El CSC organitza la Sessió Tècnica 'L'ús del mètode participatiu per a codissenyar intervencions amb els professionals als serveis de salut: què podem aprendre de l'experiència (EquityCancer-LA i Equity-LA II)?' el dijous 24 d'abril, de 14 a 16 h, a la seu de l'entitat.
Hi participaran Íngrid Vargas (CSC), M. Luisa Vázquez (CSC), Pamela Eguiguren (Universidad de Chile), Amparo Mogollón (Universidad del Rosario), Ana Lucía Torres (PUCE) i Maria Rubio-Varela (Parc Sanitari Sant Joan de Déu).
Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
El CSC organitza la Trobada de Salut Pública "Salut comunitària: on som i cap a on anem?" demà, 3 d'abril, de 14 a 16 h, a la seu de l'entitat. En aquesta jornada, moderada per Maribel Pasarin (Agència de Salut Pública de Barcelona), participaran Victoria Feijoo (CAMFiC i Institut Català de la Salut), Jordina Capella (Agència de Salut Pública de Catalunya) i Ferran Daban (Agència de Salut Pública de Barcelona). Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
El CSC organitza un nou e-pitching el dimarts 8 d'abril, de 10 a 12 h. Sota el títol "Tecnologia i logística intel·ligent en farmàcia i productes sanitaris", la sessió té l'objectiu de buscar solucions als reptes que planteja aquest camp. Els associats al CSC que vulguin participar-hi poden inscriure's en aquest enllaç.
El Servei Agregat de Contractacions Administratives del Consorci (SACAC) organitza, el dimarts 29 d'abril, a la seu del CSC, una jornada sobre la tramitació de les licitacions de la central de contractació, dirigida al personal administratiu o tècnic de les entitats associades que s'adhereixen a aquestes licitacions. Per assistir a la jornada, cal inscriure's en aquest enllaç.
El CSC ha publicat una nova #InfosCSC. Sota el títol 'Medicaments perillosos (segona part) - Llista NIOSH i comparativa amb la regulació europea', la infografia explica què és el NIOSH, l'objectiu d'aquesta llista, les principals novetats respecte a la versió anterior, els criteris d'inclusió i el procés d'avaluació d'un fàrmac, entre altres qüestions d'interès. Podeu consultar la infografia en aquest enllaç.
El CSC ha publicat un article a la revista Farmacia Hospitalaria sobre la importància de la sostenibilitat ambiental en la compra de medicaments en l'àmbit hospitalari. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, és l'autor de la publicació, en la qual posa de manifest la necessitat d'incorporar la sostenibilitat ambiental en l'estratègia de compra, ja que els medicaments representen fins a un 25% de la petjada de carboni del sector sanitari. Podeu llegir l'article en aquest enllaç.
El CSC va participar en la II Jornada d'Innovació Terapèutica en Malaltia Renal Crònica (ERC), celebrada el passat dijous, 27 de març, al Centre Esther Koplowitz (CEK) de l'Hospital Clínic de Barcelona. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, va intervenir com a ponent a la taula rodona "Avanços en el tractament del pacient cardiorenal", amb la ponència "Efectivitat i criteris de finançament en el pacient cardiorenal", on va parlar de les estratègies d'avaluació i posicionament dels nous medicaments en aquest àmbit terapèutic.
Els associats al CSC tenen un descompte especial per assistir a la XXV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA), que tindrà lloc els dies 4 i 5 de juny a Igualada, sota el lema "Qualitat 360º: impulsem el valor cap a un nou horitzó". La jornada convida a reflexionar sobre com es pot integrar una qualitat assistencial més global. Per gaudir del descompte, cal enviar un correu a la secretaria tècnica de la jornada: xaviernieves@academia.cat, tot indicant que es tracta d'una entitat associada al CSC.
El CSC col·labora amb el Medicalforum-Hospitalforum, un esdeveniment sobre tecnologia sanitària i gestió hospitalària que tindrà lloc a Barcelona els dies 21 i 22 d'abril de 2026. L'Hotel Catalonia Barcelona Plaza acollirà aquesta fira, que vol mostrar l'avantguarda de la tecnologia aplicada a l'àmbit de la salut per equipar hospitals, clíniques i qualsevol centre de salut. Els associats al CSC podran visitar-la amb registre gratuït i gaudiran d'un descompte si en volen ser expositors o patrocinadors.
