El CSC acollirà, el pròxim 27 de febrer, la Sessió Tècnica "La nova especialitat d'urgències i emergències i implicacions per a l'organització dels serveis".
Hi participaran Gilberto Alonso (SEM i Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències), Isabel Cirera (Hospital del Mar i CUAP Ciutat Vella-Peracamps) i Oriol Yuguero (Direcció Territorial d'Urgències i Emergències de Lleida). Ernest Bragulat (Hospital Clínic) moderarà la sessió.
Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el CSC van signar, el passat 10 de febrer, un conveni de col·laboració per potenciar la participació del món local en les polítiques de salut i socials. Un dels principals objectius és treballar conjuntament per fer sentir la veu del municipalisme davant les reformes del sistema sanitari i d'atenció social que s'estan abordant i perquè els ens locals tinguin un paper actiu en la seva implementació.
La Casa de la Vila de Montcada i Reixac va acollir, el passat 6 de febrer, l'acte de constitució del Consell Municipal de Serveis Socials, on el CSC tindrà representació. L'acte va comptar amb la participació de la directora executiva de l'Àrea d'Envelliment i Benestar del Consorci, Victòria Coll, que, com a experta en l'àmbit dels serveis socials, serà una de les integrants d'aquest nou Consell.
La directora del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, María Luisa Vázquez, va participar el passat 28 de gener a la taula rodona sobre Reptes per a la detecció precoç del càncer, celebrada al Parlament Europeu i organitzada per l'eurodiputat Billy Kelleher (MEP) i el European Institute of Women's Health. L'acte va reunir investigadors europeus per debatre sobre estratègies per a la millora de la prevenció i detecció precoç del càncer.
El CSC s'ha adherit a EIT Health, una xarxa internacional d'innovació en salut que, amb el suport de la Unió Europea, treballa entorn dels grans reptes sanitaris, com és l'envelliment saludable de la població.
El CSC serà, un any més, al Mobile World Congress (MWC), que se celebrarà del 3 al 6 de març a Barcelona. Una delegació d'iNexesCSC, formada per professionals d'una vintena d'entitats associades, es traslladarà a la Fira de Barcelona per assistir a aquest esdeveniment de renom internacional, on descobrirà les darreres tendències mundials en tecnologia.
El CSC ha publicat una nova #InfosCSC. Sota el títol 'Nova directiva europea sobre gasos fluorats', la infografia explica l'objectiu d'aquesta nova normativa, els beneficis que aporta al sistema sanitari, les claus per controlar que es compleixi la regulació i alguns exemples de l'impacte que tindrà la seva aplicació. Podeu consultar la infografia en aquest enllaç.
El CSC va participar ahir en una jornada de la Societat de Farmàcia Clínica dedicada a les teràpies one shot, una modalitat terapèutica innovadora que ofereix tractaments d'una sola administració amb un gran impacte en la gestió sanitària.
El BOE núm. 37, de 12 de febrer, publica el Reial Decret 87/2025, d'11 de febrer, pel qual es fixa el salari mínim interprofessional per a 2025. Aquest Reial Decret entrarà en vigor demà, 13 de febrer, i tindrà efectes durant el període comprès entre l'1 de gener fins al 31 de desembre de 2025. La quantia ha quedat fixada en 39,47 euros/dia o 1.184 euros/mes o 16.576 euros/any, per a la jornada legal de treball de cada activitat, la qual cosa suposa un increment del 4,41% sobre les quanties de 2024. A la circular de CAPSS 04.25, en trobareu els aspectes més rellevants.
En aquest nou butlletí, destaquem els quatre articles de Recursos Humans al món, l'article de Capital Humano "Una nova dimensió en la gestió salarial que potencia el desenvolupament del talent", l'anàlisi del web Talent Booster i, en l'apartat Unitat de coneixement, s'aborda el tema de la segona carrera professional.
La Subdirecció General d'Ordenació i Assistència Jurídica de l'Institut Nacional de la Seguretat Social ha publicat, en data 4 de febrer, el criteri de gestió 1/2025 sobre la compatibilitat de la pensió d'incapacitat permanent absoluta (IPA) amb la realització de les pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació contemplades en la disposició addicional cinquantena segona del TRLGSS (DA 52 TRLGSS). Es determina que els pensionistes per IP no estan compresos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta DA 52 TRLSS i, per tant, la realització d'aquestes pràctiques no comporta la suspensió de la pensió per IPA.
