L'economista Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i president del Consell Econòmic i Social (CES), va presentar el passat dilluns, en una sessió organitzada pel CSC, l'informe El sistema sanitario: situación actual y perspectivas para el futuro, publicat recentment per aquest òrgan consultiu del govern espanyol.
Durant la sessió, que va tenir lloc al Parc Sanitari Pere Virgili, els més d'un centenar d'assistents van tenir l'oportunitat de debatre amb el Dr. Costas entorn de les conclusions del document.
L'Àrea de Protecció de Dades i Compliance del CSC va participar el passat dimecres en el XXXII Congreso Derecho y Salud de l'Asociación Juristas de la Salud, que va tenir lloc a Alacant. L'equip, format pel director de l'àrea, Marc Sabaté, i pels especialistes Daniel Morante i Claudia Gómez, va presentar L'impacte regulador de la interoperabilitat de les dades en l'àmbit sanitari: perspectives en protecció de dades i ciberseguretat. Per altra banda, Morante ha publicat un article al web de la World Compliance Association on parla de la importància d'aquest conjunt de procediments i bones pràctiques en el sector sanitari.
El CSC acollirà una nova Sessió Tècnica el dijous 20 de juny, de 14 a 16 h, sota el títol 'La millora de la col·laboració entre atenció primària i hospitalària a l'era digital: avenços i reptes', que estarà centrada en les interconsultes virtuals. Joan-Manuel Perez-Castejón (Badalona Serveis Assistencials) moderarà la jornada, que comptarà amb la participació d'Ingrid Vargas (CSC), Elvira Sánchez (Serveis de Salut Integrats Baix Empordà), Amparo Navasquillo (Institut Català de la Salut) i Mikel Ogueta (Osakidetza). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta jornada de forma presencial està disponible aquí. Per seguir la sessió online, cal registrar-s'hi aquí.
El CSC ha obert la convocatòria de la segona edició dels ajuts a la innovació Premis CSC Impulsa, que busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors de les entitats sanitàries i socials que presten serveis públics a Catalunya. Les candidatures poden presentar-se fins al 31 de juliol i el nom de les entitats guanyadores es coneixerà el pròxim 28 de novembre, en una cerimònia que tindrà lloc al CosmoCaixa de Barcelona. Els guardons CSC Impulsa suposen, per als centres, un suport econòmic de 20.000 euros per al desenvolupament dels seus projectes. Les candidatures es poden presentar a través d'un formulari en línia disponible aquí. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.
L'experiència del pacient, una gestió integral i la formació dels professionals són els factors essencials per crear un ecosistema eficaç en l'atenció a l'obesitat i les malalties associades. Així es desprèn d'un estudi conjunt del CSC i l'Hospital Clínic Barcelona, que assenyala l'educació terapèutica i l'entrevista motivacional com a principals estratègies per millorar el tractament d'aquesta malaltia crònica que augmenta el risc de patir problemes cardiovasculars, càncer o diabetis.
El CSC va acollir el passat dijous una nova Trobada de Salut Pública, en la qual es va abordar l'ús de pantalles i els reptes relacionats amb la salut de la població que se'n deriven. En aquesta sessió, moderada per Davide Malmusi (Ajuntament de Barcelona), van participar Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), Susanna Puigcorbé (Agència de Salut Pública de Catalunya) i Anna Morancho (Ajuntament de Barcelona). Podeu recuperar el vídeo de la sessió en aquest enllaç.
El CSC forma part de ComuniLab, una iniciativa que agrupa una quinzena d'entitats col·laboradores de 'Comunidad #PorElClima' amb l'objectiu d'apropar l'Agenda Global d'Acció Climàtica (GCCA) a la societat per promoure accions concretes en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. Una de les primeres fites d'aquesta comunitat, que va començar a reunir-se periòdicament el passat mes de març, ha estat l'elaboració de l'informe ComuniLab: Medidas para promover la implementación de la Agenda Global de Acción Climática, presentat avui a Madrid i que recull les principals conclusions de les diferents trobades i sessions de treball.
