El CSC acollirà, el 19 de setembre, una nova Trobada de Salut Pública, titulada 'De la planificació a l'acció: contribucions dels plans locals de salut'.
La jornada, que serà moderada per Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), també comptarà amb la participació de Neus Orriols (Ajuntament d'Igualada), Sílvia Del Fresno (Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia) i Marta Miró (Ajuntament de Barberà del Vallès).
El formulari d'inscripció per assistir a aquesta sessió de forma presencial està disponible aquí. Per seguir-la online, cal registrar-s'hi aquí.
El CSC ha acollit avui un nou e-pitching sobre sostenibilitat ambiental. En aquesta ocasió, la sessió ha abordat solucions d'economia circular per reduir els residus de l'entorn sanitari. La conferència inaugural ha anat a càrrec d'Arianna Gamba, directora de programes a Health Care Without Harm, que ha parlat de l'ús de materials plàstics als centres sanitaris.
En el marc de l'última reunió d'iNexesCSC, celebrada el passat 2 de juliol a l'Hospital del Mar, el Biocat va presentar a les entitats associades el Programa d'Adopció de la Innovació al Sistema de Salut (PASS). Com a membre de la Subcomissió d'Adopció de la Innovació al Sistema de Salut del Departament de Salut, el CSC ha participat activament en l'elaboració d'aquest programa, liderat pel Biocat i desenvolupat amb la col·laboració d'AQuAS i el Servei Català de la Salut.
El termini per presentar projectes a la segona edició dels Premis CSC Impulsa s'amplia fins al 30 de setembre. D'aquesta manera, les entitats sanitàries i socials que vulguin presentar els seus projectes a aquests ajuts a la innovació disposen de més temps per fer-nos arribar la seva candidatura a través d'aquest formulari. Els finalistes es coneixeran el pròxim 28 de novembre en una cerimònia que tindrà lloc al CosmoCaixa de Barcelona i en la qual es votarà en directe per escollir els guanyadors, que rebran un suport econòmic de 20.000 euros per impulsar els seus projectes. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.
Les persones assistents al 1r Congrés de Salut i Món Local, que tindrà lloc els pròxims 30 de setembre i 1 d'octubre, podran aprofitar el desplaçament al CosmoCaixa per gaudir, gratuïtament, de tot el que ofereix el Museu de la Ciència de Barcelona. Tindran l'oportunitat de passejar-se per la Sala Univers, el Bosc Inundat o l'exposició permanent de fotos de l'Antàrtida, organitzada en col·laboració amb National Geographic. També podran visitar l'exposició temporal Matemifasol, que explora les similituds entre la música i les matemàtiques. Les inscripcions per assistir al congrés estan disponibles en aquest enllaç.
El Banc de Sang i Teixits (BST) és una de les 35 entitats adherides a iNexesCSC, l'ecosistema d'innovació del CSC. En una de les visites organitzades en el marc d'aquest espai de participació, hem pogut conèixer part del seu equip i alguns dels projectes que tenen en marxa. Ho expliquen Núria Nogues, responsable del Laboratori d'Immunohematologia; Iris Garcia, tècnica de Laboratori de Coagulopaties Congènites; Belen Álvarez, investigadora del Servei de Teràpia Cel·lular, i Joaquim Vives, investigador i cap del grup de recerca del Servei de Teràpia Cel·lular i Avançada.
S’actualitzen les taules salarials del III conveni col·lectiu de treball de la sanitat concertada per al 2024
La comissió paritària del III Conveni col·lectiu de treball de la sanitat concertada del SISCAT va procedir, el passat 3 de juliol, a la signatura de les noves taules salarials de 2024, que incorporen l'increment retributiu del 2%. Aquest acord es produeix després de la publicació del Reial Decret llei 4/2024, del 26 de juny, que incorpora a l'article 6, amb caràcter de normativa bàsica, l'increment retributiu del personal al servei del sector públic per a l'any 2024 en un 2% i de l'aprovació, el passat 22 d'abril al Consell de Direcció del CatSalut, dels compromisos econòmics corresponents.
El CSC va acollir, el passat dijous, un webinar sobre desconnexió digital emmarcat dins l'espai Aula Laboral, organitzat per la patronal CAPSS. Francesc José María, advocat i assessor laboral de CAPSS, va impartir la sessió, en la qual va parlar de regulació legal i convencional, protocols i jurisprudència recent. També va enumerar els "beneficis esperats" de complir amb el dret a la desconnexió digital, com una major conciliació treball-vida personal, la preservació del descans, una nova cultura centrada en el benestar dels empleats i un augment de la productivitat.
