El CSC va celebrar, el passat dijous, Anticipa't, una jornada dirigida a gestors i altres professionals de l'àmbit de la salut i l'atenció social per compartir les novetats, reptes i oportunitats que ens portarà el 2025.
Hi van participar Manel del Castillo (Hospital Sant Joan de Déu), Josep Maria Campistol (Hospital Clínic), Beatriu Bayés (Hospital General de Granollers), Xavi Pérez (SSIBE), Pilar Otermin (CatSalut), Josep Maria Padrosa (Hospital d'Olot) i Josep Maria Monguet (UPC i Innex), a més de professionals de les diferents àrees de coneixement del CSC.
El videoresum de la jornada està disponible en aquest enllaç.
Últims dies per inscriure's al taller sobre atenció integral i innovadora de la persona amb depressió organitzat pel CSC i que tindrà lloc el dimecres 29 de gener, de 9 a 14 h, a la seu de l'entitat. A la sessió, es presentarà l'informe ad hoc per a aquest taller sobre l'estat del coneixement sobre l'atenció en persones amb depressió amb una visió innovadora. Seguidament, s'obrirà un debat amb el Dr. Diego Palao, la Dra. Virginia Soria (Parc Taulí), el Dr. Eduard Vieta (Hospital Clínic), el Dr. Salvatore Aguilar (Parc Sanitari Sant Joan de Déu), el Dr. Narcís Cardoner (Hospital Sant Pau), el Dr. Francesc Xavier Arrufat (Institut Pere Mata i ClústerWeMind), el Dr. Enric Aragonès (ICS i IDIAP Jordi Gol), Laura Pliego (Espai Situa't) i Sandra Mas (Espai Àncora). Finalment, tindrà lloc una discussió grupal. El programa de la jornada està disponible en aquest enllaç. Per assistir al taller cal inscriure-s'hi aquí.
El CSC acollirà, el pròxim 30 de gener, la primera Sessió Tècnica del 2025, any en què se celebra el 25è Aniversari d'aquest cicle de jornades. Sota el títol 'Què aporta la nova llei de l'ELA? El punt de vista jurídic, dels professionals, dels malalts i dels cuidadors', aquesta sessió inaugural comptarà amb la participació de Francesc José María (Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya) i Miguel Ángel Rubio (Hospital del Mar), així com de Siscu Morell i Joana Bono, els quals aportaran la visió dels pacients i de les persones cuidadores, respectivament. Les inscripcions per assistir a la Sessió Tècnica de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure-s'hi aquí.
El CSC va acollir, entre els passats dilluns i dimarts, la visita d'una delegació de Lituània, formada per professionals del Hospital of Lithuanian University of Health Sciences Kauno klinikos i l'acceleradora Health Tech. La visita s'emmarca en el projecte Twinning, dins de la iniciativa europea Procure4Health, que busca superar les barreres per a l'adopció de compra innovadora en salut mitjançant la creació d'una comunitat oberta de parts interessades.
El CSC ha acompanyat avui els seus associats en la Jornada d'Acreditació dels Hospitals d'Aguts de Catalunya, un acte organitzat pel Departament de Salut per presentar el balanç del procés d'acreditació d'aquests centres que han passat l'avaluació externa durant l'any 2024 i l'estratègia prevista per a la resta de línies assistencials. Durant l'any passat, es va realitzar l'acreditació de 79 hospitals de Catalunya (65 del SISCAT i 14 privats) i el 80% ha obtingut una puntuació superior al 90%. A més, tots els hospitals d'aguts que van sol·licitar l'acreditació han obtingut el corresponent certificat.
Davant les sentències emeses pel Tribunal Suprem relatives als "plans d'igualtat no acordats", el Departament d'Empresa i Treball ha publicat la Instrucció, de 9 de gener de 2025, de la Secretaria de Treball, sobre els requisits i condicions necessaris que han de permetre la inscripció i registre de plans d'igualtat elaborats unilateralment per l'empresa en cas d'impossibilitat de constituir la Comissió Negociadora. Aquesta recull els requisits que han de complir els "plans d'igualtat no acordats" per a la seva vàlida inscripció.
