El CSC organitza un taller sobre atenció integral i innovadora de la persona amb depressió, que tindrà lloc el dijous 5 de desembre, de 9 a 14 h, a la seu de l'entitat. Durant la sessió, es presentarà un informe sobre l'estat del coneixement en aquest àmbit.
El taller també inclourà un debat amb el Dr. Diego Palao (Parc Taulí), el Dr. Eduard Vieta (Hospital Clínic), el Dr. Narcís Cardoner (Hospital Sant Pau), el Dr. Antoni Serrano (Parc Sanitari Sant Joan de Déu), el Dr. Enric Aragonès (ICS), el Dr. Francesc Xavier Arrufat (Institut Pere Mata i WeMind Cluster) i representants dels pacients.
El CSC va participar el passat dilluns en la presentació dels indicadors i informes relatius al període 2017-2023 de la Central de Resultats, una iniciativa de l'AQuAS que té la finalitat de mesurar, avaluar i difondre els resultats en salut i qualitat assolits pels diferents agents que integren el sistema sanitari. La directora de l'Àrea Associativa, Noemí Pou, va intervenir en la taula rodona "Què més caldria mesurar avui?... per transformar el demà", en què es van fer propostes per millorar aquesta eina, la qual ha estrenat enguany un visor de centres i territoris.
Álvaro Ricomà, cap del Servei d'Inspecció i Registre del Departament de Drets Socials i Inclusió, va assistir ahir a la Comissió Social i de Gestió Social del CSC per explicar com funciona i quins són els reptes que afronta aquest servei, encarregat, entre altres, de les inspeccions a les residències per a persones grans. En una sessió molt participativa, Ricomà va poder explicar i resoldre dubtes als assistents sobre el funcionament del servei que lidera, tot abordant qüestions rellevants per a les entitats.
El CSC va acollir, el passat dijous, l'última Sessió Tècnica de l'any, sota el títol 'Hi ha retards al diagnòstic del càncer? Temps, costos i altres barreres a Catalunya i Llatinoamèrica'. Hi van participar Josep Maria Borràs (Pla Director d'Oncologia de Catalunya) i els investigadors de l'EquityCancer-LA Pamela Eguiguren (Escuela de Salud Pública Salvador Allende de la Universidad de Chile), Andrés Peralta (Instituto de Salud Pública de la Universidad Católica de Ecuador), Ingrid Vargas (CSC) i María Rubio-Valera (Institut de Recerca Sant Joan de Déu - Parc Sanitari Sant Joan de Déu). Amparo Mogollón (Universidad del Rosario de Colombia) va moderar la jornada. Podeu recuperar el vídeo de la sessió en aquest enllaç.
El CosmoCaixa acollirà demà, a les 16 h, la cerimònia d'entrega dels Premis CSC Impulsa 2024, uns guardons que busquen reconèixer i promoure la innovació a les organitzacions sanitàries i socials. La gala, conduïda per Ramon Pellicer, permetrà conèixer els projectes finalistes i votar en directe els guanyadors de les vuit categories, que seran premiats amb un ajut de 20.000 euros cadascun per continuar desenvolupant la seva iniciativa. Les últimes places per assistir a la gala estan disponibles en aquest enllaç.
El CSC organitza una jornada sobre l'abordatge de la DMAE i l'EMD a Catalunya, que tindrà lloc el 3 de desembre al The 19th Hole. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, presentarà el document 'El futur de l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l'Edema Macular Diabètic (EMD) a Catalunya', elaborat pel Consorci amb la col·laboració de Roche i el suport de Pëtri. Seguidament, tindrà lloc una taula rodona moderada per Alfredo Adán (Hospital Clínic de Barcelona), en la qual participaran Estefania Cobos (Hospital Universitari de Bellvitge), Rosa Morral (Consorci Hospitalari de Vic), Lorena Toro (Hospital Clínic de Barcelona) i Laura Villamarín (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau). Per assistir-hi, cal inscriure-s'hi en aquest enllaç.
El CSC organitza un nou e-pitching el dimecres 4 de desembre, de 10 a 12 h i en format en línia, que tractarà sobre possibles solucions per millorar la mobilitat en l'entorn sanitari. En aquesta sessió, diferents empreses presentaran solucions innovadores que faciliten una mobilitat més sostenible. Els associats que vulguin participar en aquest e-pitching poden fer la inscripció en aquest enllaç.
