Coincidint amb el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, que es va celebrar ahir, 24 d'octubre, l'Àrea Associativa i l'Àrea de Sostenibilitat del CSC van presentar l'estudi La sostenibilitat ambiental en el sector salut i social, que ha comptat amb la participació de 41 entitats associades. El treball es basa en la informació obtinguda mitjançant un extens qüestionari enviat als centres durant el passat mes de maig. Els primers resultats es van presentar a la II Jornada de Sostenibilitat del CSC i, ara, amb el nou document, s'ofereix una anàlisi més exhaustiva de les dades i es recullen experiències d'èxit dels associats i en l'àmbit internacional.
El CSC celebra demà, a les 14 h, l'última Trobada de Salut Pública de l'any, sota el títol "One health. Salut i mosquits com a vectors d'arbovirosis". Pilar Serrano (Diputació de Barcelona) serà la moderadora de la sessió, que comptarà amb la participació de Lourdes Migura (IRTA-CReSA), Carles Aranda (Consell Comarcal del Baix Llobregat i IRTA - CReSA) i Anna Martínez (ASPCAT). Les inscripcions a aquesta sessió encara estan obertes per assistir-hi online.
El CSC va celebrar, el passat dijous, una nova Sessió Tècnica, on es van analitzar els models de col·laboració entre proveïdors de salut del SISCAT. La introducció de la jornada va anar a càrrec de Xènia Acebes, directora assistencial de l'Hospital Sant Pau, qui també va moderar la taula. Com a ponents, l'acte va comptar amb Ramon Salazar, director general de l'Institut Català d'Oncologia (ICO); Cristina Carod, directora assistencial de Badalona Serveis Assistencials (BSA), i Àngels Morales, gerent Territorial de Girona ICS - IAS.
La primera edició del Club BS3 per a l'avaluació sanitària basada en el valor, iniciativa que compta amb la participació del CSC i la Xarxa Espanyola de Costos Hospitalaris (RECH), ja ha presentat els primers resultats, que es desprenen de l'anàlisi de tres processos clínics: pacients amb insuficiència cardíaca, pacients amb artroplàstia de maluc i pacients amb artroplàstia de genoll.
El CSC va celebrar el passat dijous una nova trobada del cicle "Dijous Innovadors", que va girar entorn de l'aplicació de les tecnologies quàntiques en el món mèdic. Per abordar aquesta qüestió, vam comptar amb Anna Sanpera, professora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). La sessió va ser moderada pel director general d'InnoHealth Academy, Joan Cornet, i el director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert.
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va participar, el passat dilluns, en el taller internacional 'Ageing towards walkable futures', organitzat per ISGlobal. L'objectiu del taller, que va tenir lloc a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, era abordar la importància de caminar a edats avançades, així com assenyalar les prioritats de recerca en aquest àmbit i les polítiques a desenvolupar en un futur pròxim.
Els XXIV Premis TOP20 d'IQVIA han reconegut l'excel·lència hospitalària en diferents àmbits d'onze centres associats al CSC. Els centres guardonats han estat l'Agrupació Sanitària Sant Joan de Déu - Hospital Clínic de Barcelona, el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí, el Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf, el Parc Salut Mar de Barcelona, l'Hospital Municipal de Badalona, l'Hospital General de Granollers, la Clínica Terres de l'Ebre, la Fundació Sanitària Mollet, la Fundació Hospital de Palamós i l'Hospital Comarcal Sant Bernabé.
El BOE núm. 175 de 24 de juliol de 2023 ha publicat la Resolució de 13 de juliol de 2023, de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, per la qual es modifica la de 16 de març de 2023, per la qual es crea el Registre de plans d'igualtat de les Administracions Públiques i els seus protocols davant l'assetjament sexual i per raó de sexe, que va entrar en vigor el dia 25 de juliol i que afecta les empreses públiques i consorcis.
El Consell de Relacions Laborals ha actualitzat la Guia per a l'elaboració de convenis Col·lectius estatutaris amb les regles que ordenen i caracteritzen la negociació dels convenis col·lectius en el nostre marc de relacions laborals i així facilitar la tasca negociadora. Aquesta edició de la Guia s'ha actualitzat tenint en compte les importants reformes que s'han introduït en el marc normatiu regulador de la negociació col·lectiva estatutària. Així, s'hi recullen les modificacions produïdes arran de l'aprovació del Reial decret llei 7/2011, de 10 de juny; el Reial decret llei 3/2012, de 10 de febrer; la Llei 3/2012, de 6 de juliol, o el darrer Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l'estabilitat en l'ocupació i la transformació del mercat de treball, que estableix l'última reforma del marc normatiu de la negociació col·lectiva.
El II Taller d'actualització de normativa laboral tindrà lloc el pròxim 15 de novembre a la seu del CSC. El Taller, que s'emmarca dins l'espai Aula Laboral, va dirigit als responsables de gestió de persones de les entitats associades i servirà per analitzar amb profunditat les diferents novetats normatives i jurisprudencials d'àmbit laboral i d'altres àmbits relacionats.
El Departament de Drets Socials ha publicat l'última actualització de l'Informe sobre la situació de dependència a Catalunya, en què es recullen dades sobre la distribució de prestacions actives i de beneficiaris actius, l'evolució de l'accés a les prestacions, les llistes d'espera i el finançament de la dependència, entre altres. Segons l'informe, 270.305 catalans tenen actualment un grau reconegut de dependència, el 17,2% del total de l'Estat espanyol. A més, Catalunya és el territori de l'Estat que té el nombre més gran de persones en atenció residencial.
Les estimacions més recents indiquen que l'any 2022 es van diagnosticar 5.497 casos de càncer de mama a Catalunya, que corresponen al 30% del total de tumors diagnosticats en dones aquell any. La taxa bruta d'incidència és de 138 casos per cada 100.000 dones i la supervivència de les pacients amb aquest tumor al cap de cinc anys després del diagnòstic frega el 90%. El Departament de Salut convida les dones d'entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys. En els darrers anys, aquest programa de cribratge de càncer de mama ha detectat una mitjana anual de 1.300 casos.
El CSC va assistir ahir a l'acte de lliurament dels premis Agustí de Semir & Conxa Millán, de la Fundació de Salut Mental CPB Dr. Fàbregas, que es va celebrar a l'Auditori de Caixa Fòrum de Barcelona. En aquesta XXIV edició, sota el tema 'Somni', han participat 561 obres d'un total de 93 dispositius de salut mental. Entre els guanyadors, hi ha una persona usuària del Servei de Rehabilitació Comunitària Pi i Molist de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, qui ha estat guardonada en la categoria de Premi Conceptual amb l'obra 'Salud Mental. Sueños y pesadillas'. Per altra banda, una persona usuària del Servei de Rehabilitació Lesseps de la Fundació CPB Serveis Salut Mental ha estat premiada en la categoria Premi Narratiu amb l'obra 'Dormir mola'.