Els premis CSC Impulsa 2024 van repartir el passat dijous 160.000 euros per al desenvolupament de vuit projectes innovadors a sis entitats del sistema públic de salut i social de Catalunya.
Les entitats premiades en aquesta segona edició dels premis a la innovació del CSC han estat: la Fundació per la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu, el Consorci Sanitari de l'Anoia, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Hospital Universitari de Bellvitge, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Catalana Síndrome de Down.
El CSC i Roche Farma van presentar ahir El futur de l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l'Edema Macular Diabètic (EMD) a Catalunya, un informe que busca identificar estratègies innovadores per optimitzar el diagnòstic i el tractament d'aquestes patologies visuals que afecten milers de persones al territori. El treball, en què han participat prop de 20 experts de diferents disciplines, com oftalmologia, farmàcia hospitalària i gestió sanitària, ha permès analitzar les barreres actuals i dissenyar propostes per fer front als reptes que presenten aquestes patologies. Podeu veure el videoresum de l'acte de presentació aquí.
El CSC va acollir el passat 27 de novembre el debat d'#iNNovacióCSC 'La nova era de la sanitat: La revolució de la IA que està canviant les regles del joc', amb l'objectiu d'explorar, compartir i consensuar sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en el sistema de salut. Hi van participar José Ibeas (Parc Taulí, Sociedad Española de Nefrología i Salut/IA), Susanna Aussó (Fundació TIC Salut Social i Salut/IA), Joan Gibert (Fundació de Recerca de Sant Joan de Déu) i Pompeu Casanovas (UAB i CSIC), amb la col·laboració i participació de Johnson & Johnson i Roche.
El CSC va presentar el passat dijous les primeres conclusions del projecte sobre reptes i oportunitats de les teràpies avançades en el sistema de salut, fruit de la col·laboració amb Laboratoris Pierre Fabre. La presentació, conduïda pel director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Josep Maria Guiu, es va dur a terme en el marc del 12è congrés 'Tendiendo Puentes. Congreso de Oncologia Médica, Hematooncología y Farmacia Oncológica', celebrat a Toledo entre el 27 i el 30 de novembre.
El CSC va participar, el passat dilluns, en el dinar-col·loqui ''Particularitats en la gestió d'entitats sanitàries del SISCAT'', organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya. Durant la sessió, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, va aportar diferents propostes per millorar la gestió de les organitzacions del sector.
El CSC ha acollit avui un nou e-pitching, que ha abordat quines solucions pot aportar el mercat per millorar la mobilitat en l'entorn sanitari. La conferència inaugural ha anat a càrrec d'Anna Fuster, tècnica de medi ambient del CSC, qui ha presentat el repte d'aquesta jornada. Podeu recuperar el vídeo de la sessió aquí.
Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que es va commemorar el passat 1 de desembre, el president del CSC, Josep Mayoral, va assistir a l'acte institucional organitzat pel Govern de la Generalitat. També ens vam sumar, un any més, al manifest promogut pel Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) de l'ASPCAT, enguany sota el lema 'Continuem avançant'.
El Premi Lluís Martí al Valor Socioambiental, convocat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i que enguany compta amb la col·laboració del CSC, ha repartit el primer guardó. En un acte que va tenir lloc el passat dissabte al CaixaForum de Girona, la Fundació Futur GironaEst va ser reconeguda en la categoria local d'aquesta demarcació, amb un premi de 1.500 euros.
Prop d'un centenar de responsables de l'àmbit de la gestió de persones de les entitats associades al CSC van assistir ahir al III Taller d'Actualització de Normativa Laboral, que s'emmarca en l'espai Aula Laboral de la Patronal CAPSS i que es va celebrar al Parc Sanitari Pere Virgili. La sessió, que va ser organitzada i inaugurada per la directora executiva de CAPSS, Pilar Rol, va comptar amb la participació Francesc José María, advocat, fundador de FJM Advocats i assessor del CSC, i les advocades del mateix despatx Abigail Blanco i Núria Català. Per part del CSC, també hi van participar Marc Sabaté, director de l'Àrea de Protecció de Dades i Compliance, i Paula Carrión, tècnica laboral de CAPSS.