El II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària, que va tenir lloc entre els passats 21 i 22 de novembre a Sitges, va reunir prop de mil assistents i va comptar amb una àmplia participació de les entitats associades en les diferents ponències, debats i exposició d'experiències que hi van tenir lloc. L'equip del CSC també hi va ser present amb diverses intervencions, en forma de comunicacions orals, participació en simposis i pòsters.
Dins el programa formatiu Update de Serveis Generals, coorganitzat per Unió Consorci Formació (UCF) i el CSC, el passat 14 de novembre va tenir lloc una nova sessió, centrada en la contractació sostenible en les diferents fases d'una licitació i l'execució del contracte, la qual va ser conduïda per Paula Hors, directora del Servei Agregat de Contractacions Administratives del CSC (SACAC). Hors va explicar com integrar criteris de sostenibilitat al llarg de tot el procés de contractació des de la seva expertesa i l'experiència del CSC, que ja incorpora criteris ambientals en les licitacions com a determinants del valor en la compra dels medicaments i productes sanitaris.
El CSC va participar, el passat dilluns, en la 'Jornada de innovación en neoplasias hematológicas', celebrada a Barcelona i organitzada per la Fundació Món Clínic Barcelona. La sessió, dirigida pels doctors Jordi Esteve, cap de Servei d'Hematologia, i Aleix Prat, director de l'Institut del Càncer i Malalties de la Sang de l'Hospital Clínic de Barcelona, es va centrar en la gestió multidisciplinària de la persona amb leucèmia limfocítica crònica (LLC). El director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Josep Maria Guiu, va participar en la jornada amb una ponència sobre el finançament de la innovació.
El CSC ha acollit, aquest dimecres, la presentació de la guia 'El voluntariat als centres de salut' de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). La presentació ha anat dirigida a organitzacions de salut que o bé compten amb voluntariat i volen formar-se en aquest àmbit o bé no tenen voluntariat i volen informar-se'n. El document s'ha elaborat amb la col·laboració de divuit entitats i centres de salut de tot Catalunya, que hi han treballat durant tres anys per posar en comú les experteses en l'àmbit del voluntariat hospitalari, sociosanitari i d'atenció primària.
Els associats al CSC poden gaudir d'importants descomptes per matricular-se als graus, màsters, postgraus i cursos d'idiomes de la UOC, fruit del conveni entre totes dues entitats. Les persones interessades poden posar-se en contacte amb l'Àrea Associativa per informar-se dels tràmits a seguir.
El pròxim 3 de desembre, en el marc de l'Aula Laboral de CAPSS, tindrà lloc el III Taller d'actualització de normativa laboral, on analitzarem les principals novetats legislatives en matèria laboral i de Seguretat Social. També s'analitzaran les sentències més rellevants i les iniciatives legislatives que estan previstes que s'aprovin pròximament. El taller serà en format presencial i s'adreça als responsables de persones de les entitats associades al CSC i també a responsables d'altres àrees que hi estiguin interessats.
Unió Consorci Formació (UCF) ha rebut el premi a la Millor Experiència en Lideratge i Compromís al II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària, celebrat la setmana passada a Sitges. Ha estat pel projecte MOVIDA, un model vivencial d'aprenentatge, centrat en el desenvolupament de competències femenines mitjançant el cinema.
"Com dissenyar i impulsar la intel·ligència col·lectiva i la participació en les organitzacions?" (28/11/2024), "És possible una empresa sense comandaments?: el cas de Basetis" (04/12/2024) i "Aprofita al màxim MS365 Copilot" (11/12/2024) són els pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
El BOE 284, de 25 de novembre, publica l'Ordre TES/1324/2024, de 20 de novembre, per la qual es desenvolupa el Reial decret 417/2015, de 29 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de les Empreses de Treball Temporal. L'Ordre aprova la relació de codis d'identificació que formen part del número d'autorització administrativa de les ETT, estableix el model de contracte de posada a disposició i regula el model de la relació de contractes de posada a disposició formalitzats per aquestes que han de presentar mensualment a l'autoritat laboral competent. L'Ordre entrarà en vigor l'1 de desembre del 2024.
