El CSC acollirà, el pròxim 30 de gener, la primera Sessió Tècnica del 2025, any en què se celebra el 25è Aniversari d'aquest cicle de jornades.
Sota el títol 'Què aporta la nova llei d'ELA? El punt de vista jurídic, dels professionals, dels malalts i dels cuidadors', aquesta sessió inaugural comptarà amb la participació de Francesc José María, advocat i vicepresident de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya; Miguel Ángel Rubio, coordinador de la Unitat de Malalties Neuromusculars i de la Unitat d'ELA de l'Hospital del Mar; Xisco Morell, pacient, i Joanna Bono, cuidadora.
Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure-s'hi aquí.
Ja queden molt poques places per assistir a 'Anticipa't', una jornada que tindrà lloc el 16 de gener i amb què es pretén oferir a gestors i altres professionals de l'àmbit de la salut i l'atenció social informació clau sobre els fets i les novetats del sector que marcaran el 2025. L'objectiu és que aquesta informació els permeti avançar-se als canvis i aprofitar les oportunitats que pugui presentar el nou any. La jornada tindrà lloc al Palau Macaya de Barcelona, de 9 a 14 h. Les inscripcions per assistir-hi es poden fer en aquest enllaç i el programa es pot consultar aquí.
El CSC organitza un taller sobre atenció integral i innovadora de la persona amb depressió que tindrà lloc el dimecres 29 de gener, de 9 a 14 h, a la seu de l'entitat. A la sessió, es presentarà l'informe ad hoc per a aquest taller sobre l'estat del coneixement sobre l'atenció en persones amb depressió amb una visió innovadora. Seguidament, s'obrirà un debat amb el Dr. Diego Palao (Parc Taulí), el Dr. Eduard Vieta (Hospital Clínic), el Dr. Salvatore Aguilar (Parc Sanitari Sant Joan de Déu), el Dr. Francesc Xavier Arrufat (Institut Pere Mata i ClústerWeMind), i altres professionals i representants dels pacients. Finalment, tindrà lloc una discussió grupal. Per assistir al taller cal inscriure-s'hi aquí.
El Servei Agregat de Contractacions Administratives del Consorci (SACAC) ha publicat una nova fitxa informativa, 'Contracte de concessió', que forma part de la nova col·lecció de publicacions #infoSACAC, pensada per facilitar la comprensió i l'aplicació de la normativa i els procediments de contractació pública. La fitxa defineix els diferents tipus de contractes de concessió, mostra quines són les actuacions preparatòries que cal portar a terme per tal de licitar un contracte d'aquest tipus, explica el procediment d'adjudicació dels contractes de concessió d'obres i serveis, i assenyala les particularitats en els efectes, el compliment i l'extinció d'aquests contractes.
El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) és una de les 35 entitats adherides a iNexesCSC, l'ecosistema d'innovació del Consorci. En una de les visites organitzades en el marc d'aquest espai de participació, hem pogut conèixer part del seu equip i alguns dels projectes innovadors que tenen en marxa. Ho expliquen, en un vídeo, Glòria Torras, directora de Docència, Recerca i Innovació; Gloria Vidal, metgessa del Programa d'Hospitalització a Domicili; Oriol Huguet, metge de Família al CAPI Baix-a-Mar; Itziar Navarro, cap del Servei de Nefrologia; Àngels Figueras, gestora d'Infermeria d'Hospitalització; Alexandra Herrero, fisioterapeuta, i Roc Fages, cap d'Innovació del CSAPG.
Els associats al CSC poden gaudir d'importants descomptes per matricular-se als graus, màsters, postgraus i cursos d'idiomes de la UOC, fruit del conveni entre totes dues entitats. Les persones interessades poden posar-se en contacte amb l'Àrea Associativa per informar-se dels tràmits a seguir.
En data 1 de gener de 2025, va entrar en vigor la cotització addicional de solidaritat, introduïda pel Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions. Aquesta s'aplicarà a la diferència resultant entre l'import de la base màxima de cotització per contingències comunes aplicable i l'import de la base de cotització superior a aquella que, conforme al que es disposa en l'article 147 de la Llei General de Seguretat Social, els hagués correspost de no existir aquesta base màxima. A la circular de CAPSS 06.24, es recullen els aspectes més rellevants.
