El CSC acollirà, el 7 d'octubre, una jornada sobre els Codis de Conducta per al tractament de dades personals en l'àmbit sanitari i social, elaborats pel Consorci i aprovats per l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). La directora d'aquest organisme, Meritxell Borràs, serà una de les ponents de la jornada, juntament amb Marc Sabaté (CSC), Roc Mas (Parc de Salut Mar i Laboratori de Referència de Catalunya) i Roger Civit (Taula del Tercer Sector Social de Catalunya).
Les inscripcions per assistir a la jornada de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
El CSC acollirà, el 19 de setembre, una nova Trobada de Salut Pública, titulada 'De la planificació a l'acció: contribucions dels plans locals de salut'. La jornada, que serà moderada per Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), també comptarà amb la participació de Neus Orriols (Ajuntament d'Igualada), Sílvia Del Fresno (Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia) i Marta Miró (Ajuntament de Barberà del Vallès). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta sessió de forma presencial està disponible aquí. Per seguir-la online, cal registrar-se aquí.
Comença el compte enrere per inscriure's al 1r Congrés de Salut i Món Local, que reunirà representants dels governs locals i professionals de l'àmbit de la salut i social els pròxims 30 de setembre i 1 d'octubre al Museu de la Ciència de Barcelona (CosmoCaixa). Recordeu que l'aforament és limitat i que les inscripcions s'han de fer, mitjançant aquest enllaç, abans del 2 de setembre. Es pot consultar el programa i tota la informació pràctica sobre l'esdeveniment a salutimonlocal.org.
El CSC va participar, el passat dijous, en l'acte de constitució del grup promotor de la Societat Longeva Catalunya Sud, una iniciativa que té l'objectiu d'abordar els reptes que planteja l'augment de l'esperança de vida de la població. El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va fer la ponència inicial de l'acte, en la qual va parlar dels reptes que suposa aquesta longevitat, com la necessitat d'una transformació profunda del sistema de cures.
Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, formarà part del grup d'experts tècnics en la revisió i elaboració dels estàndards de 'Medication Management' de la Health Standard Organization, una organització sense ànim de lucre amb seu a Ottawa (Canadà) que desenvolupa normes d'acreditació utilitzades en els centres sanitaris del país i reconegudes internacionalment.
Carmen Cabezas, actual secretària de Salut Pública de Catalunya, deixarà el seu càrrec el pròxim 13 d'agost amb motiu de la seva jubilació. Des del CSC li volem agrair la tasca duta a terme al llarg de la seva trajectòria i especialment en un camp de la medicina tan determinant pel benestar de la ciutadania com és la salut pública. Volem donar-li les gràcies, igualment, per la seva implicació en la nostra institució, amb qui sempre s'ha mostrat disposada a col·laborar. Ha participat en nombroses activitats del CSC, com són Trobades de Salut Pública, Sessions Tècniques o Debats d'Innovació. Així mateix, és membre del Comitè de Programa del 1r Congrés de Salut i Món local, en el qual també intervindrà com a ponent en una taula rodona sobre salut en totes les polítiques.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha publicat una nova #InfosCSC. Sota el títol La importància del rentat de mans en la seguretat del pacient, la infografia explica quan és imprescindible el rentat de mans en l'atenció sanitària, els quatre objectius del Dia Mundial de la Higiene de Mans i les mesures concretes per afavorir aquesta higiene. El material també inclou exemples concrets i conclusions. Podeu consultar la infografia en aquest enllaç.
Les organitzacions de la xarxa sanitària i social pública de Catalunya poden presentar les seves candidatures als Premis CSC Impulsa del CSC fins al 30 de setembre. Aquests guardons busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors d'aquestes entitats i, per fer-ho, els guanyadors rebran una aportació de 20.000 euros per al desenvolupament del projecte i acompanyament per part de l'Oficina Tècnica de Projectes d'Innovació del CSC. Per participar-hi, cal inscriure el projecte a través d'un formulari en línia disponible aquí. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.
Les inscripcions per al II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària, que se celebrarà a Sitges els dies 21 i 22 de novembre, es poden fer al web del congrés fins al 10 de novembre i preveuen un descompte de 125 euros per pertànyer a una entitat associada al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), a més d'una rebaixa extra si la inscripció es fa abans del 25 de setembre. Organitzat per la Societat Catalana de Gestió Sanitària i amb la col·laboració del CSC, el Congrés vol ser un punt de referència, amb una mirada transversal i la participació de professionals de tots els àmbits de la gestió i els nivells assistencials.