La Comissió de Responsabilitat Social del Consell de Relacions Laborals ha elaborat un document de recomanacions per a una negociació col·lectiva mediambientalment responsable. El document inclou un llistat de convenis col·lectius que incorporen clàusules mediambientals que poden servir d'inspiració en la negociació de futurs convenis.
El pròxim 14 de febrer, a les 9 h, tindrà lloc a l'Espai BITAL la IV Trobada de responsables i tècnics de formació i desenvolupament d'organitzacions de salut i social, organitzada per l'ICS i UCF. Aquest esdeveniment serà una oportunitat per explorar com transformar les direccions d'aprenentatge i desenvolupament per convertir-les en motors de canvi i innovació dins les organitzacions.
El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha presentat el nou Protocol "Créixer en salut", d'activitats preventives i de promoció de la salut a l'edat pediàtrica, on es recullen les actuacions a dur a terme per part dels equips de pediatria d'atenció primària. El protocol conté un nou calendari de visites preventives, així com nous cribratges com la detecció de malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada. A més, s'incorporen noves eines de cribratge per a la detecció precoç de trastorns del neurodesenvolupament i s'exploren i es valoren els senyals d'alarma sobre l'ús de l'entorn digital. Podeu consultar el protocol aquí.
El Govern va aprovar ahir el Projecte de Llei dels Instruments de Provisió del Sistema Públic de Serveis Socials, que busca enfortir i modernitzar l'estructura dels serveis socials a Catalunya. La norma aborda l'evolució salarial del personal que treballa en entitats concertades amb l'horitzó de l'equiparació amb els professionals de la xarxa i introdueix el contracte d'impacte social, una eina que vincula el finançament privat al compliment d'objectius socials. També inclou la creació de l'Agència Pública de Serveis Socials de Catalunya, que ha de ser el principal instrument de gestió dels serveis socials.
A Catalunya es van trasplantar 1.344 òrgans durant l'any passat, una xifra que situa el 2024 com el tercer millor any de la història en aquest àmbit i que representa una mitjana de 3,7 intervencions al dia. Així, tot i el descens de l'activitat respecte al 2023 (-3,5%), Catalunya manté una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 165 trasplantaments per milió de població. D'altra banda, el 2024 ha estat el segon millor any de la història quant a donació de cadàver, amb 381 donants reals. També cal destacar que el percentatge de negatives familiars a la donació ha augmentat fins al 25,8%, un percentatge mai vist. Per intentar corregir aquesta situació, Salut posarà en marxa diverses accions divulgatives.
Les inscripcions per participar en els BCN Salut Games, l'olimpíada solidària entre centres del sector salut de la ciutat, ja estan obertes. Enguany se celebra la vuitena edició d'aquesta competició, que tindrà lloc entre el 17 de març i el 17 de maig. Des del CSC, animem les entitats associades a participar en aquesta activitat que promou el treball en equip, els hàbits de vida saludables i la solidaritat dins les organitzacions. Podeu consultar tota la informació i el calendari de competició previst per a aquesta edició aquí.
27 de gener Online. Webinar: 'La mediació en els procediments de responsabilitat patrimonial sanitària' >>més
6 de febrer Barcelona/Online. Primera edició de la Jornada de l'Experiència de Pacient i Participació >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
13 de març Toledo. X Jornades Nacionals d'infermeria en Cures Paliatives >>més
4 de juny Rennes. European Health Management Conference 2025 >>més
18 de juny Madrid. XLIV Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud (AES): "Estrategias sanitarias para un futuro global: efectividad, eficiencia y sostenibilidad" >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
Publicacions oficials
DOGC
Resolució SLT/67/2025, de 14 de gener, per la qual es prorroga la vigència dels certificats d'acreditació dels equips d'atenció primària atorgats fins al 31 de desembre de 2025.
Resolució SLT/87/2025, de 13 de gener, per la qual s'obre la convocatòria per a la concessió de subvencions per al finançament a entitats privades sense afany de lucre que realitzin actuacions en l'àmbit de la salut per al foment de la salut i el suport als pacients i a les famílies, durant l'any 2025, a càrrec dels fons provinents d'herències intestades a favor de la Generalitat de Catalunya (ref. BDNS 809147).