Per tercer any consecutiu, el CSC ha participat activament en el Mobile World Congress (MWC) per descobrir amb els seus associats les darreres tendències mundials en tecnologia i debatre sobre la seva possible aplicació al sector sanitari social.
Enguany hem comptat, a més, amb un estand propi al 4YFN, el congrés d'startups celebrat dins el MWC. En col·laboració amb Biocat i en el marc del Catalan Health Innovation Ecosystem, hem pogut explicar, en aquest espai, què és l'ecosistema d'innovació iNexesCSC i donar visibilitat a la tasca que estan duent a terme les entitats associades en aquest àmbit.
Entre aquestes activitats, destaca el Pitch the Hospitalsi el debat How can hospitals transfer their innovation results into the market?, amb la intervenció de Javier Selva, director General de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats, i tres centres associats: la Corporació Sanitària Maresme i la Selva, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital de Sant Pau.
Més de cinquanta professionals d'una vintena d'entitats associades han pogut gaudir del MWC 2025 amb la delegació del CSC.
L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i el CSC han formalitzat un conveni de col·laboració amb la voluntat de millorar la coordinació entre les dues entitats i treballar amb consens en totes aquelles normatives que afecten l'àmbit social i sanitari del món local. L'acord va ser signat ahir pel president del CSC, Josep Mayoral, i per la presidenta de l'ACM, Meritxell Budó, a la seu d'aquesta entitat.
El CSC va comparèixer ahir a la Comissió de Drets Socials i Inclusió del Parlament de Catalunya amb relació al Projecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya. Durant la seva intervenció, la directora executiva de l'Àrea Social del CSC, Victòria Coll, va assegurar que "el Consorci posa en valor l'Agència, un instrument que ha de superar la barrera en la manca d'acció transversal dels dos departaments (Salut i Drets Socials i Inclusió)".
El CSC organtiza una nova Sessió Tècnica, "El sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència: balanç i mirada cap al futur", que tindrà lloc el dijous 20 de març, de 14 a 16 h, a la seu de l'entitat. A la jornada, moderada per Victòria Coll (CSC), hi participaran Juan Oliva (Universidad de Castilla-La Mancha i CIBERFES, ISCIII) i José Augusto García Navarro (CSC i SEGG). Les inscripcions per assistir a la sessió de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
El Servei Agregat de Contractacions Administratives del Consorci (SACAC) organitza una jornada el dimecres 12 de març, de 10 a 13.30 h, a la seu del CSC, en la qual s'abordaran les novetats reguladores per a desinfectants d'ús hospitalari. Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial es poden fer en aquest enllaç i, per assistir-ho online, cal inscriure's aquí.
El CSC va celebrar, el passat dijous, la Sessió Tècnica "La nova especialitat d'urgències i emergències i implicacions per a l'organització dels serveis". En la jornada, van participar Gilberto Alonso (SEM, Althaia Xarxa Assistencial de Manresa i SoCMUE), Isabel Cirera (Hospital del Mar i CUAP Ciutat Vella-Peracamps) i Oriol Yuguero (Urgències i Emergències de Lleida). Ernest Bragulat (Hospital Clínic) va moderar la sessió.
Representants d'entitats membres de la European Health Public Procurement Alliance (EHPPA) han visitat el Mobile World Congress amb el CSC, el qual, des del 2021, ostenta la vicepresidència d'Innovació d'aquest organisme europeu dedicat a la millora de la compra pública en l'àmbit sanitari.
El CSC va participar, el passat dilluns, en la taula 'Digital Health Programme - Startups, Tech, and Supply Chain Opportunities', celebrada en el congrés 4YFN, emmarcat en el Mobile World Congress (MWC). El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat, Antoni Gilabert, va intervenir en aquesta sessió, que va tractar sobre el mercat europeu de la salut digital i la innovació de les empreses en aquest àmbit, a vegades frenada pels requisits normatius i la resistència a les noves tecnologies.
El Consell Econòmic i Social (CES) ha aprovat el Dictamen 01/2025, sobre l'Avantprojecte de Llei per a la reducció de la durada màxima de la jornada ordinària de treball, el registre de jornada i el dret a la desconnexió, elaborat a petició del Ministeri de Treball i Economia Social. L'Avantprojecte de Llei sotmès a Dictamen assenyala els següents objectius: millorar les condicions de treball i la qualitat de vida de les persones treballadores; adaptar la normativa laboral a les noves realitats i formes d'organització de l'economia i el mercat de treball; regular de forma més precisa els requisits del registre de jornada, i garantir de manera més efectiva el dret a la desconnexió de les persones treballadores.
L'Institut Nacional de Seguretat i Salut en el treball, ha publicat la Guia bàsica per a la desconnexió digital. Aquest document tècnic-preventiu es focalitza en la necessitat que les condicions de treball permetin la desconnexió digital efectiva més enllà del reconeixement formal del dret.
El Butlletí Notícies RED 5/2025, de 3 de març, recull les principals novetats en matèria de cotització a la Seguretat Social introduïdes per l'Ordre PJC/178/2025, de 25 de febrer, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat Social, atur, protecció per cessament d'activitat, Fons de Garantia Salarial i formació professional per a l'exercici 2025, i informa que, en els pròxims mesos, es regularitzaran d'ofici les liquidacions de quotes presentades corresponents al període de liquidació de gener 2025 que estiguin afectades pels canvis.
