El CSC ha celebrat avui la seva Junta General i l'Assemblea General de la patronal CAPSS, un acte que ha comptat amb la participació del conseller de Salut, Manel Balcells, i que ha servit per presentar a les entitats associades la memòria de l'exercici 2023 i el Pla d'acció 2024 d'aquesta institució amb més de quaranta anys de trajectòria.
Els objectius i accions que conformen el Pla d'acció 2024, que ha estat aprovat durant la Junta General, reflecteixen una clara reorientació del CSC sota la presidència de Josep Mayoral, qui ha manifestat la necessitat de recuperar l'essència municipalista de la institució, refermant les aliances amb el món local per millorar la salut i el benestar de les persones des de la proximitat. "La salut és massa important per deixar-la només en mans de l'administració competent", ha dit.
Davant la convocatòria d'eleccions anunciada ahir pel president Aragonès, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha volgut aprofitar la seva participació a la Junta General del CSC i l'Assemblea General de CAPSS per traslladar un missatge de tranquil·litat al sector: "No tenir pressupostos no és una bona notícia, però el sistema continuarà funcionant i continuarem donant resposta a les necessitats de les persones."
El CSC va acomiadar, el passat dimarts, Olga Pané, qui deixarà la gerència del Parc Salut Mar al final d'aquest mes, amb motiu de la seva jubilació. El comiat va tenir lloc en el marc de la Comissió Permanent del CSC celebrada dimarts, on el president, Josep Mayoral, va agrair l'aportació a la nostra institució d'una dona "que ha deixat empremta a la casa i al sector".
El president del CSC, Josep Mayoral, i el director general, José Augusto García Navarro, van visitar Manresa el passat divendres, on van poder reunir-se amb l'alcalde la ciutat, Marc Aloy, i conèixer els nous Habitatges amb Serveis de Sant Andreu Salut juntament amb el primer tinent d'alcalde i regidor de Salut, Anjo Valentí, i la regidora de Drets Socials, Mariona Homs.
La tercera Sessió Tècnica de l'any tindrà lloc el pròxim dijous, 21 de març, de 14 a 16 h, a la seu del CSC i es titularà 'Cap a una atenció en salut mental orientada als quality rights (drets en qualitat)'. Hi participaran Victor Aparicio (expert en quality rights), Joan de Pablo (Hospital Universitari Germans Trias i Pujol), Josep Tristany (Hospital Sagrat Cor) i Rosa Garcia Villalba (Institut d'Assistència Sanitària i Llar residència La Maçana), i estarà moderada per Claudi Camps (Institut d'Assistència Sanitària). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta jornada de forma presencial està disponible aquí. Per seguir la sessió online, cal registrar-se aquí.
El CSC organitza un e-pitching el pròxim dimecres, 20 de març, de 10 a 12 h. La sessió, que se celebrarà en format online, tractarà sobre impressió 3D en l'àmbit de la salut, amb l'objectiu de buscar solucions als reptes que planteja aquesta pràctica. Les jornades e-pitching s'emmarquen dins la plataforma #CoNNectaCSC i consisteixen en una trobada virtual amb un format ràpid i dinàmic d'empreses innovadores amb directors i caps de serveis d'entitats associades al CSC. Els associats que vulguin participar en aquesta sessió podran trobar més informació en aquest enllaç.
El Servei Agregat de Contractacions Administratives del CSC (SACAC) organitza, el pròxim dimecres, una taula rodona sobre logística i atenció al client en el sector salut, on, a més de l'equip de la central de contractacions, participaran l'Hospital Sant Joan de Déu, el Consorci Sanitari Integral, el Consorci Sanitari de l'Anoia, 3M, B.Braun, CV Médica, Intersurgical i Medtronic. Es podran inscriure per assistir-hi presencialment, com a màxim, dues persones de cada entitat. No hi ha límit d'assistents en la via telemàtica. Les inscripcions estan disponibles en aquest enllaç.
El CSC celebrarà la primera sessió del desè cicle de Trobades de Salut Pública 2024 el dijous 4 d'abril, a les 14 h, sota el títol "Sequera i salut: un repte de salut pública". Carmen Cabezas (Departament de Salut) introduirà la sessió, que comptarà amb les ponències de Jordi Molist (ACA), Irene Corbella (ASPCAT), Marta Ganzer (AGBAR) i Anna Gómez (ASPB) i la moderació de Carme Chacón (ASPCAT). El formulari d'inscripció per assistir a aquesta jornada de forma presencial està disponible aquí. Per seguir-la online, cal registrar-se aquí.
