Sota el títol "Salut comunitària: on som i cap a on anem?", el CSC organitza la primera sessió d'un nou cicle de Trobades de Salut Pública, la qual tindrà lloc el pròxim dijous 3 d'abril, de 14 a 16 h, a la seu de l'entitat.
En aquesta jornada, moderada per Maribel Pasarin (ASPB), participaran Victoria Feijoo (CAMFiC i ICS), Jordina Capella (ASPCAT) i Ferran Daban (ASPB).
Les inscripcions per assistir a la Trobada de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
El CSC va mantenir ahir una reunió amb la Taula del Tercer Sector, una institució que representa les entitats socials catalanes i treballa per la defensa dels drets socials, l'erradicació de la pobresa i la reducció de les desigualtats. La trobada va servir per detectar línies de treball compartides, com són la salut mental, la soledat no volguda, la dependència o la discapacitat, sobre les quals ambdues entitats van manifestar la voluntat d'explorar espais de col·laboració.
El CSC compta amb un nou associat: el Consell Comarcal del Vallès Occidental, l'òrgan de govern i d'administració de la comarca del Vallès Occidental, un territori que pertany a la província de Barcelona i que té uns 941.000 habitants. Des del Consorci, celebrem aquesta nova incorporació i desitgem que sigui l'inici d'una profitosa relació, que ens permeti treballar conjuntament per millorar la salut i el benestar dels vallesans i les vallesanes.
El CSC va acollir el passat dijous la Sessió Tècnica "El sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència: balanç i mirada cap al futur", en la qual van participar Juan Oliva (Universidad de Castilla-La Mancha i CIBERFES, ISCIII) i José Augusto García Navarro (CSC i SEGG). Victòria Coll (CSC) va moderar la jornada, que podeu recuperar en aquest enllaç.
El CSC ha publicat un article al mitjà digital Social.cat titulat 'Habitatges amb serveis, una alternativa amb suport comunitari'. Victòria Coll, Laia Colom i Sandra Pàmies, de l'Àrea d'Envelliment i Benestar del CSC (àrea social), signen aquesta peça, en la qual expliquen que aquests habitatges "s'estan consolidant com una alternativa als domicilis habituals i a les residències per a persones grans".
El CSC, l'Hospital of Lithuanian University of Health Sciences Kauno klinikos i Health Tech Accelerator han publicat una guia de bones pràctiques per a la compra pública d'innovació, en el marc de la finalització del projecte de col·laboració Twinning Catalunya-Lituània. L'objectiu d'aquest projecte, que es va iniciar l'any passat, era compartir coneixement sobre els ecosistemes d'innovació d'ambdós territoris.
El CSC organitza un nou SLOT demà, 27 de març, de 12 a 12:30 h. Els SLOTS són sessions virtuals de 30 minuts en les quals les empreses poden presentar solucions innovadores als associats del Consorci. En aquesta ocasió, Enara MLS presentarà un mòdul que utilitza Machine Learning per analitzar i estimar indicadors d'activitat assistencial de forma individualitzada per a cada pacient. Per assistir a aquesta activitat cal inscriure's en aquest enllaç.
El CSC organitza un nou e-pitching el dimarts 8 d'abril, de 10 a 12 h. Sota el títol "Tecnologia i logística intel·ligent en farmàcia i productes sanitaris", la sessió té l'objectiu de buscar solucions als reptes que planteja aquest camp. Els associats al CSC que vulguin participar-hi poden inscriure's en aquest enllaç. Les empreses que hi vulguin intervenir i presentar les seves solucions innovadores s'han d'inscriure aquí abans del 31 de març.
El CSC ha participat en les III Jornades de Contractació Pública Estratègica, celebrades els dies 17 i 18 de març a l'Hospital de Emergencias Enfermera Isabel Zendal de Madrid. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, va intervenir com a ponent en la taula "Las centrales de compra a debate. ¿Ahorro o estrategia?", on va explicar l'experiència del CSC en la definició d'estratègies i models de compra pioners en l'àmbit estatal en matèria de medicaments.
El CSC va participar ahir en la II Jornada nacional "El futuro de las Terapias Avanzadas en Enfermedades Raras", organitzat per l'Asociación Española de laboratorios huérfanos y ultrahúerfanos (AELMHU) a Madrid. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, va intervenir com a ponent en la taula rodona "Avances y desafíos legislativos en el abordaje y financiación de las Terapias Avanzadas para Enfermedades Raras".
La pròxima sessió plenària de CAPSS tindrà lloc el divendres 4 d'abril, a les 9:30 h, a la seu del CSC. A la sessió, a més d'altres temes d'actualitat, es tractaran en profunditat les novetats relatives a la jubilació i es presentaran experiències que estan portant a terme les diferents entitats per reduir l'absentisme.