La pròxima sessió plenària de CAPSS tindrà lloc aquest divendres, 4 d'abril, a la seu del CSC. A la sessió, es tractaran en profunditat les novetats legislatives en matèria de jubilació i la seva aplicació en les entitats de salut i socials, i es presentaran les propostes i experiències que estan portant a terme les diferents entitats per gestionar i reduir l'absentisme, a més d'abordar altres temes d'actualitat. Hi participaran Antonio Benavides (Inspecció de Treball 1993-2019); Abigail Blanco i Alfredo Bayon (FJM Advocats); Ana Sedano (UCF); Anna González (Servei Català de la Salut); Carles Pla (ICS); Isabel Arrieta (CST); Pau Goma (Consorci Mar Parc de Salut); Soledad López, Laia Galobardes, David Morillo i Glòria Muñoz (CHV); Francesc Mateo i Lola Espigares (BSA); Esther Sola (CSI); Sergi Riau (Solutia Global Health Solutions) i Pilar Rol (CSC).
Ahir, 1 d'abril, es va assolir el primer acord parcial del IV Conveni col·lectiu de la sanitat concertada per part de totes les organitzacions empresarials, entre elles CAPSS, i tots els sindicats que formen part de la mesa negociadora. Amb aquest acord, el contingut del conveni s'adapta a l'establert al Reial decret 1026/2024, establint un conjunt planificat de mesures i recursos per assolir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI establerta en la Llei 4/2023. L'acord, que entra en vigor avui, 2 d'abril, incorpora millores en l'actual redactat respecte a l'excedència especial per transició de gènere, introdueix noves mesures per garantir la igualtat de tracte en els processos d'accés, desenvolupament professional, condicions laborals i en els processos de promoció. Pel que fa a la formació en matèria d'igualtat i en matèria específica LGTBIQ+, aquesta tindrà caràcter obligatori i haurà d'estar adreçada a tota la plantilla.
La Secretaria d'Estat de Funció Pública ha dictat una resolució sobre criteris orientadors relatius a l'aplicació de la nova regulació en matèria de jubilació parcial en el sector públic derivat de l'entrada en vigor del Reial decret llei 11/2024, de 23 de desembre, per a la millora de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el treball. La resolució estableix que els contractes de relleu que s'han de concertar per poder accedir a la modalitat de jubilació parcial han de tenir naturalesa fixa i, en conseqüència, es podrà sol·licitar una taxa de reposició específica quan resulti essencial per al compliment dels fins encomanats, prèvia expressa acreditació. Podeu trobar més informació a la circular CAPSS 06.25.
La Direcció General d'Ordenació de la Seguretat Social, ha emès el criteri interpretatiu 06/2025 sobre l'accés a la jubilació activa del personal de classes passives de l'Estat amb edat de jubilació forçosa a conseqüència de les modificacions efectuades pel Reial decret llei 11/2024, de 23 de desembre, per a la millora de la comptabilitat de la pensió de jubilació amb el treball en l'article 33 del text refós de la Llei de Classes Passives de l'Estat.
"Computació espacial: quan el virtual conviu amb el món real" (09/04/2025), "ROI del coaching: fonament, limitacions i alternatives (29/04/2025)", "Junts, en la nostra diversitat: El cas Moeve" (06/05/2025) i "El propòsit com a guia: El cas Isdin" (15/05/2025), són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
En el marc del 20è aniversari d'Unió Consorci Formació (UCF), s'ha signat un conveni de col·laboració amb l'Observatori de l'Institut del Futur de l'Educació del Tecnològic de Monterrey per elaborar un informe sobre "Tendències en Educació Continuada i Aprenentatge en Salut". Per a l'elaboració d'aquest informe, s'ha dissenyat una breu enquesta adreçada a professionals de l'àmbit de la salut, que podeu respondre aquí. Les primeres conclusions es presentaran al Summit HELIX, el 14 de maig de 2025.