L'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC organitza el taller 'Aplicació de l'Avaluació Econòmica de medicaments i tecnologies mèdiques', dirigit als professionals del SISCAT interessats en aquesta disciplina. El taller es dividirà en cinc sessions, que se celebraran el 18 d'abril, el 2 de maig, el 23 de maig, el 13 de juny i el 4 de juliol, totes en horari de 15:30 a 17 h. Podeu consultar el programa en aquest enllaç. Les inscripcions per assistir al taller estan disponibles aquí.
La responsable de Sostenibilitat del CSC, Marta Moles, va participar el passat dilluns al Warsaw Health Care Summit, un esdeveniment interdisciplinari internacional que promou el desenvolupament sostenible de l'atenció sanitària. L'objectiu del congrés és promoure el coneixement en l'àmbit de la protecció del medi ambient, l'ecologia, la farmàcia segura, i de la contractació i els subministraments ecològics al sector sanitari.
Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, ha participat aquesta setmana en el World EPA Congress 2024, on ha moderat una taula rodona sobre els nous reptes de l'avaluació de medicaments. Aquest esdeveniment, celebrat a Amsterdam, agrupa representants de la indústria farmacèutica, agències d'avaluació de medicaments i proveïdors de salut d'arreu del món.
L'Àrea de Protecció de Dades i l'Àrea de Sistemes d'Informació del CSC van participar, el passat dimecres 6 de març, en la Jornada de Ciberseguretat i estratègia del sistema nacional de Salut. En la sessió, que va comptar amb la participació del conseller Manel Balcells, el Departament de Salut va presentar als proveïdors de salut del SISCAT l'estratègia digital amb horitzó 2030 que projecta implementar.
La feminització de les feines de l'àmbit social i de la salut no sempre es veu reflectida en els càrrecs de responsabilitat. Per aquest motiu, el 8 de març, Dia de la Dona, vam voler recordar quatre dones que van obrir camí al nostre sector: Adela Simon Pera, infermera que va liderar la modernització de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Montserrat Colomer i Salmons, treballadora social pionera que va començar a exercir l'any 1944 a Barcelona; Dolor Aleu i Riera, metgessa que es va convertir en la primera dona de l'Estat a aconseguir el títol de doctora en Medicina, i Nativitat Yarza Planas, mestra i la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya.
L'increment salarial dels empleats públics per al 2024 s'inclourà en un decret anticrisis
El ministre per a la Transformació Digital i de Funció Pública, José Luis Escrivá, ha confirmat que l'increment salarial per al 2024 acordat amb CCOO i UGT en l'Acord Marc per a una Administració del segle XXI per als empleats públics anirà en el decret anticrisi que s'està tramitant com a projecte de llei en les Corts a través d'una esmena al text.
En aquest nou butlletí trobareu 4 nous articles en l'espai Recursos Humans al món, un article de la revista Observatori de Recursos Humans sobre la regulació de la IA en la negociació col·lectiva i una anàlisi del web emocional.co, plataforma que ofereix el seu servei a empreses que volen conèixer quin grau de desenvolupament d'habilitats soft tenen els seus treballadors i quin és l'estat de salut mental que se'n deriva. Finalment, en l'espai Unitat de coneixement, s'aborda la seguretat psicològica a la feina.
Unió Consorci Formació (UCF) ofereix el curs 'Com abastir-se de producte de proximitat i de temporada, directe de la pagesia catalana', emmarcat dins l'Update de Serveis Generals, que tindrà lloc a Can Comas (El Prat de Llobregat) el dijous 4 d'abril de 9 a 14 h. Impartit per Montse Lligadas, coordinadora de pagesia de Terra Pagesa, el curs servirà per conèixer els valors i la forma de producció dels productes agroalimentaris de proximitat i de temporada fent una visita a una explotació agrària d'horta del Parc Agrari del Baix Llobregat. Les inscripcions per assistir a aquesta sessió estan disponibles aquí.
Alella ha acollit la presentació del model d'atenció integrada social i sanitària als centres de gent gran de la Regió Metropolitana Nord, que inclou les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès Nord i Maresme Central. El desplegament es durà a terme en dues fases: en la primera, que comença el 19 de març, es treballarà amb 118 residències i 43 EAP; en la segona, que s'iniciarà a partir del 15 de setembre, s'actuarà en 117 residències i 27 EAP. Gairebé el 90% de les persones que viu a les residències es classifica en les categories de màxima complexitat clínica o d'alt risc i el 97% té un elevat grau de dependència.
El nombre d'usuaris de l'atenció primària catalana que van rebre una prescripció social durant l'any 2023 es va duplicar respecte a l'any anterior. Concretament, 23.338 pacients (un 78,3%, dones) van fer servir aquest programa a través del qual els professionals de la salut i els pacients identifiquen junts activitats de la comunitat per millorar la seva salut i el seu benestar. L'objectiu de la prescripció social és la millora de la salut i del benestar activant les capacitats salutogèniques de la persona i la seva comunitat, a través de la prescripció d'activitats socials, culturals o relacionades amb la natura, entre d'altres.
