El CSC acollirà, el 19 de setembre, una nova Trobada de Salut Pública, titulada 'De la planificació a l'acció: contribucions dels plans locals de salut'.
La jornada, que serà moderada per Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), també comptarà amb la participació de Neus Orriols (Ajuntament d'Igualada), Sílvia Del Fresno (Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia) i Marta Miró (Ajuntament de Barberà del Vallès).
El formulari d'inscripció per assistir a aquesta sessió de forma presencial està disponible aquí. Per seguir-la online, cal registrar-s'hi aquí.
A més de les sis taules rodones i tallers paral·lels organitzats per al 1r Congrés de Salut i Món local, que se celebrarà els pròxims 30 de setembre i 1 d'octubre al CosmoCaixa, l'esdeveniment oferirà tres conferències, centrades en les competències municipals i la governança en salut i atenció social. Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya, serà l'encarregat d'obrir el Congrés amb la conferència Salut i qualitat de les polítiques locals. Governança local en salut. Per la seva banda, David Elvira, qui va ser director del CatSalut entre 2016 i 2018, i Nanna Skovgaard, cap de Departament del Centre de Política de Salut i Social del Local Goverment Denmark, parlaran sobre Competències municipals en salut i atenció social. Les inscripcions es poden fer aquí.
L'Àrea de Protecció de Dades del CSC ha publicat una anàlisi sobre el tractament de dades mitjançant videovigilància en l'entorn de treball d'acord amb la normativa aplicable. L'informe assenyala que aquesta qüestió ha estat delimitada, en gran mesura, pel paper de les Autoritats de Control (sobretot per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades) i la jurisprudència, tant del Tribunal Suprem com del Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans, en tractar-se de dos drets fonamentals de les persones treballadores: el dret a la protecció de dades i el dret a la intimitat. Podeu consultar el document aquí.
L'Àrea d'Innovació i Partenariat ha publicat una nova #InfosCSC. Sota el títol Llei Europea d'Intel·ligència Artificial (IA), la infografia explica els objectius del reglament europeu, la classificació dels sistemes d'IA segons els riscos que comporten, les obligacions dels proveïdors i usuaris, la supervisió i sancions que es contemplen, la governança i el cronograma de l'aplicació de la normativa. Pots consultar-la en aquest enllaç.
Si la vostra organització vol presentar un projecte als Premis CSC Impulsa, consulteu el document de preguntes freqüents (FAQs) sobre aquests guardons a la innovació, on trobareu la informació més rellevant sobre la convocatòria d'enguany. Recordeu que pot presentar la seva candidatura qualsevol organització de la xarxa sanitària i social pública de Catalunya fins al 30 de setembre. Els projectes guanyadors de cada categoria rebran una aportació de 20.000 euros per al desenvolupament del projecte i acompanyament per part de l'Oficina Tècnica de Projectes d'Innovació del CSC. Trobareu les FAQs aquí.
L'última reunió d'iNexesCSC, celebrada ahir a la seu del CSC, va acollir la ponència de Susanna Aussó, responsable d'IA de la Fundació Tic Salut Social i secretària del Programa per a la promoció i desenvolupament de la intel·ligència artificial al Sistema de Salut (Programa Salut/IA), que té l'objectiu de crear "un entorn facilitador per a la innovació en l'àmbit de la Salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d'IA per a la millora de l'atenció a la ciutadania i suport als professionals".
El II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària se celebrarà a Sitges els dies 21 i 22 de novembre. Les inscripcions, que es poden fer al web del congrés fins al 10 de novembre, preveuen una quota reduïda a la qual es pot optar fins al 25 de setembre. Organitzat per la Societat Catalana de Gestió Sanitària i amb la col·laboració del CSC, el Congrés vol ser un punt de referència, amb una mirada transversal i la participació de professionals de tots els àmbits de la gestió i els nivells assistencials.
El Consell de Ministres va aprovar ahir la reforma de l'article 49.1.e de l'Estatut dels Treballadors que permetrà eliminar com a causa automàtica d'extinció de la relació laboral el reconeixement de la Incapacitat Permanent de la persona treballadora. La norma recull l'acord aconseguit amb el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI). L'eliminació de l'extinció automàtica del contracte en els casos en què la persona treballadora accedeix a la situació d'Incapacitat Permanent Total, Absoluta o la fins ara denominada Gran Invalidesa permet protegir més eficaçment l'ocupació de les persones amb discapacitat i compleix amb una de les propostes recollides en el Llibre blanc sobre ocupació i discapacitat. Per tant, serà obligatori que les empreses realitzin els ajustos raonables que permetin que les persones amb discapacitat exerceixin el seu dret al treball, fins i tot si accedeixen a la situació de discapacitat amb posterioritat a l'inici de la seva activitat professional.
S'aprova el Pla Anual per al Foment del Treball Digne
En data 18 de juliol, s'ha publicat la Resolució de 15 de juliol de 2024, de la Secretaria d'Estat del Treball, per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres de 2 de juliol de 2024, que aprova el Pla Anual per al Foment del Treball Digne 2024. Aquest Pla incideix en les situacions que, mitjançant l'avaluació dels Plans de 2021 i 2022, s'ha detectat que tenen més repercussió en l'ocupabilitat. Com a novetats, es destaca la inclusió com a serveis comuns, els serveis regulats en la Llei 3/2023, de 28 de febrer, de Treball i desenvolupats pel Reial decret 438/2024, de 30 d'abril. També es desagrega territorialment la quantificació d'objectius per cada una de les comunitats autònomes.
