La pròxima Sessió Tècnica CSC tindrà lloc el 22 de febrer i tractarà sobre els serveis territorials de geriatria.
José Augusto Garcia Navarro (CSC i SEGG) presentarà "La nova estratègia de l'atenció geriàtrica". Seguidament, es mostraran exemples pràctics amb Joan Espaulella (CHV), Mireia Mascaró (Hospital Dos de Maig i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) i Helena Camell (CSAPG). Benito Fontecha (CSI) moderarà la sessió.
El formulari d'inscripció per assistir a aquesta Sessió Tècnica de forma presencial està disponible aquí. Per seguir la jornada online, cal registrar-se aquí.
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va comparèixer el passat divendres a la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions del Parlament per abordar l'atenció a la gent gran en aquest àmbit. Durant la seva intervenció, va posar èmfasi en la necessitat de lluitar contra l'edatisme i promoure una visió evolutiva, preventiva i inclusiva. "Hem de canviar la mirada per deixar de veure les persones grans com un problema i plantejar-nos com integrar-les com a ciutadans i ciutadanes de ple dret", va assenyalar.
El director general de Professionals del Departament de Salut, Marc Soler, i la cap de la divisió de Professionals del CatSalut, Anna González, han visitat avui el CSC, en el marc de la Comissió d'Atenció Primària, on han presentat el Pla d'ocupació de places de difícil cobertura en l'àmbit rural. El Pla defineix mesures per facilitar l'ocupació d'aquests llocs de difícil cobertura, les quals giren entorn de tres grans eixos: l'incentiu econòmic, el projecte professional i el projecte personal. Prèviament, s'ha fet un treball de classificació dels EAP segons el grau de difícil cobertura.
El CSC va acollir el passat dijous la primera Sessió Tècnica de l'any, que va tractar sobre "L'abordatge dels reptes per a la millora de la qualitat i seguretat dels pacients". M. José Bueno (Salut Sant Joan de Reus - Baix Camp) va moderar la taula, que va comptar amb la participació de Clara Pareja (Departament de Salut) i Montse Gens (Gerència Territorial Camp de Tarragona). El president del CSC, Josep Mayoral, va ser l'encarregat de donar la benvinguda a la jornada i d'inaugurar el cicle de sessions.
Dins el conveni de col·laboració entre el CSC i la UPF, Jhosy Canedo, metgessa resident de medicina preventiva i salut pública de l'Hospital Universitari de Bellvitge, va presentar, el passat 25 de gener, el treball de fi del Màster de Salut Pública. En el treball, Canedo analitza l'evolució de la coordinació clínica entre 2017 i 2022 en entorns del sistema sanitari català amb diferents tipus d'integració de la gestió de l'atenció primària i hospitalària i identifica àrees de millora, basant-se en els estudis COORDENA desenvolupats pel GAIA i liderats pel SEPPS del CSC.
El CSC és, un any més, entitat col·laboradora dels BCN Salut Games, que enguany arriben a la setena edició. Animem, així, totes les entitats associades a participar en aquesta olimpíada solidària entre centres del sector salut i de recerca que promou el treball en equip, els hàbits de vida saludables i la solidaritat dins les organitzacions. Les competicions de 2024 se celebraran entre el 18 de març i l'11 de maig, i les inscripcions ja estan obertes, fins al 19 de febrer.
El BOE núm. 33, de 7 de febrer de 2024, publica el Reial Decret 145/2024, de 6 de febrer, pel qual es fixa el salari mínim interprofessional per al 2024. Aquest Reial Decret entrarà en vigor demà, 8 de febrer, i tindrà efecte durant el període comprès entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2024.
La quantia del salari mínim interprofessional ha quedat fixada en 37,8 euros/dia o 1.134 euros/mes o 15.876 euros/any, per a la jornada legal de treball de cada activitat, fet que representa un increment del 5% sobre les quanties de 2023.