El Govern ha aprovat mantenir vigent, per al període 2024-2025, el complement retributiu d'especialitat de medicina familiar i comunitària (MFiC) i d'infermeria de salut mental (ISM) dels llocs de treball ocupats pel personal resident en formació d'aquestes dues especialitats de primer, segon i tercer any a l'Institut Català de la Salut (ICS) i a les entitats concertades amb el Servei Català de la Salut, per al període 2024-2025. Les quantitats a rebre per al personal resident R1, R2 i R3 de Medicina Familiar i Comunitària i R1 i R2 d'Infermeria en Salut Mental, actualitzades per a l'exercici 2024, són les següents: 5.175 euros/any si la unitat docent està a la Corona 1 (Àrea Metropolitana de Barcelona), 7.245 euros/any si la unitat docent està a la Corona 2 (Resta de Barcelona, excepte Catalunya Central) i 9.315 euros/any si la unitat docent està a la Corona 3 ( Resta de Catalunya) i Catalunya Central.
Els hospitals de la xarxa pública catalana han començat a tramitar directament les baixes laborals dels pacients per cirurgies majors ambulatòries i parts, la qual cosa evita que els pacients hagin de desplaçar-se al seu CAP per fer aquesta gestió, com s'havia fet fins ara. Amb aquest mètode, s'agilitzen els processos administratius amb l'objectiu de desburocratitzar l'atenció primària i millorar l'experiència del pacient. S'estima que, anualment, s'evitaran una mitjana de 200.000 desplaçaments als CAP en tot el territori.
Segons dades de la primera onada del Baròmetre Sanitari del 2024, que elabora el Ministeri de Sanitat en col·laboració amb el CIS, el 45% dels ciutadans de l'Estat espanyol van acudir a algun servei d'urgències durant l'últim any. D'aquests, un 40,5% va anar a un dispositiu d'Atenció Primària, un 52,7% a urgències hospitalàries i un 6,5% va sol·licitar ajuda al 061 o al 112. El baròmetre també mostra un lleuger increment de la satisfacció de la població amb el sistema sanitari públic, que ha estat valorat amb 6,26 punts, 0,08 més que en el mateix període de 2023. Per altra banda, el 50,1% de la població encara pensa que la sanitat pública es finança amb les cotitzacions dels treballadors i només un 45,6% sap que es fa amb els impostos de tots els ciutadans.
El Departament de Drets Socials ha obert el procés participatiu de l'Estratègia per una Societat Longeva i Vida Plena. Aquest procés participatiu es durà a terme de forma presencial, en 8 sessions al territori que tindran lloc del 9 de juliol al 26 de setembre, i de forma telemàtica, mitjançant el portal Participa Gencat, entre l'1 de juliol i el 30 de setembre. Així, qualsevol persona o entitat pot fer aportacions al document de bases, elaborat per un grup d'experts, del qual forma part el director general del CSC, José Augusto García Navarro.
21-27 de juliol Venècia. Observatori de l'Escola d'Estiu. "Navegant per la crisi del personal sanitari: innovacions i transformació en l'atenció sanitària" >>més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
16 de setembre Sant Boi de Llobregat. XIV Workshop del Banc d'Instrumentos CIBERSAM >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
Publicacions oficials
DOGC
DECRET LLEI 7/2024, de 2 de juliol, pel qual s'adopten mesures urgents en matèries de finançament dels sistemes públics de sanejament i de regeneració d'aigües residuals, i de serveis socials.
RESOLUCIÓ SLT/2490/2024, de 4 de juliol, del director gerent de l'Institut Català de la Salut, de delegació de competències en matèria de contractes del sector públic i execució pressupostària a les persones titulars de les gerències d'atenció primària i a la comunitat i de les gerències hospitalàries.
RESOLUCIÓ SLT/2491/2024, de 4 de juliol, del director gerent de l'Institut Català de la Salut, de delegació de competències en matèria d'encàrrecs de gestió i acords o convenis de col·laboració a les persones titulars de les gerències d'atenció primària i a la comunitat i de les gerències hospitalàries.
RESOLUCIÓ SLT/2482/2024, de 3 de juliol, per la qual es dona publicitat a la classificació de les àrees bàsiques de salut d'acord amb la Llei 31/1991, de 13 de desembre, d'ordenació farmacèutica de Catalunya.
EDICTE de 2 de juliol de 2024, pel qual se sotmet a informació pública el Projecte de decret del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya.