El CSC celebrarà, el pròxim 4 de novembre, la sessió de clausura de les Trobades de Salut Pública 2021. Sota el títol Avaluació de programes en salut pública: De l'impacte potencial a l'impacte real sobre la salut, aquesta quarta i última sessió serà moderada per Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut, i comptarà amb quatre ponències.
Iñaki Betolaza, director de Farmàcia del País Basc, i Juan Carlos Valenzuela, cap de l'Àrea de Farmàcia de Castella-la Manxa, protagonitzaran el segon debat del cicle '21 preguntes, 21 propostes', que tindrà lloc el pròxim 25 d'octubre. Aquest cicle de debats INNovacióCSC té per objectiu oferir solucions per als reptes de la política farmacèutica del segle 21.
El president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Manel Ferré, va assistir, el passat 14 d'octubre, a la reunió que va mantenir el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb les entitats membres del Pla integral de persones amb trastorns de salut mental i addicions.
El projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina(EquityCancer-LA), liderat pel CSC, va ser presentat oficialment a l'Equador el passat 14 d'octubre. L'acte va comptar amb la presència dels equips de recerca internacionals, de les autoritats sanitàries i acadèmiques, de les xarxes de serveis públics de salut en què es realitzarà l'estudi (Coordinació zona 9), així com amb nombrosos experts de l'àmbit de la salut i acadèmic.
El Grup de Neteja de la Comissió de Serveis Generals del Consorci de Salut i Social de Catalunya ha elaborat l'estudi Avaluació del grau de neteja en centres hospitalaris: l'experiència del CSC, el qual va ser presentat, el passat 14 d'octubre, al XXII Congreso Nacional de Hostelería Hospitalaria. Jofre Balagué, consultor extern de serveis de gestió hotelera, va ser l'encarregat d'exposar el treball en una ponència.
El professor Romain Tchoua, coordinador del Comitè tècnic de la COVID-19 a Gabon, ha visitat el CSC per tal de conèixer l'estratègia seguida a Catalunya amb relació a les mesures establertes per fer front a la pandèmia, així com el seu desplegament als centres del SISCAT.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha celebrat la primera sessió del cicle de debats iNNovacióCSC: '21 preguntes, 21 propostes", que ha comptat amb la participació de María José Calvo, subdirectora general de Farmàcia i Productes Sanitaris de la Comunitat de Madrid, i Nieves Martín Sobrino, directora tècnica de Prestació Farmacèutica de Castella i Lleó. Les ponents han estat les primeres responsables de Farmàcia, de les 10 comunitats autònomes convidades, que donaran resposta a 21 preguntes per a definir la política farmacèutica del segle XXI. El vídeo complet de la sessió ja està disponible.
Es publica el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022
El Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat estableix un increment retributiu màxim del 2 % per al personal al servei del sector públic. Pel que fa a la taxa de reposició, en els sectors prioritaris serà del 120 per cent i el topall màxim de la base de cotització es fixa en 4.139, 40 euros mensuals, la qual cosa representa un increment de l'1,70 % respecte al 2021. També recull l'ampliació de la moratòria concedida a 10 anys i del període de carència concedida a 28 anys del deute amb la Seguretat Social de les institucions sanitàries.
El passat 14 d'octubre es va notificar la sentència, dictada per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el procediment judicial d'impugnació del Conveni col·lectiu català de gent gran (GERCAT). La sentència resol desestimar la demanda formulada per la patronal ACAD i dona la raó al Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Comissions Obreres (CCOO), La Unió Catalana d'Hospitals (La Unió) i Unió General de Treballadors (UGT). Això representa un gran pas en el futur del sector, així com en la millora de les condicions laborals de les persones que hi presten serveis. Podeu accedir a la nota informativa de CAPSS, en què analitzem més a fons la sentència.
La situació de l'economia catalana, ja entrat l'any 2021, suggereix una recuperació que es va estenent progressivament al conjunt d'activitats. L'escenari macroeconòmic assumeix, en primer lloc, una evolució epidemiològica favorable. En segon lloc, es contempla un impacte positiu del programa Next Generation EU. En tercer lloc, s'assumeix un impuls notable del consum de les llars i, en quart lloc, una recuperació progressiva del turisme estranger, fins a assolir els nivells previs a la pandèmia el 2023.
El Departament de Salut i el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) van presentar, el passat 18 d'octubre, la CRIDA Repte CIMTI 2021 en Salut Mental: Desenvolupament de tecnologies innovadores en l'àmbit de la Salut Mental. Amb aquesta convocatòria anual, es busca impulsar projectes que innovin tecnològicament en la promoció, prevenció, cribratge, tractament i monitorització de les problemàtiques mentals, des de la infància fins a la gent gran. Es poden inscriure projectes fins al 25 de novembre.
La Unió Consorci Formació (UCf) organitza, el pròxim 3 de novembre, un webinar de presentació del Programa de prevenció de les infeccions quirúrgiques a Catalunya (PREVINQ-CAT), el qual recomana paquets de mesures de prevenció en els procediments quirúrgics, l'aplicació dels quals s'ha demostrat molt eficaç per reduir la infecció de localització quirúrgica (ILQ). La ILQ és actualment la infecció relacionada amb l'assistència sanitària més prevalent i té un impacte molt important, tant en els pacients com en el sistema sanitari.
La Fundació "la Caixa" ha realitzat un estudi per al qual es van entrevistar més de 14.000 persones grans que anaven als seus centres socials i de lleure. Se'ls va demanar, entre altres qüestions, quins eren els seus sentiments de solitud i les seves respostes van evidenciar que aquests sentiments són molt freqüents en aquest col·lectiu. En una de cada sis persones entrevistades, aproximadament, l'experiència de solitud era molt greu i factors com ara el gènere o el nivell d'estudis hi influïen. Javier Yanguas, del Programa de Persones Grans de la Fundació "la Caixa", explica els resultats d'aquest estudi en un article de l'Observatori Social d'aquesta fundació.
3, 4 i 5 de novembre Barcelona. 7è Congrés Català de Salut Mental "societat digital i salut mental" >>més
10 al 13 de novembre On-line. 14th European Public Health Conference (EPH) >>més
10 de novembre Madrid/On-line. V Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
24 i 25 de novembre On-line. XXV Curs d'actualització Vacunes 2021 >>més
Publicacions oficials
DOGC
Resolució SLT/3090/2021, de 14 d'octubre, per la qual es modifica la Resolució SLT/3035/2021, de 6 d'octubre, per la qual es prorroguen i modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.
BOE
Ordre INT/1120/2021, de 15 d'octubre, per la qual es modifica l'Ordre INT/657/2020, de 17 de juliol, per la qual es modifiquen els criteris per a l'aplicació d'una restricció temporal de viatges no essencials des de tercers països a la Unió Europea i països associats a Schengen per raons d'ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.