El 3 de març, va entrar en vigor el permís retribuït, per al personal laboral i funcionari, del temps indispensable per a la realització dels actes preparatoris de la donació d'òrgans o teixits introduït per la Llei 6/2024, de 20 de desembre, per a la millora de la protecció de les persones donants en viu d'òrgans i teixits per al seu posterior trasplantament, publicada al BOE de 21 de desembre. Podeu trobar tota la informació sobre aquest permís a la circular CAPSS 25.24.
"Gestió basada en skills: Oportunitats i reptes" (14/03/2025), "Emocions en el treball: Aprenentatges clau per a la gestió del talent" (21/03/2025), "Fearless Culture: vencent pors, impulsant la innovació" (25/03/2025) i "Computació espacial: quan el virtual conviu amb el món real" (09/04/2025), són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
Antoni Plasència, metge especialista en Epidemiologia i Salut Pública, ha estat nomenat director general de recerca i innovació del Departament de Salut. Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona (UB), és Màster en Salut Pública per la Universitat de Yale i Doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El Dr. Plasència compta amb més de 35 anys d'experiència en l'àmbit de la salut pública i dels sistemes sanitaris, combinant el lideratge i la gestió, la recerca i la formació. Actualment, és Distinguished Fellow i exdirector de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), consultor Mèdic del Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona i professor associat mèdic de la UB.
Xavier Verdaguer és el nou director gerent de la Fundació Salut Empordà en substitució de Sergi Iglesia, que va deixar el càrrec el passat divendres. Verdaguer és diplomat en Ciències Empresarials i graduat en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A més, compta amb formació especialitzada en investigació i tècniques de mercat i en qualitat i gestió per la Universitat de Harvard. Des del 2009, ha estat director Econòmic i Financer del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i, des del 2015, patró-tresorer de la Fundació Joan Costa Roma del CST. També és codirector, des del 2021, de Catlab i ha estat impulsor del Hub d'Innovació Social i Sanitària (HISS).
El Departament de Salut, seguint una de les mesures proposades pel CAIROS, ha obert la convocatòria perquè els Centres d'Atenció Primària puguin esdevenir un dels 20 Centres de Salut Integral de Referència (CSIR) que es volen impulsar. Tots els CAP poden participar en aquesta convocatòria, oberta fins al 14 de març. Per fer-ho, els equips directius hauran de presentar un projecte per fer les adaptacions necessàries de les 15 mesures que ha establert el CAIROS. Els centres seleccionats seran informats el 20 de març. El segon trimestre de 2025 s'iniciarà la implementació i, 12 mesos després, se'n farà una avaluació. Podeu consultar els passos per fer la sol·licitud en aquest enllaç.
El Departament de Salut va presentar, el passat dimecres, el document Estratègia i pla d'acció per al desplegament de la cartera de serveis d'odontologia a l'atenció primària i a la comunitat, elaborat des de la Direcció General de Planificació i Recerca. El document ha estat consensuat per l'Oficina de Salut Bucodental i la seva Comissió Assessora, que formen part de la Direcció estratègica d'Atenció Primària i Comunitària (DEAPiC), amb l'objectiu de posar en coneixement dels professionals i la ciutadania quins canvis s'estan duent a terme per implementar les mesures per millorar la salut bucodental de la població catalana, posant el focus en els grups més vulnerables a les malalties orals i fent front a les desigualtats en el seu abordatge.
El Baròmetre Sanitari de 2024 del Ministeri de Sanitat mostra una preferència per la sanitat pública de la ciutadania en els nivells assistencials d'Atenció Primària, atenció especialitzada, hospitalització i urgències. Concretament, un 69,9% dels enquestats escolliria un centre públic d'Atenció Primària i un 56,9% ho faria per a consultes amb especialistes. La preferència per a ingressos hospitalaris i urgències ha incrementat des de la pandèmia, passant del 69,8% en 2019 al 76,1% el 2024 quant a ingressos hospitalaris i del 66,9% al 72,5% quant a urgències. D'altra banda, el 83,1% de les persones que han fet servir l'Atenció Primària la valora positivament, però només un 45,1% té una valoració positiva de la coordinació entre aquest servei i l'àmbit hospitalari. A més, el 38,7% considera que hi ha desigualtat en la manera de tractar els pacients segons la comunitat autònoma.
7 de març Terrassa. La Violència Masclista. Com queda la Salut de les dones? >>més
13 de març Toledo. X Jornades Nacionals d'infermeria en Cures Paliatives >>més
20 de març Terrassa. I Jornada de Medicina Interna. "Transformant la Medicina Interna: més enllà de la clínica" >>més
20 de març Online. 6è Cicle de Comunicació Social. "Tècniques per parlar en públic" >>més
21 de març Palafolls. VIII Jornada d'Intervenció Social i Sanitària >>més
28 de març Barcelona. IV Jornada anual de debat "Cap símptoma de discriminació" >>més
28 de març Terrassa. I Jornada d'experiència de pacient del CST. L'experiència de pacient com a eina de millora >>més
10 d'abril Bilbao. Jornada Racismo y Atención Sanitaria: abordando desigualdades invisibles >>més
11 d'abril Tarragona. XXIV Jornades d'Actualització Terapèutica (JAT) >>més
4 de juny Rennes. European Health Management Conference 2025 >>més
18 de juny Madrid. XLIV Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud (AES): "Estrategias sanitarias para un futuro global: efectividad, eficiencia y sostenibilidad" >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
Ordre SLT/22/2025, de 26 de febrer, per la qual s'aprova el Programa d'actuacions estacionals del Servei Català de la Salut per coordinar les diferents xarxes assistencials en relació amb el tractament de determinats tipus de pacients durant el període 2024-2025.