El CSC acollirà un nou debat d'#iNNovacióCSC el dimecres 19 de juny, de 12 a 14 h, sota el títol "Malalties víriques i vacunes: noves aproximacions assistencials". Hi participaran Carmen Cabezas i Montse Martínez (Departament de Salut), Santi Grau i Juan Pablo Horcajada (Hospital del Mar), Carmen Muñoz (Hospital de Sant Pau), Pepe Serrano (Societat Catalana de Pediatria) i Aurora Vallejo i Jose Luis Lannegrand(GSK). Les inscripcions són gratuïtes per a totes les entitats associades al Consorci.
El CSC organitza, el dijous 20 de juny, un e-pitching sobre la millora del servei de farmàcia hospitalària. Dinamitzades des de la Plataforma CoNNectaCSC, les jornades e-pitching són trobades virtuals entre empreses amb solucions innovadores i directors i caps de serveis de les entitats associades al CSC. Els associats que vulguin assistir-hi com a oients i veure quines solucions proposa el mercat, poden registrar-s'hi aquí.
Aquest nou butlletí inclou quatre nous articles a l'espai Recursos Humans al món, un article de la revista Observatorio de Recursos Humanos sobre el perfil del professional de compensació requerit per al nou escenari de transparència retributiva, l'anàlisi del llibre El factor edat i, en l'apartat Unitat de coneixement, l'anàlisi de la pràctica de l'acomiadament silenciós.
Mesures per a la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI
El Consell de Ministres del dia 4 de juny va acordar autoritzar la tramitació administrativa urgent prevista en l'article 27.1.b) de la Llei 50/1997, de 27 de novembre, del Govern, del projecte de Reial Decret pel qual es desenvolupa el conjunt planificat de mesures per a la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI en les empreses.
El BOE núm. 142 de 12 de juny publica el Reial Decret 535/2024, d'11 de juny, pel qual es modifica el Reial Decret 589/2022, de 19 de juliol, pel qual es regulen la formació transversal de les especialitats en Ciències de la Salut, el procediment i criteris per a la proposta d'un nou títol d'especialista en Ciències de la Salut o diploma d'àrea de capacitació específica, i la revisió dels establerts, i l'accés i la formació de les àrees de capacitació específica; i s'estableixen les normes aplicables a les proves anuals d'accés a places de formació en especialitats en Ciències de la Salut. Mitjançant aquest reial decret, es determina el sistema d'adjudicació de les places ofertes per a l'accés a formació sanitària especialitzada de tots els centres de titularitat privada, que s'efectuarà d'acord amb l'ordre decreixent de la puntuació obtinguda per cada aspirant, en les mateixes condicions que les places que s'adjudiquen per als centres de titularitat pública, donant compliment al principi d'igualtat que regeix en els processos de concurrència competitiva, conforme al que s'estableix en l'article 14 de la Constitució espanyola.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'estratègia "Hacia un nuevo modelo de cuidados en la comunidad: un proceso de desinstitucionalización" per fomentar les cures a domicili per a les persones grans, les persones amb discapacitat que siguin dependents, així com per a les persones sense llar i menors migrants. La iniciativa, que s'anirà desplegant fins al 2030, oferirà serveis més personalitzats en entorns comunitaris de proximitat. El director general del CSC, José Augusto García Navarro, participa activament en el disseny i desenvolupament del nou model, com a membre del Consell Assessor de l'Estratègia Estatal de Desinstitucionalització del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.
El Govern ha aprovat per decret la creació del Registre de persones professionals sanitàries objectores de consciència en la intervenció directa en la pràctica de la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE). Aquest registre administratiu electrònic, que dependrà del Departament de Salut, serà confidencial i no tindrà caràcter públic. La declaració no haurà d'incloure, en cap cas, el motiu de l'objecció. A més, els professionals que es declarin objectors ho seran tant en l'àmbit de la sanitat pública com en el de la privada, i en qualsevol moment podran modificar o revocar la seva objecció.