El Departament de Salut va presentar, el passat dilluns, l'informe sobre l'aplicació de la Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia a Catalunya durant el 2024. D'aquest document es desprèn que, durant l'any passat, 358 persones van sol·licitar la prestació d'ajuda per morir, un 63,43% més respecte a l'any anterior. De les sol·licituds rebudes, se'n van aprovar 189 i se'n van efectuar 142, un 51,06% més que en el mateix període de 2024. D'altra banda, el temps mitjà entre la presentació de la primera sol·licitud i la resolució en els casos favorables va ser de 63 dies.
El Consell de Ministres va aprovar, el 18 de març, el Reial Decret que estableix l'obligació de calcular la petjada de carboni i elaborar i publicar plans de reducció d'emissions de gasos efecte hivernacle per a empreses, així com de totes les institucions de l'Administració pública. Aquest Reial Decret s'emmarca en la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que estableix l'objectiu d'assolir la neutralitat climàtica a Espanya abans del 2050.
El BOE núm. 80, del 2 d'abril, ha publicat la nova Llei 1/2025, d'1 d'abril, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, on es defineix com a "altres proveïdors de serveis alimentaris" els centres sanitaris, residències de serveis socials i, en general, tots els establiments permanents que ofereixin càtering o servei de menjador. La nova llei estableix, entre altres qüestions, l'obligació de facilitar que el consumidor, sense cost addicional, pugui endur-se els aliments que no hagi consumit. També inclou una sèrie de bones pràctiques per al sector de l'hostaleria i altres proveïdors de serveis alimentaris, entre altres qüestions.
El nou número de Dibinews, el butlletí mensual de la Xarxa de Diagnòstic Biomèdic i per la Imatge (dibi), aborda el paper de la infermeria en la Medicina Nuclear. Aquesta darrera publicació inclou una explicació sobre què és la Medicina Nuclear i fa un repàs de les principals funcions i competències de la infermeria especialitzada en els procediments diagnòstics o terapèutics d'aquesta especialitat.
10 d'abril Barcelona. Les prioritats en salut de l'actual Govern, amb la consellera Olga Pané >>més
10 d'abril Bilbao. Jornada Racismo y Atención Sanitaria: abordando desigualdades invisibles >>més
11 d'abril Tarragona. XXIV Jornades d'Actualització Terapèutica (JAT) >>més
4 de juny Igualada. XXV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial >>més
4 de juny Rennes. European Health Management Conference 2025 >>més
18 de juny Madrid. XLIV Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud (AES): "Estrategias sanitarias para un futuro global: efectividad, eficiencia y sostenibilidad" >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
Publicacions oficials
DOGC
Acord GOV/74/2025, de 25 de març, pel qual es modifica i es prorroga la vigència de l'Acord GOV/52/2023, de 14 de març, pel qual es crea el Programa temporal per a la revisió dels mòduls econòmics dels serveis inclosos a la Cartera de serveis socials.
Acord GOV/74/2025, de 25 de març, pel qual es modifica i es prorroga la vigència de l'Acord GOV/52/2023, de 14 de març, pel qual es crea el Programa temporal per a la revisió dels mòduls econòmics dels serveis inclosos a la Cartera de serveis socials.
Resolució SLT/1045/2025, de 20 de març, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut de 17 de març de 2025, pel qual es modifica parcialment l'Acord del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut d'11 de juliol de 2022, que aprova l'estructura dels òrgans del Servei Català de la Salut.
Resolució DSI/1102/2025, de 27 de març, per la qual s'obre la convocatòria extraordinària de subvencions a ens locals i entitats del sector públic institucional que en depenguin per executar inversions d'equipaments per a la creació de places i la rehabilitació en centres residencials i diürns, en l'àmbit de la cura de llarga durada de persones amb discapacitat o dependència, inclosos en la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública (ref. BDNS 823264).
Ordre SLT/46/2025, de 27 de març, per la qual es regula l'estructura directiva, operativa i la coordinació per a la transformació del model d'atenció al pacient crític en l'àmbit del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).
Resolució SLT/1145/2025, de 30 de març, per la qual es nomenen membres del Consell de Direcció de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut.