El pròxim 10 de juny, visitarà el CSC l'economista Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i qui, des del 2021, presideix el Consell Econòmic i Social (CES). Aquest òrgan consultiu del govern espanyol ha publicat recentment El sistema sanitario: situación actual y perspectivas para el futuro, un estudi que aporta informació de gran rellevància per al nostre sector i les conclusions del qual tindrem l'oportunitat de debatre amb el doctor Costas durant la jornada.
Les inscripcions per assistir a l'acte estan disponibles aquí.
El CSC acull demà una nova Sessió Tècnica titulada 'Tres anys de la llei reguladora de l'eutanàsia: avenços i reptes amb la prestació d'ajuda a morir'. Hi participaran Albert Tuca i Francesc José Maria (Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya) i Gloria Cantarell (Associació pel Dret a una Mort Digna). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta jornada de forma presencial està disponible aquí. Per seguir la sessió online, cal registrar-s'hi aquí.
El CSC acollirà una nova Trobada de Salut Pública el dijous 6 de juny, de 14 a 16 h, titulada 'Pantalles: començant a analitzar i respondre a un nou repte de salut pública'. En aquesta sessió, moderada per Davide Malmusi (Ajuntament de Barcelona), participaran Sònia Chavero (Diputació de Barcelona), Susanna Puigcorbé (Agència de Salut Pública de Catalunya) i Anna Morancho (Ajuntament de Barcelona). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta sessió de forma presencial està disponible aquí. Per seguir-la online, cal registrar-se aquí.
El CSC va organitzar, conjuntament amb la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC), la taula rodona "La IA aplicada a salut i les noves perspectives en l'àmbit de la farmàcia i els medicaments", que va tenir lloc el passat dilluns a la seu d'aquesta entitat. Per part del CSC, Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat, va moderar l'acte i Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, va parlar de les aplicacions de la IA en els medicaments. La jornada també va comptar amb els ponents José Ibeas (Departament de Salut), Joan Cornet (Innohealth Academy) i Beatriz Fernández-Monells (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau).
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va participar el passat dimecres en el XVIII Congrés Nacional de l'Associació Espanyola per a l'estudi de la Menopausa, celebrat a Barcelona entre el 8 i el 10 de maig, amb una conferència magistral sobre 'Envelliment Saludable', on va parlar de l'envelliment de la societat com a un dels principals motors de canvi i dels reptes i oportunitats que aquesta situació presenta.
La casa central de la Universitat de Xile, a Santiago, va acollir, entre el 23 i el 30 d'abril, el IV Taller Internacional del projecte "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina" (EquityCancer-LA), coorganitzat pel Servei d'Estudis del CSC i l'Escuela de Salud Pública Salvador Allende de la Universitat de Xile, institució amfitriona. La trobada va comptar amb més de 30 participants dels equips investigadors dels sis països participants, juntament amb professionals sanitaris, gestors i experts nacionals i internacionals involucrats en el projecte.
El CSC participa activament en la creació i dinamització del grup de treball espanyol del projecte internacional ProCure (Public procurement assessment in the Health care sector), al qual incorporarà experts en compra pública per a fer-ne una anàlisi a escala estatal. En la reunió constitutiva d'aquest grup, també format per entitats de salut d'Andalusia i Aragó, diverses empreses, institucions, fundacions i organitzacions relacionades amb l'àmbit sanitari i habituades a participar en processos de compra pública s'han interessat a col·laborar en aquesta iniciativa.
El CSC ha compartit amb Diario Médico quins són els aspectes de l'àmbit sanitari que considera necessari abordar de manera prioritària amb el futur nou Govern de la Generalitat de Catalunya. En un article publicat recentment, aquest mitjà especialitzat recull algunes d'aquestes prioritats, que estan relacionades amb el pressupost, la despesa farmacèutica, l'equitat territorial, la integració de l'atenció sanitària i social, la situació dels professionals i la incorporació dels municipis en la governança del sistema, entre d'altres.
Prop de vuitanta professionals, responsables de l'àmbit de gestió de persones d'entitats associades, van assistir el passat dijous a la Sessió Plenària de la Patronal CAPSS. Van participar-hi com a ponents Pedro Checa, cap de la Inspecció Territorial de Treball de Barcelona; Stephane Cerf, Hublo Spain Manager; Pau Gomar, director de Recursos Humans de l'Hospital del Mar; Anna Fontaniol, directora de Recursos Humans de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa; Francesc José Maria, soci-director de FJM Advocats; Henar Ariza, Abigail Blanco, Alfredo Bayón i Loli Rubio, advocats del mateix despatx, i Pilar Rol, directora executiva de CAPSS.
El CSC inaugura un nou cicle CreaTalent amb la sessió 'Què pot aportar l'agilitat a les nostres organitzacions', que tindrà lloc el 24 de maig a les 10 h. Hi participaran Maribel Álvarez (experta en gestió de persones), Víctor Fairén i Pilar Balcells (SmartWay), i coneixerem les experiències del Consorci Hospitalari de Vic amb Clara Pladevall i Marc Sales, dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà amb Carmen Andreu, de l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí amb Edu Soler, i de l'Hospital Sant Pau amb Patricia Pesudo. Mònica Buqueras (Hospital General de Granollers), Johanna Cáceres (Consorci Sanitari del Maresme) i Pilar Rol (CAPSS) coordinaran la jornada. Les inscripcions estan disponibles en aquest enllaç.
El I Congrés Internacional en Educació Contínua i Aprenentatge en Salut i Social - HELIX tindrà lloc del 13 al 16 de maig de 2025 amb l'objectiu d'oferir un marc de reflexió a institucions d'educació contínua superior i a responsables d'aprenentatge corporatiu i organitzacional en el sector sanitari i social. Es tracta d'una iniciativa conjunta de l'Institut de Formació Contínua IL3 - Universitat de Barcelona (UB), UManresa - Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i Unió Consorci Formació (UCF).
Mesures dirigides a promoure el compliment dels drets lingüístics dels usuaris i pacients del SISCAT
El CatSalut ha elaborat la Instrucció 02/2024 sobre Mesures dirigides a promoure el compliment dels drets lingüístics dels usuaris i pacients del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). La instrucció estableix que el personal dels centres, serveis i establiments que presten serveis en l'àmbit del sistema sanitari públic de Catalunya, sigui sota fórmules de gestió directa o indirecta, ha de preservar els drets lingüístics dels pacients i usuaris amb una especial intensitat, ateses les implicacions del tracte professional en el desenvolupament de l'assistència. També considera que qualsevol possible situació de manca de professionals sanitaris en algunes especialitats no ha de limitar els drets lingüístics dels ciutadans i ciutadanes, que tenen el dret de ser atesos en la llengua oficial que escullin i que les entitats proveïdores de serveis sanitaris del SISCAT, conjuntament amb els seus professionals, han de garantir sempre l'ús lingüístic que salvaguardi millor la seva salut.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el Projecte de Llei d'Universalitat del Sistema Nacional de Salut (SNS), que amplia el dret a l'atenció sanitària de les persones amb nacionalitat espanyola que resideixin a l'estranger, les desplaçades temporalment al territori espanyol i als familiars que els acompanyin, quan no tinguin prevista aquesta cobertura d'acord amb els reglaments comunitaris o els convenis bilaterals. També s'amplien els drets a la protecció de la salut i a l'atenció sanitària a les persones ascendents reagrupades per filla o fill titular del dret a l'assistència sanitària al Sistema Nacional de Salut, quan estiguin a càrrec seu i sempre que no existeixi un tercer obligat al pagament de l'assistència.
El Departament de Drets Socials ha elaborat per primera vegada una planificació territorial dels serveis residencials i d'atenció diürna amb horitzó 2030 i 2040. El document dissenya amb criteris objectius la creació de places per atendre gent gran, persones amb discapacitat, les que pateixen problemes de salut mental, drogoaddiccions i persones amb VIH-Sida. Així, perquè l'any 2040 tothom que formi part d'algun d'aquests grups sigui atès per l'administració de la Generalitat de Catalunya, el parc de places públiques haurà hagut de créixer en 47.000 places.