Ja està obert el termini per presentar candidatura a la Medalla i la Placa Josep Trueta, distincions que des de 1998 reconeixen, respectivament, les persones i les entitats que hagin destacat de manera significativa pels serveis prestats en ordre al progrés i la millora de la sanitat. S'hi poden presentar els majors d'edat residents a Catalunya i les empreses o entitats que hi tinguin el domicili social, però no poden proposar-se elles mateixes. Cal adjuntar una memòria explicativa en la qual constin els mèrits de la persona, col·lectiu o entitat candidata. El 31 de juliol a les 14 h és el darrer dia per optar-hi.
El Departament de Salut ha iniciat el procés per tal que, a partir de l'1 d'octubre, l'Hospital Jaume Nadal Meroles de Lleida, centre d'atenció intermèdia, passi a ser gestionat per l'empresa de titularitat pública Gestió de Serveis Sanitaris -entitat associada al CSC-, amb la pertinent subrogació de tots els professionals que hi treballen. El centre disposa de 126 places d'internament i 25 d'hospital de dia, ofereix atenció a persones amb necessitats de recuperació funcional, continuïtat de cures complexes o en situació pal·liativa i atén una mitjana de 550 pacients anuals.
La Fundació Sanitària Mollet s'ha endut un dels Premis Europeus d'Atenció Sanitària Sostenible 2024, que atorga Health Care Without Harm (HCWH), concretament en la categoria Futurs Saludables, pel projecte 'Un centre net zero en emissions directes'. HCWH és l'òrgan executor de Global Green and Healthy Hospitals (GGHH), una xarxa internacional de la qual forma part el CSC. Aquests guardons reconeixen projectes innovadors i persones que aborden la necessitat urgent de sostenibilitat en el sector sanitari europeu, ajudant a reduir el seu impacte ambiental.
La setena edició dels BCN Salut Games recapta 32.704 euros
La setena edició dels Barcelona Salut Games, l'olimpiada solidària del sector salut i recerca, ha recaptat un total de 32.704,21 euros -xifra molt superior als 23.636 de l'any passat- que es destinaran a les diferents causes solidàries escollides per cada entitat participant. Un total de 6.085 persones de 50 centres catalans han participat en setze activitats esportives entre el 18 de març i l'11 de maig, en un esdeveniment que compta amb el suport del CSC. Enguany el podi l'han ocupat tres entitats associades: primer lloc per a l'Hospital Clínic, seguit per l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar.
Actes i jornades
10-14 de juny Online/Barcelona. Escola d'Estiu del Temps >>més
13 de juny Terrassa. Curs teòrico-pràctic punció ecoguiada per inserció, cura i manteniment catèter PICC/Midline >>més
19 de juny Online. Com garantir la desconnexió digital a les nostres empreses? >>més
20 de juny Terrassa. XV Jornada d'urgències pediàtriques "Una mirada des del cor" >>més
26-28 de juny Málaga. 64 Congreso de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología >>més
29 de juny Barcelona. III jornada anual de debat "Cap símptoma de discriminació" d'Obertament. >>més
21-27 de juliol Venècia. Observatori de l'Escola d'Estiu. "Navegant per la crisi del personal sanitari: innovacions i transformació en l'atenció sanitària" >>més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
Publicacions oficials
DOGC
EDICTE de 3 de juny de 2024, pel qual se sotmet a informació pública el Projecte d'ordre per la qual s'actualitzen els preus i imports de determinats serveis socials de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública.
ACORD GOV/146/2024, de 4 de juny, pel qual es prorroga la vigència del Programa temporal de reforç per implementar les mesures extraordinàries per a la gestió dels fons NextGenerationEU en l'àmbit dels drets socials.
EDICTE de 3 de juny de 2024, pel qual se sotmet a informació pública el Projecte d'ordre de modificació de la Cartera de serveis socials i de l'Ordre TSF/218/2020, de 16 de desembre, per a la provisió dels serveis de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública.
RESOLUCIÓ DSO/2050/2024, de 3 de juny, per la qual s'obre la convocatòria per a la provisió de serveis de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública dels àmbits de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, de persones amb drogodependències i/o altres addiccions i de persones afectades pel VIH/sida, en règim de concert social.