El DOGC núm. 9379, de 26 de març, ha publicat el Decret llei 5/2025, de 25 de març, pel qual s'adopten mesures urgents en matèria fiscal, de despeses de personal i altres d'administratives. L'article 7 estableix que les retribucions íntegres del personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya es podran incrementar en el percentatge màxim que autoritzi la normativa bàsica, respecte a les vigents el 31 de desembre de 2024.
"Fearless Culture: vencent pors, impulsant la innovació" (25/03/2025), "Computació espacial: quan el virtual conviu amb el món real" (09/04/2025), "ROI del coaching: fonament, limitacions i alternatives (29/04/2025)" i "Junts, en la nostra diversitat: El cas Moeve" (06/05/2025), són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
L'Observatori de les Ocupacions del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) recull les dades socioeconòmiques del període 2024, fent una anàlisi en matèria d'ocupació, afiliació, contractació, atur i ocupacions de la Classificació Nacional d'Ocupació (CNO), amb l'objectiu de donar a conèixer la situació del mercat de treball.
Unió Consorci Formació (UCF) ha publicat la seva memòria de 2024, que recull dades com les gairebé 1.200 accions formatives que es van impartir i en les quals van participar més de 69.500 professionals del sector salut i social de Catalunya. A més, es van dissenyar prop de 700 projectes d'accions formatives a mida per donar resposta als reptes i les necessitats de cada organització i més de 32.000 alumnes van ser formats en nous models de lideratge, competències comunicatives, qualitat assistencial, cohesió d'equips o desenvolupament directiu.
El Departament de Salut va anunciar, el passat dijous, la llista d'equips d'atenció primària seleccionats per aplicar el model de Centres de Salut Integral de Referència (CSIR). Dels 116 centres presentats, 27 han estat seleccionats, dels quals 26 seran equips d'atenció primària repartits per tot Catalunya, amb almenys un per regió sanitària, i un serà un equip territorial d'atenció pediàtrica (ETAP). Aquesta mesura és una de les propostes del CAIROS per reformar l'atenció primària per fer-la més eficient, accessible i centrada en les necessitats de les persones. Podeu consultar la llista d'equips seleccionats aquí.
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha incorporat el primer robot da Vinci uniport de la xarxa de sanitat pública de l'Estat espanyol. La incorporació d'aquesta tecnologia és possible gràcies a la capacitació de sis equips especialitzats, que han adquirit les competències per integrar-la. Amb aquesta nova versió del robot només cal una incisió d'entre tres i cinc centímetres i no quatre incisions per introduir, a través d'un únic braç, tot l'instrumental i la càmera de visió. Fins i tot, en alguns casos no cal fer cap incisió, i es pot accedir a la zona quirúrgica pels orificis naturals del cos.
Amb motiu del Dia Nacional del Trasplantament, que es commemora avui, el Departament de Salut ha presentat la nova campanya de promoció de la donació d'òrgans i teixits 'Donar òrgans és donar vida', en un acte en el qual han participat l'humorista José Corbacho i el nefròleg i divulgador científic de l'Hospital Clínic de Barcelona Vicens Torregrosa. Aquesta campanya s'inicia després d'haver detectat un important increment de negatives de famílies a l'hora de donar el consentiment a la donació d'òrgans i teixits del seu familiar. Concretament, l'any passat s'hi van negar un 26%, una xifra mai vista. Els materials divulgatius dissenyats per a l'ocasió es podran veure als centres sanitaris a partir del mes d'abril i també en mitjans digitals de Salut, com webs i xarxes socials.
Obertament, entitat que lluita contra l'estigma i la discriminació que pateixen les persones que conviuen amb un problema de salut mental, també en l'àmbit sanitari, organitza la IV Jornada anual de debat "Cap símptoma de discriminació". L'esdeveniment, que tindrà lloc aquest divendres, se centrarà en la presentació del recull de bones pràctiques per combatre l'estigma i la discriminació als serveis de salut mental comunitària. Durant l'acte, també es compartiran experiències reals de professionals i primeres persones, que exposaran exemples de bones pràctiques implementades en diferents serveis. Podeu consultar el programa i fer la inscripció en aquest enllaç.
28 de març Terrassa. I Jornada d'experiència de pacient del CST. L'experiència de pacient com a eina de millora >>més
10 d'abril Barcelona. Les prioritats en salut de l'actual Govern, amb la consellera Olga Pané >>més
10 d'abril Bilbao. Jornada Racismo y Atención Sanitaria: abordando desigualdades invisibles >>més
11 d'abril Tarragona. XXIV Jornades d'Actualització Terapèutica (JAT) >>més
4 de juny Igualada. XXV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial >>més
4 de juny Rennes. European Health Management Conference 2025 >>més
18 de juny Madrid. XLIV Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud (AES): "Estrategias sanitarias para un futuro global: efectividad, eficiencia y sostenibilidad" >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
Publicacions oficials
DOGC
Decret llei 7/2025, de 25 de març, de concessió d'un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023 prorrogats per al 2025.
Decret 53/2025, de 25 de març, de nomenament del senyor José Muñoz Luque com a director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència del Departament de Drets Socials i Inclusió.