Estat de la situació del deute històric a la Seguretat Social de les institucions sanitàries sense ànim de lucre
El passat mes de desembre, des del CSC es va recomanar a les entitats associades que enviessin una proposta d'escrit a la Direcció General de la TGSS on se sol·licités de manera cautelar que, fins que es dictés la norma legal que ampliés la moratòria del deute a la Seguretat Social, no s'iniciessin tràmits de reclamació del deute que havia gaudit del benefici de la moratòria fins a 31 de desembre de 2023. En aquests moments i segons la informació de què disposem, es manté l'eficàcia de la Disposició Addicional cinquanta-cinquena de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2023 i no s'ha de presentar cap nova sol·licitud d'ampliació de moratòria fins que no s'aprovi la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2024 o una altra norma que contempli expressament aquesta ampliació.
El projecte de la Generalitat que avalua l'impacte de l'atenció integrada en l'entorn domiciliari ha estat reconegut per l'ONU en la seva llista de bones pràctiques, feta en el marc del Programa The UN Decade of Healthy Ageing (2021-2030). L'Atenció Integrada Social i Sanitària (AISS) té com a objectiu promoure l'autonomia personal de les persones grans, augmentar-ne la qualitat de vida i reduir al màxim la institucionalització. Per valorar el nivell de maduresa d'aquesta atenció, la Generalitat va posar en marxa una avaluació dels sistemes de Salut i de Serveis Socials de Catalunya.
Avui s'ha celebrat la reunió constitutiva de la Comissió tècnica de seguiment (CTS) del Pla d'Acció de la professió infermera 2024-25, formada pel consell de col·legis, els col·legis i les associacions professionals d'infermeria. Es tracta d'un document que busca el creixement de la professió amb accions destinades a potenciar-ne l'autonomia, la viabilitat en la presa de decisions i l'impacte social. La finalitat és que aquest col·lectiu tingui veu activa per participar en les polítiques públiques de cures, salut i benestar. El pla té un calendari definit per als propers dotze mesos, amb reunions trimestrals.
L'Hospital del Mar de Barcelona s'ha convertit en el primer centre sanitari de Catalunya a obtenir la certificació ESCALEM, que acredita l'excel·lència en l'atenció i la cura dels pacients amb esclerosi múltiple mitjançant el compliment d'estàndards relatius als mitjans i els procediments. La guia ESCALEM, presentada el juliol de 2022, proposa avançar cap a un model de pràctica clínica basat en l'evidència i l'experiència clínica per tal d'agilitar el diagnòstic.
L'any 2023 es van fer a Catalunya un total de 247.677 donacions de sang, 27.759 de plasma i 2.262 de plaquetes, una quantitat que globalment suma 277.698 donacions i que s'ha mantingut estable els darrers deu anys. Aquest darrer any, l'única excepció a aquesta tendència han estat les donacions de plasma, que han augmentat significativament, en un 28%, per a assolir l'anomenat Repte d'Or i aconseguir l'autosuficiència en plasma en els propers tres anys, tal com marca la directiva europea.
9 de febrer Terrassa. VII Jornada d'al·lèrgia territorial del Vallès Occidental: "Actualització en urticària-angioedema i al·lèrgia alimentària" >>més
15 de febrer Online. Webinar: "Huella de carbono en el sector sanitario: compromisos, desafíos y soluciones" >>més
28 de febrer Barcelona / Online. "L'atenció intermèdia, un pilar del sistema integrat de salut de Catalunya" >>més
15 de març Barcelona. XXVI Jornada sobre el Càncer de Mama: "Desescalada en Càncer de Mama. Desafiaments i oportunitats en tractament, seguiment, diagnòstic i cribratge" >>més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia: "Reptes de l'epidemiologia davant dels nous paradigmes en salut" >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
Publicacions oficials
DOGC
LLEI 2/2024, del 6 de febrer, de modificació de la Llei 21/2000, sobre els drets d'informació concernent la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica.
DECRET 30/2024, de 30 de gener, de modificació del Decret 156/2014, de 25 de novembre, del Consell de la Discapacitat de Catalunya.
RESOLUCIÓ DSO/264/2024, de 2 de febrer, per la qual es modifica la Resolució DSO/4423/2023, de 28 de desembre, per la qual s'obre la convocatòria ordinària anticipada de subvencions a entitats de l'àmbit de polítiques socials del Departament de Drets Socials per a l'exercici 2024 (ref. BDNS 736158).