El BOE núm. 288 de 29 de desembre, ha publicat el Reial decret llei 8/2024, de 28 de novembre, pel qual s'adopten mesures complementàries en el marc del Pla de resposta immediata, reconstrucció i rellançament enfront dels danys causats per la DANA en diferents municipis entre el 28 d'octubre i el 4 de novembre de 2024. La norma introdueix un nou apartat a l'article 37.3 ET per incloure el nou permís retribuït, de fins a quatre dies davant de l'impossibilitat d'accés al centre de treball o trànsit per les vies de circulació i els serveis no es puguin prestar a distància. A la circular de CAPSS 21.24, podreu trobar més informació.
'Aprofita al màxim MS365 Copilot' (11/12/2024); 'Com mesurar l'impacte de la formació en el negoci: el cas de Santander Espanya' (13/12/2024), i 'Els professionals d'RH davant els reptes de la IA (2a ronda)' (09/01/2025) són els pròxims webinars de la plataforma Future For Work Institute, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
El Consell d’Europa recomana a Espanya la modificació de la indemnització per acomiadament improcedent
El 27 de novembre, el Comitè de Ministres del Consell d'Europa va aprovar la recomanació a Espanya de modificació de la indemnització per acomiadament improcedent per garantir un import suficient i reparació del dany real patit. La recomanació es basa en la decisió del Comitè Europeu de Drets Socials en la reclamació d'UGT contra Espanya, en la qual posa de manifest l'incompliment de la Carta Social Europea Revisada per la insuficient protecció que proporciona la legislació nacional a la persona treballadora en supòsits d'acomiadament improcedent.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, acompanyat de la consellera de Salut, Olga Pané, han entregat avui les medalles i plaques Josep Trueta a professionals i entitats destacades de l'àmbit de la salut. Francesc José María, assessor laboral del CSC i, des de fa anys, vinculat a la nostra institució, ha estat un dels guardonats. També han rebut medalles Carmen Cabezas, Margarita Esteve, Carles Blay, Lluís Bohigas, Francesc Borrell, Núria Carreras, Betsabé Méndez, Mireia Puig, Jaume Sellarés i Enric Subirats, així com Mariona Creus i Carles Espígol, a títol pòstum.
El Departament de Drets Socials i Inclusió té nous responsables al capdavant dels seus serveis territorials: Rut Bariego Fargas (Lleida), Carme Esquirol Jiménez (Barcelona), David Álvarez Carreño (Girona), Javier Sánchez Martínez (Terres de l'Ebre) i Mònica Alabart i Calvó, que es manté en el càrrec a Tarragona. Aquests serveis tenen com a funció representar la conselleria en el seu àmbit territorial, impulsant els seus programes des de la proximitat a la ciutadania i amb un coneixement més exacte de les necessitats de la població i de la realitat pròpia de cada territori.
Des del CSC vam acompanyar el Parc Sanitari Pere Virgili en l'acte institucional celebrat el passat 28 de novembre, amb el qual es va iniciar la celebració del seu 25è aniversari. Amb la gestió de cinc equipaments i serveis d'atenció intermèdia i atenció primària, el Parc és actualment un dels majors proveïdors sanitaris públics de Catalunya. Durant la trobada, que va comptar amb la participació de professionals del sector i persones que han format part de la història del Pere Virgili, es va parlar de l'evolució i els reptes de la institució.
El nou número de Dibinews, el butlletí mensual de la Xarxa de Diagnòstic Biomèdic i per la Imatge (dibi), se centra en l'autòpsia en la pràctica mèdica. L'autòpsia és l'única eina que permet aclarir les causes de les morts no esperades o sobtades, i és molt valuosa en els camps de la docència, la investigació i el control de qualitat, entre d'altres. A més, és molt significatiu el baix cost que té en comparació amb els beneficis que aporta.
10 de desembre Online. Leveraging evidence to transform health systems: Passing the baton at the Observatory >>més
12 de desembre Barcelona. El sistema de vigilància de les infeccions a Catalunya: Un exemple de col.laboració transversal >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més
DECRET 465/2024, de 3 de desembre, de nomenament del senyor Jordi Vilana González com a director general de Professionals de la Salut del Departament de Salut.
BOE
RESOLUCIÓ de 24 de novembre de 2024, de la Secretaria d'Estat de Drets Socials, per la qual es publica l'Acord del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, de 20 de novembre de 2024, pel qual es modifica el de 28 de juny de 2022, sobre criteris comuns d'acreditació i qualitat dels centres i serveis del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència.
REIAL DECRET 1226/2024, de 3 de desembre, pel qual es modifica el Reial Decret 894/2024, de 10 de setembre, pel qual es regula la concessió directa de diverses subvencions en matèria de medicaments i productes sanitaris durant l'exercici 2024.