El Departament de Salut ha publicat un vídeo divulgatiu per a la ciutadania sobre la transformació de l'atenció intermèdia a tot el territori català. La peça, que ha comptat amb la implicació de diverses entitats com ara la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) o la Fundació Ictus, detalla que l'atenció intermèdia -fins fa molt poc, anomenada atenció sociosanitària- es reforça i modernitza per donar suport a les persones grans i els seus cuidadors. Animem a tots els associats a compartir-lo!
La UPF Barcelona School of Management ha obert les inscripcions per al curs 2024-2025 del Diploma d'Especialització en Salut Pública. El CSC dona suport a aquest programa online, organitzat per la UPF en col·laboració amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona, i ofereix una beca per cursar-lo. El diploma dona a conèixer els instruments que s'usen per a la interpretació, control i avaluació dels problemes de salut i, un cop superat, s'obté una doble titulació -la de la Universitat Pompeu Fabra i la de la Escuela Nacional de Salud-Instituto de Salud Carlos III- que habilita per treballar com a professional de la salut pública en les administracions públiques estatals i internacionals.
Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han signat un acord de col·laboració per a la creació del servei conjunt d'Hematologia Clínica a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus (HUSJR). El servei, ja actiu, s'integra a la xarxa d'hematologia clínica que l'ICO té implantada a les regions sanitàries del Camp de Tarragona (RSCT) i les Terres de l'Ebre i que forma part d'una estructura en què participen 25 hospitals d'arreu del país, amb cobertura a més del 50% de la població catalana.
L'Hospital Clínic Barcelona s'ha convertit en el primer hospital d'Espanya a arribar als 200 trasplantaments robòtics de ronyó, des que el juny de 2015 comencés a utilitzar aquesta tecnologia. Cada any s'hi fan uns 40 trasplantaments renals de donant viu, dels quals aproximadament el 80% són robòtics. L'ús de la cirurgia robòtica en els trasplantaments renals implica nombrosos avantatges, ja que, encara que té la mateixa duració que una cirurgia oberta, en minimitza les complicacions, evita infeccions a la paret abdominal i l'aparició d'hèrnies, i afavoreix una ràpida recuperació del pacient trasplantat.
16 de maig-4 de juliol Lleida, Tarragona, Vic i Girona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
16 de maig Terrassa. I Jornada de la Unitat de Fractura Osteoporòtica del CST: "Actualització del maneig de la prevenció secundària de la fractura osteoporòtica" >>més
16 de maig Barcelona. Els debats de l'Ateneu: "Correlació entre psicoteràpia i canvis neurobiològics" >>més
17 de maig Terrassa. Sessió general del Servei d'Oftamolologia >>més
22 de maig Madrid. X Jornada sobre vigilancia en salud pública >>més
29 de maig Barcelona. 'Humanització de l'Atenció a la UCI' (Hospital del Mar) >>més
30 de maig Barcelona. Segona jornada COMBxCLIMA al Col·legi de Metges de Barcelona >>més
5-7 de juny Barcelona. X Congreso Nacional de la Sociedad Española de Psicología Oncológica. "Retos de la Psicooncología en el siglo XXI: Implementación y sostenibilidad" >>més
13 de juny Terrassa. Curs teòrico-pràctic punció ecoguiada per inserció, cura i manteniment catèter PICC/Midline >>més
26-28 de juny Málaga. 64 Congreso de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología >>més
29 de juny Barcelona. III jornada anual de debat "Cap símptoma de discriminació" d'Obertament. >>més
21-27 de juliol Venècia. Observatori de l'Escola d'Estiu. "Navegant per la crisi del personal sanitari: innovacions i transformació en l'atenció sanitària" >>més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
ACORD GOV/127/2024, de 7 de maig, pel qual s'impulsa el Pla director de serveis de suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica.
ACORD GOV/128/2024, de 7 de maig, pel qual es crea el Programa temporal per al desenvolupament i l'execució del Projecte Barris amb Futur, i es modifica l'Acord GOV/216/2023, de 24 d'octubre, pel qual s'impulsa el Projecte Barris amb Futur 2023-2024, d'intervenció en àrees urbanes que requereixen una atenció social.