El DOGC núm. 9215, de 30 de juliol, ha publicat la RESOLUCIÓ EMT/2741/2024, de 12 de juliol, per la qual es disposen la inscripció i la publicació de l'Acta 19a de la Comissió Paritària relativa a l'Acord per a l'actualització de les taules salarials per a l'any 2024 del III Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut.
El BOE núm. 183, de 30 de juliol, ha publicat l'Ordre PJC/798/2024, de 26 de juliol, per la qual s'aprova i publica el programa formatiu de l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, els criteris d'avaluació dels especialistes en formació i els requisits d'acreditació de les Unitats Docents Multiprofessionals d'Atenció Familiar i Comunitària, que seran d'aplicació als residents d'aquesta especialitat que obtinguin plaça en formació en aquestes Unitats Docents Multiprofessionals a partir de la convocatòria 2024-2025.
Unió Consorci Formació (UCF) presentarà, el pròxim 18 de setembre, a l'Auditori de l'Hospital del Mar - Institut d'FP Sanitària, l'Update de Qualitat Assistencial. Es tracta d'un programa formatiu adreçat especialment a professionals del sistema de salut que lideren projectes de qualitat dins les seves institucions o que estan interessats en aquesta matèria, comandaments amb responsabilitats sobre equips assistencials i de gestió, i responsables i membres de comissions de qualitat i seguretat del pacient. El programa, que tindrà lloc entre el mes d'octubre de 2024 i el mes d'abril de 2025, constarà de set sessions mensuals i té l'objectiu d'impulsar la qualitat dins les institucions assistencials, proporcionar un espai de debat obert sobre aquesta matèria, facilitar que els professionals assistencials tinguin un millor coneixement i comprensió cap a la gestió i fomentar una cultura de millora continua de la qualitat i la seguretat dels pacients.
El Comitè Directiu del Programa de teràpies avançades i emergents de salut de Catalunya es va constituir el passat dilluns 29 de juliol en una sessió presidida pel conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i a la qual també van assistir representants d'organismes sanitaris, hospitals i instituts de recerca. Aquest programa busca garantir l'accés dels pacients a les teràpies avançades i incrementar la capacitat dels hospitals per dur a terme assaigs clínics i posicionar Catalunya com a referent i líder europeu en la recerca i aplicació d'aquestes teràpies.
El Departament de Drets Socials ha resolt l'atorgament de les subvencions per a projectes socials de la CONVO24 amb una dotació de 101,6 milions d'euros, un 65% més que l'any anterior. Amb aquesta dotació, es podran finançar 2.332 iniciatives relacionades amb la infància, voluntariat, gent gran, discapacitat, dependència, suport a les famílies, inclusió social i sensellarisme. En aquesta convocatòria, el Departament ha unificat dos ajuts (COSPE i IRPF) amb l'objectiu de facilitar-ne l'accés per part de les entitats.
Tres solucions digitals desenvolupades per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) han obtingut el segell de qualitat ITEMAS: HTE-DPL 4.0 "Lipidòleg virtual", un sistema de suport en la presa de decisions que ajuda en la gestió i el tractament personalitzat de la hipercolesterolèmia familiar, i també està especialment desenvolupat per a pacients amb un alt risc vascular; la Plataforma Wapp, de gestió integral de processos quirúrgics, i la Plataforma BC-Home, que permet que les experiències reportades pels mateixos pacients s'integrin a temps real, amb forma de dades, a les històries clíniques dels pacients que són visitats a domicili. Els dos últims projectes compten amb el suport del CSC i, a més, la Plataforma BC-Home va ser la guanyadora del 3r premi CSC Impulsa l'any 2022.
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
16 de setembre Sant Boi de Llobregat. XIV Workshop del Banc d'Instrumentos CIBERSAM >>més
1 d'octubre Barcelona. Màster en Malalt Crític i Emergències >>més
2 d'octubre Terrassa. I jornada de dermatologia pediàtrica. "Descobrint les lesions cutànies infantils" >>més
21-25 d'octubre Barcelona. Time Use Week 2024 "Avançant en el dret al temps per a tothom" >>més
7 de novembre Madrid. VIII Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
14-16 de novembre Barcelona. XLIV Congrés de la SEMFYC >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més