Celebrem el II Taller d'actualització de normativa laboral de CAPSS
El II Taller d'actualització de normativa laboral tindrà lloc el pròxim 15 de novembre a la seu del CSC. El taller, que s'emmarca dins l'espai Aula Laboral, va dirigit als responsables de gestió de persones de les entitats associades i servirà per analitzar les diferents novetats normatives i jurisprudencials d'àmbit laboral i d'altres àmbits relacionats. Hi participaran Carles Garcia Roqueta (Societat Catalana de Mediació en Salut), Roc Mas (Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona) i Henar Ariza, Abigail Blanco, Alfredo Bayón i Begoña Pérez (FJM Advocats). La directora executiva de CAPSS, Pilar Rol, i l'assessor laboral de la patronal, Francesc José Maria, també hi intervindran. El programa de la sessió ja està disponible aquí.
El CSC acollirà, el pròxim 24 de novembre, la II Jornada de Voluntariat en Salut: "Compartim experiències". Comptarem amb Sor Lucía Caram (Fundació del Convent de Santa Clara), Mònica Gilaberte i Trini Suesa (Salut Sense Sostre), i Carme Bertral (Departament de Salut). També es presentaran experiències de voluntariat en entitats associades, amb la participació d'Anna Jover (Hospital Clínic), Raquel Marcos (Hospital del Mar) i Mireia Espinet (Hospital Sant Joan de Déu). Les inscripcions per assistir-hi ja estan obertes aquí.
El CSC celebra demà, a les 14 h, l'última Trobada de Salut Pública de l'any, sota el títol "One health. Salut i mosquits com a vectors d'arbovirosis". Pilar Serrano (Diputació de Barcelona) serà la moderadora de la sessió, que comptarà amb la participació de Lourdes Migura (IRTA-CReSA), Carles Aranda (Consell Comarcal del Baix Llobregat i IRTA - CReSA) i Anna Martínez (ASPCAT). Les inscripcions a aquesta sessió encara estan obertes per assistir-hi online.
L'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC organitza la sessió "Les malalties minoritàries: el repte de l'atenció integral i holística", en el marc del cicle de debats #iNNovacióCSC. La jornada tindrà lloc el dimarts 21 de novembre, de 12 a 14 h. Les inscripcions són gratuïtes per a totes les entitats associades al CSC.
Una trentena de persones han assistit avui a la primera jornada del taller sobre la utilització de les teràpies digitals i la intel·ligència artificial en l'atenció sanitària, organitzat per l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC. En aquesta primera sessió, hi ha participat la Fundació TIC Salut Social, amb les intervencions de Joan Guanyabens i Susanna Aussó. Després d'una activitat grupal lúdica, la jornada s'ha tancat amb una taula rodona d'experts, amb professionals de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'AQuAS i el Consorci DTx.
Un centenar de persones van assistir, el passat 25 d'octubre, al seminari 'Intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer: experiències a Europa i Amèrica Llatina', coorganitzat per la Universidad del Rosario (Colòmbia) i el Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, entitat líder del projecte. L'acte, que va tenir lloc a Bogotà, va comptar amb la participació d'autoritats de salut, gerents, professionals dels serveis sanitaris i acadèmics.
L'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC ha publicat una nova #InfosCSC, sota el títol L'impacte social de la contractació pública. Aquesta infografia, basada en l'estudi The social impact of public procurement. Can the EU do more?, sol·licitat per la Comissió d'Ocupació i Afers Socials del Parlament Europeu 2023, analitza de quina manera els estats membres apliquen la contractació pública socialment responsable segons la normativa vigent.
José Augusto García Navarro, director general del CSC, ha intervingut, juntament amb professionals i usuaris del Consorci Sociosanitari d'Igualada, en una peça sobre solitud no desitjada de L'Informatiu de TVE. El Dr. García Navarro ha destacat que aquest fenomen és capaç d'incrementar fins a un 30% el risc de mortalitat prematura i, alhora, "influeix de manera directa en el fet que moltes malalties cròniques apareguin abans". Per fer front a aquest fenomen, el CSC ha presentat recentment el Programa d'Abordatge de la Solitud no volguda (PAS).
Més de quaranta persones van participar, entre el 20 i el 27 d'octubre, a la III Trobada d'investigadors principals "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina" (EquityCancer-LA), coorganizat a Bogotà pel Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC i la Universidad del Rosario, institució amfitriona.
El CSC va participar ahir en el IX Congrés Internacional Dependència i Qualitat de Vida "Integració sociosanitària: un balanç de la realitat", organitzat per la Fundación Edad&Vida a Barcelona. El Consorci, a través de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib), ha estat, un any més, entitat col·laboradora d'aquest congrés. El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va moderar la sessió 'L'impuls de la gestió integrada a través del finançament i sistemes de pagament' i va participar com a ponent a la sessió paral·lela 'Vacunació en l'adult gran i promoció de l'envelliment saludable'.
El director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Josep M. Guiu, va participar el passat 2 de novembre en la V Jornada de sostenibilitat i innovació, organitzada per l'Asociación para la Investigación, Desarrollo e Innovación en Farmacia Hospitalaria, a la Comunitat Valenciana. Guiu va protagonitzar una sessió sobre l'abordatge assistencial i necessitats en el tractament de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).
El director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Josep Maria Guiu, ha participat en el LVI Congreso Nacional, X Congreso Internacional y IV Congreso Virtual de Ciencias Farmacéuticas, organitzat per l'Asociación Farmacéutica Mexicana i celebrat aquesta setmana a la Ciudad de Puebla de los Ángeles, a Mèxic. Guiu hi ha intervingut amb la ponència Hacia dónde va la Declaración de Basel para la práctica de la Farmacia Hospitalaria", on ha pogut reflexionar sobre els estàndards en farmàcia hospitalària arreu del món.
L'Auditori de la Biblioteca Gabriel García Márquez, recentment guardonada pel seu disseny, va ser l'escenari, aquest dimarts a la tarda, de la Trobada Anual de les entitats del Pacte del Temps de Barcelona, en la qual va participar el CSC, membre del Grup Impulsor del Pacte. La jornada, que girava al voltant del concepte de pobresa del temps, va comptar amb la presentació de Raquel Gil Eiroá, regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica, Comerç, Restauració i Mercats, així com amb la presentació en exclusiva del dossier "De la pobresa de temps al temps per a la vida".
Les entitats associades al CSC poden gaudir d'una sèrie de descomptes per matricular-se als graus, màsters, postgraus i cursos d'idiomes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), fruit del conveni entre totes dues entitats i, a més, ara s'afegeixen a la rebaixa de preu per matrícula anticipada de cara al semestre que s'iniciarà al febrer-març. Aquests descomptes arriben fins al 30% en màsters propis, postgraus i especialitzacions.
L'objecte d'aquesta Instrucció és establir que els centres, serveis i establiments del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) que contracten professionals sanitaris comprovin que compleixen els requisits per a l'exercici de la professió corresponent en els centres esmentats, d'acord amb el que preveu la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, i la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, entre d'altres normes aplicables.
Els sindicats denuncien el I Conveni col·lectiu GERCAT
Els sindicats CCOO i UGT han procedit a denunciar el I Conveni col·lectiu autonòmic de Catalunya del sector de l'atenció a la gent gran (Conveni GERCAT), que finalitza la seva vigència el 31 de desembre de 2023. Aquest Conveni col·lectiu va ser acordat i signat per les associacions empresarials CAPSS, ACRA i UCH i pels sindicats CCOO i UGT el 30 d'abril de 2021. En les properes setmanes està previst que es constitueixi la mesa negociadora del II Conveni col·lectiu.
Jaume Heredia s'ha convertit en el nou gerent de la Regió Sanitària de Girona i director dels serveis territorials a Girona, després que Salut fes públic el seu nomenament. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Rovira i Virgili (URV), Màster en Gestió d'Equips Sanitaris per la Universitat de Barcelona (UB) i graduat en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), substituirà Miquel Carreras, que feia set anys que estava al càrrec i es jubila. Heredia té una llarga experiència en l'atenció primària, les urgències i emergències a diferents hospitals gironins i ha exercit de director mèdic a la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
El Departament de Salut destinarà un total de 518.000 euros per impulsar projectes de salut comunitària als equips de l'atenció primària i comunitària de tot Catalunya, d'acord amb el Pla de salut de Catalunya 2021-2025. Aquesta injecció de diners es distribuirà entre 193 projectes de diferents EAP, ASSIR, línies pediàtriques i equips d'atenció primària penitenciaris. De fet, el passat dijous, es va celebrar la primera Jornada de salut comunitària a l'APiC, on es van presentar 10 dels 21 projectes que van ser valorats com excel·lents.
El Campus del Mar de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) acollirà el 16 de novembre la Jornada de regulació i publicitat del joc d'apostes, en el marc de les activitats del Grup de Treball de SESPAS sobre aquest joc, concebut com un problema de salut pública. L'acte, que se celebrarà de 8.30 a 14.30 h a l'edifici del Dr. Aiguader (aula 61.206), l'organitza la Universitat Miguel Hernández en col·laboració amb l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la Universitat Pompeu Fabra. Les inscripcions a la sessió encara estan obertes per assistir-hi presencialment o bé online.
Del 8 a l'11 de novembre Dublín (Irlanda). 16th European Public Health Conference 2023 >>més
10 de novembre Calella. Jornada '15 anys de converses: l'experiència de néixer i morir a l'hospital' >>més
14 de novembre Online. Webinar "Integrating public health and primary health services: building strong foundations for population health" >>més
15 de novembre Online (Zoom). "Trobades Essencial: Millorem l'atenció al naixement evitant pràctiques innecessàries" >>més
16 de novembre Terrassa. III Jornada d'Obstetrícia i Ginecologia "Ginecologia a l'adolescència: ampliant la mirada" >>més
17 de novembre Barcelona. VI Jornada de Promoció de la Salut "Els reptes dels hospitals del futur" >>més
17 de novembre Calella. I Jornada de la Migranya del Maresme i La Selva (presencial i online) >>més
21 de novembre Online. Webinar "Ensuring health security: how the primary health care approach can strengthen resilience" >>més
26 de gener Barcelona. 11a Jornada la Xarxa a Debat "Salut mental comunitària: Cap a unes pràctiques emancipadores" >> més
Publicacions oficials
DOGC
ORDRE SND/1186/2023, de 23 d'octubre, per la qual es procedeix a l'actualització al 2023 del sistema de preus de referència de medicaments en el Sistema Nacional de Salut.
RESOLUCIÓ SLT/3708/2023, de 2 de novembre, per la qual es crea el Programa temporal per millorar l'adequació de la prescripció farmacèutica del model d'atenció als pacients crònics complexos.
RESOLUCIÓ SLT/3713/2022, de 18 de novembre, per la qual s'obre la convocatòria per a l'any 2023, per a la concessió de subvencions per al finançament a entitats privades sense afany de lucre que desenvolupin actuacions en l'àmbit de la salut per al foment de la salut i el suport als pacients i a les famílies 2023.