L'espai personal digital La Meva Salut incorpora un nou servei perquè les persones usuàries puguin veure les imatges de les proves diagnòstiques que s'hagin publicat a la seva Història Clínica Compartida de Catalunya. La visualització està disponible tant a l'aplicació mòbil com a la versió web de La Meva Salut. Aquesta nova solució digital se suma a altres projectes de millora de l'accés als serveis del sistema amb l'objectiu d'empoderar les persones usuàries en relació amb la seva informació de salut, com ara el projecte Dades de salut per compartir-Blue Button i el Resum del Pacient de la Unió Europea.
La campanya d'immunització contra la bronquiolitis, iniciada el passat octubre a Catalunya, ha aconseguit disminuir un 90% els ingressos de nadons infectats a les unitats de cures intensives; les infeccions pel virus respiratori sincicial (VRS) s'han reduït 68,9%; les hospitalitzacions, un 87%; les visites d'urgència hospitalàries, un 55,5%, i les bronquiolitis assistides a l'atenció primària, un 48,1%. Així es desprèn de l'estudi de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que es publicarà a la revista científica The Lancet. S'estima que l'any passat el VRS va causar a Catalunya 7.523 bronquiolitis en menors d'un any, amb 1.058 hospitalitzacions.
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat reconegut amb quatre nous CSUR, que l'acrediten com a centre de referència de les següents patologies: autoimmunes sistèmiques i cirurgia reconstructiva uretral complexa -conjuntament amb la Fundació Puigvert- i síndromes de fallada medul·lar congènita i coagulopaties congènites, conjuntament amb l'Hospital de Sant Joan de Déu. Els Centres, Serveis i Unitats de Referència (CSUR) són una iniciativa d'àmbit estatal i dediquen la seva activitat a determinades patologies o grups de patologies que compleixen una o més de les característiques establertes en el Reial decret 1302/2006.
El Parc Taulí, en col·laboració amb CatSalut i l'Observatori de Prevenció del Suïcidi de Catalunya, ha impulsat un grup motor de recerca en prevenció del suïcidi. Sota la coordinació de Diego Palao, director de Salut Mental del Parc Taulí i coordinador de la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC, el grup fomentarà i integrarà la investigació interdisciplinària en aquest àmbit. Així, la recerca epidemiològica, clínica, social i medicoforense estaran harmonitzades i permetran que l'evidència científica obtinguda s'apliqui de manera més eficient. La iniciativa està alineada amb el Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya 2021-2025.
15 de març Barcelona. XXVI Jornada sobre el Càncer de Mama: "Desescalada en Càncer de Mama. Desafiaments i oportunitats en tractament, seguiment, diagnòstic i cribratge" >>més
20 de març Barcelona/Online. Presentació de l'informe 'El sector salut a Catalunya' >>més
20 de març Girona. I Jornada Salut Mental i Natura a Catalunya >>més
18 d'abril Terrassa. VI Jornada MAPAC. X aniversari de la Comissió de Millora de la Pràctica Clínica del CST. "Com millorar l'adequació de la pràctica assistencial i clínica" >>més
25 d'abril Barcelona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
16 de maig Lleida. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
16 de maig Terrassa. I Jornada de la Unitat de Fractura Osteoporòtica del CST: "Actualització del maneig de la prevenció secundària de la fractura osteoporòtica" >>més
24 de maig Tarragona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
5-7 de juny Barcelona. X Congreso Nacional de la Sociedad Española de Psicología Oncológica. "Retos de la Psicooncología en el siglo XXI: Implementación y sostenibilidad" >>més
6 de juny Vic. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
4 de juliol Girona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia: "Reptes de l'epidemiologia davant dels nous paradigmes en salut" >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
Publicacions oficials
DOGC
RESOLUCIÓ EMT/640/2024, d'11 de febrer, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball per a empreses i persones treballadores de transport de malalts i accidentats en ambulància (transport sanitari) de la Comunitat Autònoma de Catalunya (codi de conveni núm. 79001955012002).
RESOLUCIÓ DSO/691/2024, de 4 de març, per la qual s'obre la convocatòria per a la provisió d'un nou servei de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, en l'àmbit de la gent gran, mitjançant la gestió delegada.
RESOLUCIÓ DSO/692/2024, de 6 de març, de convocatòria per a la provisió de places i serveis socials de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública en l'àmbit de la infància i l'adolescència, en règim de concert social.