El CAR-T ARI-0002h, desenvolupat a l'Hospital Clínic Barcelona-IDIBAPS, ha rebut el vistiplau del Comitè d'Avaluació de Medicaments d'Ús Humà de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) per a la seva aprovació com a medicament de teràpia avançada en pacients amb mieloma múltiple en recaiguda, un tipus de càncer que afecta les cèl·lules plasmàtiques de la medul·la òssia. La teràpia CAR-T és un tractament que implica la modificació genètica de les cèl·lules T del pacient perquè puguin reconèixer i atacar cèl·lules canceroses. Als dos estudis del CAR-T ARI0002h es va validar l'eficàcia del tractament en un total de 60 pacients i el 95% van mostrar resposta amb un perfil favorable de toxicitat.
L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha diagnosticat el primer cas d'hiperplàsia suprarenal congènita clàssica (la tipologia més greu) en un nadó amb la prova del taló, després que, aquest mes de juliol, s'incorporés aquesta malaltia al programa de cribatge neonatal, coordinat i finançat des del Departament de Salut. Aquesta prova consisteix a extreure una mostra de sang al nadó durant les primeres 24-72 hores de vida per analitzar si presenta alguna de les 26 malalties incloses en el programa. La hiperplàsia suprarenal congènita (HSC) és una malaltia minoritària i genètica que fa que el cos no produeixi prou cortisol. Aquesta insuficiència pot causar efectes molt greus i fins i tot la mort, motiu pel qual és important diagnosticar i tractar de manera precoç aquests nadons.
L'Hospital del Mar ha portat a terme la primera transposició uterina i d'ovaris de l'Estat espanyol, una tècnica que permet a les dones afectades per un tumor en la zona pelviana mantenir la possibilitat de ser mares i evitar la menopausa precoç. Amb aquest mètode, es fa una primera intervenció abans del tractament amb radioteràpia en la qual es desplacen tant l'úter com els ovaris per protegir-los de la radiació. Una vegada ha acabat el tractament, es porta a terme una segona intervenció, en què es tornen els òrgans afectats a la seva ubicació original. La primera pacient ha estat una dona de 36 anys amb diagnòstic de càncer de recte localment avançat. Les dues intervencions s'han fet amb cirurgia robòtica, per minimitzar el seu impacte.
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
16 de setembre Sant Boi de Llobregat. XIV Workshop del Banc d'Instrumentos CIBERSAM >>més
2 d'octubre Terrassa. I jornada de dermatologia pediàtrica. "Descobrint les lesions cutànies infantils" >>més
21-25 d'octubre Barcelona. Time Use Week 2024 "Avançant en el dret al temps per a tothom" >>més
7 de novembre Madrid. VIII Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
14-16 de novembre Barcelona. XLIV Congrés de la SEMFYC >>més
Publicacions oficials
DOGC
ORDRE SLT/163/2024, de 15 de juliol, per la qual s'aproven les tarifes màximes dels serveis de transport sanitari no urgent que convingui o contracti el Servei Català de la Salut per a l'any 2024.
ORDRE SLT/164/2024, de 15 de juliol, per la qual s'estableixen per a l'any 2024 les tarifes màximes dels serveis de rehabilitació ambulatòria, rehabilitació domiciliària i logopèdia que contracti el Servei Català de la Salut.
ORDRE SLT/165/2024, de 15 de juliol, per la qual s'estableixen les tarifes màximes dels tractaments de medicina nuclear que contracti el Servei Català de la Salut per a l'any 2024.
ORDRE SLT/166/2024, de 15 de juliol, per la qual s'estableix per a l'any 2024 la tarifa màxima dels serveis de litotrípsia extracorpòria que contracti el Servei Català de la Salut.
ORDRE SLT/167/2024, de 15 de juliol, per la qual s'estableixen per a l'any 2024 les tarifes màximes dels serveis de diàlisi efectuats pels centres i establiments sanitaris d'àmbit no hospitalari que contracti el Servei Català de la Salut.
ORDRE SLT/168/2024, de 15 de juliol, per la qual es determinen per a l'any 2024 els preus unitaris per a la contraprestació de l'atenció hospitalària i especialitzada.
ORDRE SLT/169/2024, de 15 de juliol, per la qual s'estableixen les tarifes màximes per a l'any 2024 dels serveis d'atenció integral a l'acondroplàsia, altres displàsies i trastorns del creixement que contracti el Servei Català de la Salut.
ORDRE SLT/170/2024, de 15 de juliol, per la qual s'estableixen per a l'any 2024 els preus unitaris corresponents a la contraprestació dels serveis duts a terme pels centres sociosanitaris.
ORDRE SLT/171/2024, de 15 de juliol, per la qual es determinen per a l'any 2024 els preus unitaris de l'atenció psiquiàtrica i de salut mental.
ORDRE SLT/172/2024, de 15 de juliol, per la qual es determina la càpita mitjana corresponent al sistema de contraprestació de l'atenció especialitzada familiar i comunitària i de salut pública en l'àmbit de l'atenció primària per a l'any 2024.