El programa de les Sessions Tècniques del CSC per al 2025, any en què celebrem el 25è aniversari d'aquest cicle, ja està disponible en aquest enllaç.
Les sessions programades tractaran temes d'actualitat en l'àmbit de les polítiques sanitàries i socials, com ara la nova especialitat d'Urgències i Emergències, el sistema per a l'autonomia i l'atenció a la dependència, o el nou abordatge de l'hospitalització en salut mental.
El CSC es va reunir ahir amb la consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, per parlar sobre els Pressupostos 2025. El president del CSC, Josep Mayoral, i el director general, José Augusto García Navarro, van poder compartir amb la consellera l'escenari econòmic del sector sanitari i social, així com els reptes de futur en aquests àmbits.
Manel del Castillo, director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i president del CAIROS, va participar el passat dimecres en la Comissió d'Atenció Primària de La Unió i el CSC. Durant la trobada, va presentar els Centres de Salut Integrals de Referència (CSIR), una prova pilot que busca millorar l'organització de l'Atenció Primària, incorporar innovacions tecnològiques i tenir millor cura dels professionals que hi treballen.
El Laboratori Core d'Anàlisis Clíniques de Mas Blau, al Prat de Llobregat, va acollir, el passat dilluns, la reunió d'iNexesCSC amb una part de l'equip directiu de la xarxa dibi. Durant la reunió, l'equip d'iNexesCSC va poder conèixer les iniciatives innovadores que s'estan impulsant des de la xarxa, com el didibot, un agent virtual creat a partir d'intel·ligència artificial per fer més eficient el laboratori.
El CSC compta amb dos nous associats: l'Ajuntament d'Arenys de Munt i l'Ajuntament de Lloret de Mar. Des del CSC, celebrem aquestes noves incorporacions i desitgem que siguin l'inici d'una profitosa relació, que ens permeti treballar conjuntament per millorar la salut i el benestar de la població d'aquests municipis.
El CSC va acollir, el passat dijous, la primera Sessió Tècnica de l'any, titulada "Què aporta la nova llei de l'ELA? El punt de vista jurídic, dels professionals, dels pacients i dels familiars". En la jornada van participar Siscu Morell, pacient amb ELA, i Joana Bono, cuidadora. També hi van intervenir Francesc José María (Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya), qui va parlar des del punt de vista jurídic, i Miguel Ángel Rubio, (Hospital del Mar), qui va aportar el punt de vista sanitari. Podeu recuperar la sessió en aquest enllaç.
El CSC acollirà, el pròxim 27 de febrer, la Sessió Tècnica "La nova especialitat d'urgències i emergències i implicacions per a l'organització dels serveis". Hi participaran Gilberto Alonso (SEM i Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències), Isabel Cirera (Hospital del Mar i CUAP Ciutat Vella-Peracamps) i Oriol Yuguero (ICS). Ernest Bragulat (Hospital Clínic) moderarà la sessió. Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.
L'Ajuntament de la Roca del Vallès ha obert avui les portes de l'Espai Gran, un nou servei gestionat pel CSC i amb el qual es vol oferir a la ciutadania una atenció especialitzada davant les seves consultes i interessos en l'àmbit de la cura, la salut i el benestar.
Ahir, 4 de febrer, el Consell de Ministres va aprovar l'Avantprojecte de la Llei per a la reducció de la durada màxima de la jornada ordinària de treball, el registre de jornada i el dret a la desconnexió, que estableix una reducció de la jornada màxima ordinària de treball a 37,5 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual. Per a la seva efectivitat, es contemplen mesures en matèria de registre de jornada, destacant que el registre haurà de ser accessible de forma remota per a la Inspecció de Treball i Seguretat Social i per a la representació de les persones treballadores.
Ja ha entrat en vigor una de les parts del Reglament d'Intel·ligència Artificial (RIA) de la Unió Europea. Des del 2 de febrer, es prohibeix l'ús de sistemes d'IA per a inferir les emocions d'una persona física en el lloc de treball, l'ús de sistemes de categorització biomètrica que classifiquin individualment les persones físiques sobre la base de les seves dades biomètriques per deduir o inferir la seva raça, opinions polítiques, afiliació sindical, conviccions religioses o filosòfiques, vida sexual o orientació sexual i l'ús de sistemes d'IA que creïn o ampliïn bases de dades de reconeixement facial mitjançant l'extracció no selectiva d'imatges facials d'internet o de circuits tancats de televisió.
El Butlletí Notícies RED 3/2025, de 31 de gener, recull algunes de les mesures adoptades pel Reial decret llei 1/2025, de 28 de gener, pel qual s'aproven mesures urgents en matèria econòmica, de transport, de Seguretat Social, i per fer front a situacions de vulnerabilitat. També clarifica el redactat de l'article 66 de l'esmentat Reial decret llei referent al topall màxim i mínim de les bases de cotització en el sistema de la Seguretat Social i de la disposició transitòria quarantena segona del text refós de la Llei General de la Seguretat Social referent a l'aplicació de la cotització addicional de solidaritat.