El 23 de novembre, el Ministeri de Treball i Economia Social va iniciar el tràmit de consulta pública mitjançant el qual es podran presentar aportacions fins al 7 de desembre de 2024. Es pretén conèixer l'opinió de la ciutadania, organitzacions i associacions abans de l'elaboració del projecte normatiu. L'objectiu de la norma és l'establiment de la jornada de 37,5 hores setmanals a partir de l'1 de gener de 2025, així com la regulació en matèria de registre horari que sigui accessible per a la persona treballadora, representació legal dels treballadors i Inspecció de Treball. També es pretén actualitzar i unificar la normativa en matèria de dret a la desconnexió digital.
Miquel Abrantes, qui havia estat gerent de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran fins a l'octubre, ha estat nomenat gerent de la Fundació Hospital de Puigcerdà, de manera que assumeix la màxima responsabilitat executiva en la gestió sanitària de l'atenció primària a la Cerdanya i de la residència sociosanitària de Puigcerdà. Nascut a Tremp, és enginyer de Forests per la Universitat de Lleida (UdL). Quant a la seva trajectòria professional, ha exercit càrrecs polítics com a regidor municipal i ha estat vinculat al Departament de Salut des de l'any 2019, com a responsable de l'Àrea d'Estratègia i Comunicació de la Regió Sanitària, com a director de sector i com a gerent.
La Fundació Tic Salut Social organitza la jornada 'Integració dels drons en salut a Catalunya: experiències de logística sanitària i nous casos d'aplicació clínica i d'emergències sanitàries' el pròxim divendres, 29 de novembre, a les 10 h, a la Sala d'Actes del Departament de Salut. En l'acte, que també s'emetrà per streaming, es presentaran els resultats de les darreres proves pilot i el nou projecte que s'iniciarà a principis d'any amb el Banc de Sang i Teixits, que compta amb el suport del CSC. A més, es debatran possibles aplicacions dels drons en emergències de salut, com les causades per una DANA. Per seguir l'acte, sigui de forma presencial o en línia, cal inscriure's aquí.
El procés per sol·licitar la valoració de la dependència és ara més àgil gràcies a la digitalització. Fins ara, les persones havien de desplaçar-se al seu centre d'atenció primària per demanar un informe mèdic que s'ha d'adjuntar a la sol·licitud. Ara, ja no caldrà, perquè els treballadors dels equips de valoració de la dependència tindran accés a aquestes dades. Això és possible gràcies a la interconnexió dels sistemes d'informació social i sanitari, una iniciativa emmarcada en l'aposta per l'atenció integrada social i sanitària.
Els diferents serveis assistencials del Sistema de Salut de Catalunya van detectar 10.805 casos de violència masclista durant el 2023, un 5,22% més que el 2022. Segons dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el grup d'edat amb un major nombre d'episodis de violència masclista ha estat el de 15 als 44 anys (67,6%), seguit del grup de 45 a 64 anys (23,3%). D'altra banda, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 523 persones amb sospita de violència sexual entre l'1 de gener i el 15 de novembre de 2024. En el 90,48% dels casos, les persones afectades són dones. Pel que fa a menors, s'han fet 89 assistències, que representen el 17% de les atencions totals.
29 de novembre Mollet del Vallès. VII Jornada de Promoció de la Salut de la Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut >>més
2 de desembre Barcelona. Dinar-Col·loqui: ''Particularitats en la gestió d'entitats sanitàries del SISCAT'' >>més
3 de desembre Barcelona. Els problemes que planteja l'aplicació de la Llei Reguladora de l'Eutanàsia. La visió de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya >>més
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
Publicacions oficials
DOGC
ORDRE DSI/236/2024, de 22 de novembre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria extraordinària de subvencions a ens locals i entitats del sector públic institucional que en depenguin per executar inversions d'equipaments per a la creació de places i la rehabilitació en centres residencials i diürns, en l'àmbit de la cura de llarga durada de persones amb discapacitat o dependència, inclosos en la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública.
ORDRE SLT/239/2024, de 22 de novembre, per la qual s'estableixen per a l'any 2024 les tarifes màximes dels serveis sanitaris d'atenció especialitzada pel que fa a la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) que contracti el Servei Català de la Salut amb entitats extrahospitalàries.
RESOLUCIÓ SLT/4174/2024, de 22 de novembre, de cessament i nomenament d'un membre del Consell de Direcció de la Regió Sanitària Camp de Tarragona del Servei Català de la Salut.
BOE
ORDRE SND/1328/2024, de 20 de novembre, per la qual es deroga l'Ordre de 19 de juny de 1984, per la qual es regula el reconeixement d'interès sanitari per a actes de caràcter científic.