El pròxim 14 de febrer, a les 9 h, tindrà lloc a l'Espai BITAL la IV Trobada de responsables i tècnics de formació i desenvolupament d'organitzacions de salut i social, organitzada per l'ICS i UCF. Aquest esdeveniment serà una oportunitat per explorar com transformar les direccions d'aprenentatge i desenvolupament per convertir-les en motors de canvi i innovació dins les organitzacions.
"Recuperant el sentit del treball: un enfocament humà en la gestió" (12/02/2025), "L'estat del teletreball a Espanya" (21/02/2025), "Anàlisi de xarxes organitzacionals en equips distribuïts: el cas d'Automattic" (28/02/2025) i "Gestió basada en skills: Oportunitats i reptes" (14/03/2025) són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte per reformar les lleis de dependència i de discapacitat per ampliar els drets i prestacions per a les persones que en tenen necessitat, i agilitzar els procediments per accedir-hi. La reforma suprimirà el règim d'incompatibilitats a les prestacions de dependència i el termini suspensiu de dos anys de les prestacions econòmiques per a cures a l'entorn familiar. A més, s'inclouran altres mesures a la Llei de Dependència, com ara regular l'assistència personal, expandir l'ajut a domicili i reconèixer la teleassistència com un dret subjectiu. La reforma oferirà també una passarel·la directa per reconèixer una discapacitat del 33% a qui se li concedeixi qualsevol grau de dependència, prohibirà la discriminació per discapacitat en les assegurances i garantirà l'accessibilitat universal com a dret.
El Departament de Salut va presentar, el passat 6 de febrer, el Marc de l'Experiència de Pacient al sistema de salut de Catalunya, que té com a objectiu promoure i impulsar la cultura de l'experiència de pacient al sistema de salut públic de Catalunya, per millorar la qualitat de l'atenció. Al document, que ha comptat amb la participació de més de 250 persones entre persones usuàries, professionals, gestors i experts, es contempla una adaptació dels principis conceptuals de l'experiència de pacient (EXP) a la realitat del sistema de salut català, així com diferents recomanacions per a professionals i entitats proveïdores i elements que han de facilitar la seva implantació en el dia a dia dels serveis sanitaris.
El Govern ha aprovat la creació del Comitè d'Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), integrat en el Departament de Drets Socials i Inclusió. Es tracta d'un espai de reflexió multidisciplinari i d'assessorament que establirà els fonaments per a una reforma integral del sistema de protecció social i liderarà la seva transformació. La voluntat del CETIS és redefinir el sistema com un pilar fonamental de l'estat del benestar, adaptat als reptes del segle XXI i capaç de donar resposta a les necessitats de la ciutadania al llarg de totes les etapes de la vida. En aquest sentit, el Comitè buscarà definir un sistema de protecció social més endreçat, integrat i harmonitzat amb altres administracions.
Antoni Galiano Barajas ha estat nomenat director general d'Autonomia Personal i Discapacitat del Departament de Drets Socials i Inclusió, en substitució de Marta Segura Bonet. És llicenciat en Dret per la UAB i màster en discapacitat, autonomia personal i atenció a la dependència per la UIMP. Fins ara, era el responsable jurídic de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona.
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha adjudicat el concurs del transport sanitari de Catalunya que donarà servei en el període 2025-2030. Amb un pressupost de 1.970 M€ i amb una durada de 5 anys, el concurs inclou el transport sanitari urgent (TSU) i el no urgent (TSNU), generant noves sinergies i una millora de l'eficiència.
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
7 de març Terrassa. La Violència Masclista. Com queda la Salut de les dones? >>més
13 de març Toledo. X Jornades Nacionals d'infermeria en Cures Paliatives >>més
21 de març Palafolls. VIII Jornada d'Intervenció Social i Sanitària >>més
28 de març Barcelona. IV Jornada anual de debat "Cap símptoma de discriminació" >>més
4 de juny Rennes. European Health Management Conference 2025 >>més
18 de juny Madrid. XLIV Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud (AES): "Estrategias sanitarias para un futuro global: efectividad, eficiencia y sostenibilidad" >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
Publicacions oficials
BOE
Resolució de 20 de desembre de 2024, de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària, per la qual es dicten les instruccions per l'aplicació i execució de l'Ordre SND/1427/2023, de 26 de desembre, per la qual es publiquen les bases per la creació de Diplomes d'Acreditació en l'Àrea Funcional de Pal·liatius.