El BOE núm. 307, de 21 de desembre, va publicar la Llei 6/2024, de 20 de desembre, per a la millora de la protecció de les persones donants en viu d'òrgans o teixits per al seu posterior trasplantament que introdueix un permís pel temps indispensable per a la realització dels actes preparatoris de la donació d'òrgans o teixits sempre que hagin de ser realitzats dins de la jornada de treball. A més, la situació especial d'incapacitat temporal per donació d'òrgans o teixits per al seu trasplantament tindrà una prestació equivalent al cent per cent de la base reguladora establerta per a la prestació d'incapacitat temporal derivada de contingències comunes. A la circular de CAPSS 25.24, es recullen les novetats més rellevants.
El Ple del Tribunal Suprem, en data 19 de desembre, va dictaminar que la indemnització per acomiadament improcedent de l'article 56.1 de l'Estatut dels Treballadors no podrà ser incrementada en via judicial amb altres quanties que atenguin les circumstàncies concretes del cas. El cas enjudiciat era anterior a l'entrada en vigor de la Carta Social Europea (revisada) publicada al BOE de l'11 de juny de 2021, que estableix el dret a una indemnització adequada o a altra reparació apropiada i, per tant, hem d'estar alerta davant d'un nou pronunciament del Tribunal Suprem sobre aquesta qüestió. A la circular de CAPSS 26.24, podreu trobar més informació.
El BOE núm. 309, de 24 de desembre, va publicar el Reial decret llei 9/2024, de 23 de desembre, pel qual s'adopten mesures urgents en matèria econòmica, tributària, de transport i de Seguretat Social, i es prorroguen determinades mesures per fer front a situacions de vulnerabilitat social. La disposició addicional primera estableix la pròrroga de la vigència en el 2025, amb les modificacions i excepcions previstes en el títol IV d'aquest Reial decret llei, del contingut dels títols IV i VIII i de les disposicions addicionals concordants de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, de Pressupostos Generals de l'Estat per l'any 2023, així com les seves disposicions de desenvolupament mentre s'aprova la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per l'any 2025. A la circular de CAPSS 27.24, trobareu més informació.
El BOE núm. 309, de 24 de desembre, va publicar el Reial decret llei 11/2024, de 23 de desembre, per a la millora de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el treball. L'objectiu és fomentar la permanència en actiu de les persones treballadores més enllà de l'edat ordinària de jubilació. A la circular de CAPSS 28.24, podreu trobar el detall de l'afectació d'aquest Reial decret llei al text refós de la LGSS.
El Tribunal Suprem, en data 3 de desembre, va dictar la sentència núm. 1308/2024, per a la unificació de doctrina, establint que el requisit d'ingrés hospitalari de llarga durada per tenir dret a percebre la prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu és equiparable a l'atenció sanitària ambulatòria de llarga durada en centres hospitalaris de dia que exigeix el tractament directe i continuat de la malaltia per a la seva rehabilitació. A la circular de CAPSS 01.25, podreu trobar més detall de la sentència.
El BOE núm. 3, de 3 de desembre, va publicar la Llei Orgànica 2/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia, que entrarà en vigor el 3 d'abril de 2025, amb les excepcions que el mateix BOE preveu. Una de les principals modificacions és la correcció de l'error tècnic introduït amb la Llei Orgànica 2/2024 (Llei de paritat), introduint així novament la situació de la persona treballadora que hagués sol·licitat o gaudis del permís de l'article 37.3.b) ET o de les adaptacions de jornada de l'article 34.8 ET com a causes de nul·litat dels acomiadaments objectius i disciplinaris. També s'introdueixen altres modificacions d'àmbit social que podeu consultar a la circular de CAPSS 02.25.
"Els professionals d'RH davant els desafiaments de la IA (2a ronda)" (09/01/2025), "Novetats i tendències en dret del treball 2025" (24/01/2025), "Panorama de tendències FFWi 2024 H2" (31/01/2025) i "Recuperant el sentit del treball: un enfocament humà en la gestió" (12/02/2025) són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
El Departament de Salut ha presentat les 10 línies d'acció i 25 mesures que posarà en marxa a partir d'aquest any per reformar i modernitzar el sistema sanitari. Aquestes mesures han estat proposades pel Comitè per l'Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS), després de consultar diferents experts i analitzar 50 informes dels darrers 30 anys, i tenen tres objectius principals: centrar l'atenció en les necessitats de les persones, cuidar els professionals de la salut i optimitzar el funcionament de les institucions. Entre les mesures proposades, destaca la creació dels centres de salut integral per millorar la capacitat resolutiva i l'autonomia de gestió de l'Atenció Primària i l'enfortiment de la integració dels serveis sanitaris i socials, entre d'altres.