El BOE núm. 31, de 5 de febrer, publica el Reial decret 69/2025, de 4 de febrer, pel qual es desenvolupen els elements integrants i els instruments de gestió del Sistema Nacional de Formació Professional, i es modifica el Reial decret 375/1999, de 5 de març, pel qual es crea l'Institut Nacional de les Qualificacions. Entre altres, contempla el Catàleg Modular de Formació Professional i el Catàleg Nacional d'Ofertes de Formació Professional.
El Departament de Salut posa en marxa la segona edició del Programa "Prescriu-te el català", una iniciativa impulsada pel Govern per millorar les competències lingüístiques dels professionals de la salut i que compta amb la col·laboració d'Unió Consorci Formació (UCF). Aquest any, s'amplia l'oferta amb la incorporació del nivell A2, a més dels ja existents (B1, B2 i C1). A més, s'ha modificat el format de les sessions síncrones virtuals: enguany seran de mitja hora en lloc d'una hora, però amb només 5 alumnes, de manera que es reforçarà l'oralitat i la participació dels professionals en les sessions. La inscripció als nous cursos s'obrirà el 17 de febrer. S'oferiran gairebé un miler de places i suposaran una nova oportunitat per als professionals que desitgin millorar la seva competència lingüística en llengua catalana.
"Recuperant el sentit del treball: un enfocament humà en la gestió" (12/02/2025), "L'estat del teletreball a Espanya" (21/02/2025) i "Anàlisi de xarxes organitzacionals en equips distribuïts: el cas d'Automattic" (28/02/2025) i "Gestió basada en skills: Oportunitats i reptes" (14/03/2025, són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
Gemma Craywinckel ha estat nomenada directora general del Parc Taulí, amb data d'incorporació prevista per a l'1 de març. Craywinckel ha estat gerent del Parc Sanitari Pere Virgili i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. A més, va ser la primera dona a ocupar el càrrec de directora del Servei Català de la Salut. Pel que fa a la seva formació, és doctorada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB) i metgessa especialista en Cirurgia General i Digestiva. Experta en gestió sanitària, també és diplomada en Gestió Hospitalària per ESADE i Màster en Direcció d'Institucions Sanitàries per la UAB.
El Departament de Salut ha obert el període de presentació de candidatures per a la concessió de la Medalla i la Placa Josep Trueta al mèrit sanitari per al 2025. Aquest reconeixement busca distingir persones físiques i jurídiques, així com òrgans o col·lectius, que han contribuït destacadament al progrés i la millora de la sanitat. La Medalla s'atorga a persones físiques i la Placa a persones jurídiques, òrgans o col·lectius de persones. Els professionals i les entitats poden presentar les seves candidatures fins al 30 d'abril.
La supervivència dels pacients de càncer cinc anys després del diagnòstic és del 54,6% en els homes i el 66,4% en les dones, a Catalunya. Aquests pacients tenen una supervivència del 48,2% i del 59,1%, respectivament, deu anys després del diagnòstic. Això vol dir que, en les persones que hagin sobreviscut els primers cinc anys, la supervivència cinc anys més tard (supervivència relativa condicional), fins als deu anys, és globalment del 88,3% en els homes i del 89% en les dones i, en la majoria de tumors, aquest valor supera el 80%. Així ho posen de manifest les estadístiques del càncer a Catalunya del 2024, que el Departament de Salut va fer públiques ahir, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer.
El nou número de Dibinews, el butlletí mensual de la Xarxa de Diagnòstic Biomèdic i per la Imatge (dibi), se centra aquest mes en el dibibot, un agent virtual per fer més eficient el laboratori. En aquesta darrera publicació s'explica que la fase preanalítica dels laboratoris d'anàlisis clíniques, l'etapa que transcorre des de la petició mèdica fins a l'inici del processament de la mostra, és el període del procés analític que més incidències presenta. Aquesta eina busca optimitzar la gestió d'aquesta fase i, per desenvolupar-la, es fan servir tècniques d'intel·ligència artificial.
6 de febrer Barcelona/Online. Primera edició de la Jornada de l'Experiència de Pacient i Participació >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
7 de març Terrassa. La Violència Masclista. Com queda la Salut de les dones? >>més
13 de març Toledo. X Jornades Nacionals d'infermeria en Cures Paliatives >>més
21 de març Palafolls. VIII Jornada d'Intervenció Social i Sanitària >>més
4 de juny Rennes. European Health Management Conference 2025 >>més
18 de juny Madrid. XLIV Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud (AES): "Estrategias sanitarias para un futuro global: efectividad, eficiencia y sostenibilidad" >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
Publicacions oficials
DOGC
Decret 15/2025, de 28 de gener, pel qual es regulen les condicions i els requisits que han de complir les oficines de farmàcia de Catalunya per a la prestació del servei de seguiment farmacoterapèutic amb sistemes personalitzats de dosificació de medicaments.
Resolució SLT/228/2025, de 28 de gener, per la qual s'obre la crida oberta a la presentació de candidatures per a la concessió de la Medalla i la Placa Josep Trueta al mèrit sanitari per a l'any 2025.
BOE
Ordre SND/76/2025, de 27 de gener, per la que es crea i regula el funcionament de la Comissió Ministerial d'Administració Digital del Ministeri de Sanitat.