre, de nomenament de la senyora Carolina Antonia Homar Cruz com a secretària d'Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials i Inclusió.
DECRET 242/2024, de 3 de setembre, de nomenament del senyor José Manuel Gil Meneses com a director general de Provisió de Serveis del Departament de Drets Socials i Inclusió.
DECRET 244/2024, de 3 de setembre, de nomenament de la senyora Anna Vila i Rull com a directora general de Serveis Socials del Departament de Drets Socials i Inclusió.