L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat un informe que analitza l'evolució de la salut a la ciutat en els últims 40 anys, amb motiu del 40è aniversari del primer Informe de Salut de Barcelona. Aquesta anàlisi indica que, en les últimes dècades, han millorat la majoria dels indicadors de salut i que l'esperança de vida ha incrementat en 7,7 anys en els homes i en 6,6 en les dones. A més, la mortalitat prematura ha disminuït notablement en els darrers 40 anys, un 49% en les dones i un 51% en els homes. Per altra banda, l'informe també assenyala que, tot i que la majoria d'indicadors de salut han millorat, n'han aparegut d'altres que representen un repte per a l'abordatge de la salut i la qualitat de vida, com l'augment dels problemes de salut mental.
La iniciativa Essencial, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ha publicat dues noves recomanacions per a professionals. D'una banda, en persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, no recomana prescriure psicofàrmacs com a primera opció en el tractament de les conductes desafiants, ja que la prescripció rarament aborda les causes subjacents de la conducta. D'altra banda, en pacients amb pneumònia comunitària, no recomana l'ingrés hospitalari rutinari sense haver avaluat amb les escales pronòstiques validades de malaltia greu la situació de la persona, ja que l'hospitalització l'exposa a riscos relacionats amb les infeccions nosocomials i representa una situació de molèstia per al mateix pacient i per a la seva família.
1a Jornada de l'Experiència del Pacient i Participació
El Departament de Salut organitza, el dijous 6 de febrer de 9:30 a 14 h, la primera Jornada de l'Experiència del Pacient i Participació, on es presentarà el Marc de l'Experiència de Pacient al sistema de salut de Catalunya, així com diverses iniciatives de participació en salut. Pròximament, el Departament enviarà la convocatòria amb el programa de la jornada i l'enllaç al formulari d'inscripció.
El període de presentació de candidatures per a la XXXV Edició dels Premis Avedis Donabedian a la Qualitat finalitza el 31 de gener. Qualsevol entitat o equip professional de l'àmbit sanitari o social pot presentar-s'hi omplint la corresponent sol·licitud. Aquesta iniciativa compta amb el suport del CSC, qui patrocinarà, com cada any, el premi a Projectes de Millora de la Qualitat Assistencial en Atenció integrada. Podeu consultar les bases de la convocatòria aquí.
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
RESOLUCIÓ SLT/4583/2024, de 18 de desembre, per la qual es publica la revisió de preus públics corresponents als serveis sanitaris que presta l'Institut Català de la Salut.
RESOLUCIÓ DSI/4584/2024, de 18 de desembre, per la qual s'obre la convocatòria ordinària anticipada de subvencions a entitats de l'àmbit de polítiques socials del Departament de Drets Socials i Inclusió per als exercicis 2025 i 2026 (ref. BDNS 804078).
RESOLUCIÓ EMT/4505/2024, d'11 de desembre, per la qual es disposen la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de Catalunya de residències, centres de dia i llars residències per a l'atenció de persones amb discapacitat intel·lectual (codi núm. 79001195011996).
RESOLUCIÓ DSI/4604/2024, de 13 de desembre, per la qual s'obre convocatòria per a la provisió d'un nou servei de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, en l'àmbit de la gent gran, mitjançant la gestió delegada.
RESOLUCIÓ SLT/4658/2024, de 20 de desembre, per la qual es dona publicitat a l'Acord 71/2024, de 28 de novembre, de la Comissió Executiva del Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut, pel qual es creen les direccions de processos assistencials i les direccions d'operacions de les gerències d'atenció primària i a la comunitat de l'Institut.
ACORD GOV/268/2024, de 23 de desembre, en relació amb la prestació social de caràcter econòmic de dret de concurrència d'atenció social a les persones amb discapacitat.
EDICTE de 20 de desembre de 2024, pel qual se sotmet a informació pública el Projecte de decret pel qual es regulen els comitès d'ètica de la recerca, el procediment d'acreditació dels comitès d'ètica de la recerca i dels comitès d'ètica de la recerca amb medicaments i es crea el Comitè d'Ètica de la Recerca en Medicina Regenerativa del Departament de Salut.
Reial Decret-llei 9/2024, de 23 de desembre, pel qual s'adopten mesures urgents en matèria econòmica, tributària, de transport, i de Seguretat Social, i es prorroguen determinades mesures per fer front a situacions de vulnerabilitat social.